Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Ο Πάπας Φραγκίσκος τραβάει συνεχώς το χέρι του για να μην το φιλήσουν [βίντεο]


π.α. ανδριόπουλος

Αίσθηση έχει προκαλέσει το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και δείχνει τον Πάπα Φραγκίσκο να τραβά επανειλημμένα το χέρι του μακριά από τους πιστούς που προσπαθούσαν να φιλήσουν το δαχτυλίδι του. Το βίντεο από την επίσκεψη του ποντίφικα στο καθολικό ιερό του Λορέτο τη Δευτέρα, προκάλεσε την αντίδραση τόσο από τους επικριτές όσο και από τους υποστηρικτές του.
Κάποιοι μελετητές του Βατικανού δήλωσαν στον Guardian ότι ακόμη και οι προκάτοχοι του Φραγκίσκου, όπως ο Επίτιμος Πάπας Βενέδικτος και ο Ιωάννης Παύλος Β΄, ήταν επίσης κατά του χειροφιλήματος. 
Την ώρα που στην Ελλάδα - για να περιοριστούμε στα καθ' ημάς - η συντριπτική πλειοψηφία των ιερέων, ακόμα και των πολύ νέων, αρέσκεται (για να μην πω ...ηδονίζεται), με το χειροφίλημα, ως ένδειξη εξουσίας, ο γέρων Πάπας Φραγκίσκος τραβά το χέρι του για να μην του το φιλήσουν οι πιστοί. 
Και στην Ορθοδοξία υπάρχουν κάποιοι σοβαροί κληρικοί, οι οποίοι τραβούν το χέρι τους για να μη τους το φιλήσουν οι πιστοί, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι το χειροφίλημα δεν είναι τόσο απαραίτητο, όσο νομίζουν πολλοί "ευσεβείς".
Η παράδοση του χειροφιλήματος δεν έχει ιδιαίτερο ειδικό εκκλησιαστικό βάρος. Ο χριστιανικός "ασπασμός" δίνεται στις παρειές, όχι στο χέρι, και χρησιμοποιείται στη λειτουργία από τα πρώτα αποστολικά χρόνια ως "φίλημα άγιον" και "φίλημα αγάπης". Το χειροφίλημα, το οποίο συνοδεύεται και από υπόκλιση, έχει σαφή κοσμική προέλευση και επικράτησε στο μεσαίωνα ως ένδειξη υποταγής στον κοσμικό ηγεμόνα. Θεσπίστηκε ειδική τελετή στη Δύση, όπου οι ανώτεροι αξιωματούχοι ασπάζονταν με τη σειρά το χέρι της βασίλισσας. Η μεταφορά του μοντέλου στην εκκλησία συνδέεται και με την έκφραση ειδικής τιμής προς το χέρι του ιερωμένου, το οποίο ιερουργεί.
Τα περιβόητα "Αθεϊκά", στις αρχές του 20ού αιώνα, ξεκίνησαν από την καταγγελία του μητροπολίτη Δημητριάδος Γερμανού ότι δεν του φίλησε το χέρι μια καθηγήτρια του Ανώτερου Παρθεναγωγείου Βόλου. Σύρθηκαν τότε στα δικαστήρια ως άθεοι και ανήθικοι οι μεγάλες προσωπικότητες της γλωσσικής και εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης (Δελμούζος, Σαράτσης, κ.ά.) έως την πανηγυρική τους αθώωση στο Ναύπλιο, τέσσερα χρόνια μετά το επεισόδιο.
Στην ελληνική παράδοση - κυρίως στην ύπαιθρο χώρα - υπήρχε το χειροφίλημα στους γονείς, στους παππούδες, στις δεσποινίδες και σε άλλους αξιοσέβαστους ανθρώπους, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να απαιτηθεί, αλλά ήταν δείγμα πηγαίου σεβασμού.
Στις μέρες μας αρκετοί κληρικοί αξιώνουν από τους πιστούς με τον τρόπο τους το χειροφίλημα. Το εντάσσουν, δυστυχώς, στην εξουσιαστική τους αντίληψη.
Οπότε ο Πάπας, που αναμφισβήτητα έχει εξουσία, ως εκ της θέσεώς του, μας δείχνει τον δρόμο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails