Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

ΚΚΕ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ

Ο επίσκοπος που προσεύχεται στον "πατερούλη' μοιάζει λίγο στον Καλαβρύτων Αμβρόσιο... Δε νομίζετε; 

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Η σχέση Κομμουνιστικού Κόμματος και Εκκλησίας, στη Ρωσία, σε άλλες ορθόδοξες - πρώην κομμουνιστικές χώρες - αλλά και στην Ελλάδα μ' έναν, ίσως, άλλο τρόπο, καλά κρατεί, ήδη από την πρώτη επαφή τους, στις αρχές του 20ού αιώνα.
Το γεγονός ότι αποσύρθηκε, με απόφαση της κομμουνιστικής Δημοτικής Αρχής, από το Καρναβάλι της Πάτρας, το άρμα που σατίριζε τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο, είναι μία απτή απόδειξη αυτής της ...περίεργης σχέσης που στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ού αιώνα και μετά την πτώση του κομμουνισμού, ανθεί και φέρει κι άλλο.
Για τη Ρωσία του Πούτιν ούτε λόγος. Το κομμουνιστικό πνεύμα της ανελευθερίας και της καταπίεσης κυριαρχεί παντού. Γνήσιος εκφραστής του η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Γι' αυτό συναντάμε πια και τον Στάλιν ως άγιο (sic) να ...λιτανεύεται στους δρόμους της Μόσχας.
Κι εκεί που γράφαμε χθες ότι και στην Ελλάδα η Εκκλησία χρησιμοποιεί ρητορική ΚΚΕ, ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, δεινός ρωσομαθής, μεταφραστής και εκδότης, μας χαρίζει κάτι από ένα υπό δημοσίευσιν άρθρο στο προσεχές τεύχος του περιοδικού "στέπα":
"Αν ανοίξετε την «Πράβντα» της σταλινικής εποχής, στην πρώτη σελίδα, εκεί όπου δημοσιευόταν το κύριο άρθρο, αλλά και αλλού, θα δείτε ότι χρησιμοποιούσαν πολύ περισσότερες λέξεις της εκκλησιαστικής-σλαβονικής γλώσσας, απ’ ό,τι λέξεις της καθομιλουμένης. Ξέρετε, ο Στάλιν μπορεί να μην αποφοίτησε από την εκκλησιαστική σχολή, ωστόσο φοίτησε σε αυτή. Ορισμένες αγαπημένες λέξεις του Στάλιν ανήκουν στην αργκό των επαιτών έξω από τους ναούς, οι οποίοι ζητούσαν ελεημοσύνη στο κατώφλι τους" (Βιατσεσλάβ Ιβανόφ). 
Τον "άγιο Στάλιν" πρότεινε ως αγιογραφία στον Ι. Ναό του Αγίου Ανδρέου Πατρών, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, σύμφωνα με ένα ευφυές κείμενο - τρολ του Τάσσου Σταθόπουλου, που δημοσιεύθηκε προ διετίας στο διαδίκτυο και ...αναδεικνύει αυτή την "σχέση" του Στάλιν με την αγιότητα!
Το ενδιαφέρον είναι τόσο η Ρωσική Εκκλησία όσο και οι εν Ελλάδι θιασώτες της, μιλούν εναντίον του κομμουνισμού και κραδαίνουν τις διώξεις που υπέστη η Εκκλησία επί κομμουνισμού, όταν την ίδια στιγμή χρησιμοποιούν ακέραιες τις κομμουνιστικές μεθόδους προς επικράτηση πάση τη κτίσει, ει δυνατόν. 
Σκέπτομαι μόνο, αν στο καρναβαλικό άρμα ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος θα έπρεπε να συνυπάρχει με τον Χίτλερ ή με τον Στάλιν. Ή και με τους δύο! 


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κ.Κ.Ε = Παρακμιακοί "θεούσοι" του παλαιού πολιτικού ημερολογίου!

Related Posts with Thumbnails