Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ


Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά πορεύεται κανονικά προς την δεύτερη χρονιά του. 
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή της, αποδέχθηκε την εισήγηση του Μητροπολίτου Ύδρας Εφραίμ (προέδρου της τριμελούς Επιτροπής των Αρχιερέων για τον διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας), με την «επιφύλαξη» να συνεχισθεί ο διάλογος μέχρι το τύπωμα των βιβλίων για την επόμενη σχολική χρονιά (2018-2019). 
Ο Μητροπολίτης Ύδρας τα είπε τόσο ωραία που προκάλεσε την μήνιν του αρθρογράφου κ. Γ. Παπαθανασόπουλου, ο οποίος θεωρεί πως ο Σεβ. Ύδρας «οφείλει άμεσα να παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου» της σχετικής επιτροπής. Δικαιούται ο κ. Παπαθανασόπουλος να οργίζεται! Με τις υγείες του! 
Η Π.Ε.Θ. – η κρώζουσα και ολολύζουσα καιρό τώρα – μάλλον πρέπει να ακολουθήσει την συμβουλή του παράσιτου της Αστόριας: «Οργανώστε, αγαπητοί συνάδελφοι, σεβαστοί πατέρες και αγαπητοί αδελφοί, συλλαλητήριο έξω από την Αρχιεπισκοπή για να αποδοκιμάσετε τον παράσπονδο Αρχιεπίσκοπο, δονείστε τις εκκλησίες με την κραυγή ανάξιος όπου πηγαίνει να λειτουργήσει, αρχίστε την συλλογή υπογραφών για να ζητήσετε την παραίτησή του.» 
Φυσικά η Π.Ε.Θ. δεν έχει την τόλμη για κάτι τέτοιο, προς …καταισχύνην του παράσιτου της Αστόριας, το οποίο κλαίει «για τα παιδιά μας», αυτός που δεν έχει ούτε σκύλο ούτε γάτα. Μιλάει και κόπτεται για τα παιδιά της Ελλάδος ένα παράσιτο από την Αστόρια! Ας όψεται η φιλανθρωπία της Εκκλησίας… 
Ευτυχώς η Ιεραρχία κατάλαβε ότι το θέμα με το νέο πρόγραμμα Σπουδών είναι έλασσον αν μη και ανύπαρκτο, κάτι σαν τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων, ο οποίος δεν προσήλθε στην Ιεραρχία για να μη συνεργήσει «στην προδοσία της Ορθοδοξίας»! Χωρίς να υποπτεύεται – ευτυχώς για εκείνον! - ότι την Ορθοδοξία την έχει προδώσει με την αρχιερατική βιοτή του δεκαετίες τώρα… 
Καλό καλοκαίρι, αγαπητοί συνοδίτες!
Π.Α.Α.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια φίλε Παναγιώτη!
Νομίζω ότι πρέπει να αφιερώσουμε το τραγούδι "Δίψα" του Πορτοκάλογλου (περί του οποίου έγινε λόγος από τους επικριτές) σε όσους επέμειναν να πιστεύουν στο νέο (και οριστικό πλέον) Πρόγραμμα Σπουδών, αφού η "δίψα" τους για αναβάθμιση του μαθήματος, τους έκανε να υπομένουν λοιδωρίες, κατάκριση και ονειδισμούς, εκ μέρους των υπεναντίων...

Δεν είν’ η Κίρκη,
η μάγισσα, του σεξ η θεά,
η Καλυψώ, η Ναυσικά
με του μπαμπά τα λεφτά.
Δεν είν’ η θάλασσα, ο ήλιος,
τα χαμένα νησιά.
Δεν είναι τίποτα απ’ όλα
κι είναι όλ’ αυτά...

Είν’ η κρυφή σου, η ατέλειωτη δίψα
είν’ η δίψα που σε κρατά ζωντανό.
Είν’ η κρυφή σου, η ατέλειωτη δίψα
είν’ η δίψα για καθαρό ουρανό.

Δεν είν’ οι φίλοι, τα ξενύχτια,
τσιγάρα, ποτά
οι μουσικές, οι μουσικές
γύρω απ’ την ίδια φωτιά.
Παλιά σου όνειρα, ταξίδια
με καινούργια πανιά
Δεν είναι τίποτα απ’ όλα
κι είναι όλ’ αυτά...

Είν’ η κρυφή σου...

Παλιές σου νίκες και ήττες
και λάθη σωστά.
Η ξενιτιά, η ξενιτιά
του γυρισμού η χαρά
κι αυτός ο κάποιος που σου γνέφει
απ’ το λιμάνι μακριά
Δεν είναι τίποτα απ’ όλα
Κι είναι όλ’ αυτά...

Είν η κρυφή σου, η ατέλειωτη δίψα
είν’ η δίψα που σε κρατά ζωντανό
Είν’ η κρυφή σου, η ατέλειωτη δίψα
είν’ η δίψα για καθαρό ουρανό.

Για ουρανό
που χρώματα αλλάζει
και σαν ποτάμι μοιάζει,
σαν νερό.
Σαν το νερό
που σκύβεις και το πίνεις
μα τη φωτιά δε σβήνεις,
δε σβήνεις τον καημό
για ουρανό...

https://www.youtube.com/watch?v=T7WspAatXn8

Unknown είπε...

άριστος φίλε Παναγιώτη!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει ένα θέμα με τα θρησκευτικά: τα διδάσκουν απόφοιτοι Χριστιανικής Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής. Είμαι Εβραίος στο θρήσκευμα και εργάζομαι ως καθηγητής σε φροντιστήρια. Το τι ανοησίες διδάσκουν αυτοί οι θεολόγοι τα παιδιά στο σχολείο όταν αναφέρονται στον Ιουδαϊσμό, ξεπερνά κάθε (ανώμαλη) φαντασία! Δεν έχουν την παραμικρή ιδέα από Ιουδαϊσμό, ό,τι έτυχε να έχουν μάθει είναι προϊόν του παραμορφωτικού χριστιανικού καθρέφτη και οτιδήποτε πουν καταλήγει σε ένα πολύ συγκεκριμένο αντισημιτικό ρεφραίν είτε συγκαλυμμένο είτε (τις περισσότερες φορές) απροκάλυπτο. Θα προτιμούσα αντί να διαστρεβλώνουν την θρησκεία του Μωϋσέως να μη τη διδάσκουν καθόλου.

Ανώνυμος είπε...

Στον αγαπητό φίλο εβραίο καθηγητή

Είμαι χριστιανός ορθόδοξος θεολόγος με σπουδές στον ιουδαϊσμό. Δυστυχώς κάποιοι συνάδελφοι ευθύνονται για όσα γράφεις και καλά κάνεις και τα γράφεις. Μη μας βάζεις όμως στο ίδιο τσουβάλι όλους σε παρακαλώ, γιατί καταβάλουμε και κάποιοι από εμάς τεράστια προσπάθεια στα όρια μας να παλαίψουμε το τέρας του αντισημιτισμού, που στην Ελλάδα έχει τρομακτικές διαστάσεις και όχι μόνο θρησκευτικών παραμέτρων. Έχουμε τα προβλήματά μας με αυτούς που περιγράφεις να μην έχουμε και εσάς απέναντί μας.

Ευχαριστώ

שָׁלוֹם עֲלֵיכֶם

Ανώνυμος είπε...

Το τραγικότερο όλων, Παναγιώτη, είναι η μετάθεση της συζήτησης στα 2-3 τραγούδια και το εάν μπήκαν ή βγήκαν από τους Φακέλους (γιατί γι' αυτό μιλάμε, εν προκειμένω, τους Φακέλους - για του λόγου το αληθές βλ. τον Φάκελο της Α' Λυκείου σελ. 27-39).
Η προπαγάνδα καλά κρατεί!
Κι ενώ ο Ύδρας τα επεσήμανε: "...Χρειάζεται δέ προσοχή, ὥστε νά μήν παρασυρόμεθα ἀπό δημοσιογραφικά κείμενα, ἔντυπα καί ἠλεκτρονικά, ὑποκινούμενα ὑπό ἀμφιβόλου ποιότητος ἐλατήρια, συντεχνιακῶν καί κομματικῶν συμφερόντων, στερουμένων ἐπιστημονικῆς ἐπάρκειας. Ἄς μή λησμονοῦμε τήν δυνατότητα πού μᾶς παρέχεται, πλέον, ὥστε νά παρέμβουμε εἰς τήν διαμόρφωσιν τῶν τελικῶν βιβλίων διά τούς μαθητάς...", όλοι έπεσαν στην παγίδα....

Ανώνυμος είπε...

"...Όταν ο π. Δημ.Κλεπινίν (έχει διακηρυχθεί άγιος) οδηγήθηκε για ανάκριση, ο πράκτορας της Γκεστάπο ονόματι Hofman υιοθέτησε μια διαλλακτική τακτική. Όπως φαίνεται στον μεταξύ τους διάλογο ματαιοπονούσε:
Ηοfman:Αν σε απελευθερώσουμε, υπόσχεσαι να μην ξαναβοηθήσεις τους Εβραίους;
Klepinin: Όχι βέβαια. Είμαι χριστιανός και πρέπει να κάνω το καθήκον μου. (Ο Hofman του ρίχνει γροθιά στο πρόσωπο).
Hofman: Εβραιόφιλε! Πως τολμάς να λες ότι είναι χριστιανικό σου καθήκον να βοηθάς αυτά τα γουρούνια; ( ο π. Δημήτριος συνέρχεται και βγάζει το σταυρό του από το ράσο του)
Klepinin: Αυτό τον Εβραίο τον ξέρεις; (τώρα πιά ο ανακριτής τον χτύπησε και τον έριξε χάμω.
(Το αναφέρει ο jim Forest στο βιβλίο του" Η Κλίμακα τυωμ Μακαρισμών" σελ. 122-123).
ο σάλος

Ανώνυμος είπε...

Στον αγαπητό χριστιανό ορθόδοξο θεολόγο
שלום וברכה ובוקר טוב

Δεν γνωρίζω πού πραγματοποιήσατε σπουδές στον Ιουδαϊσμό (αν εννοείτε τις θεολογικές σχολές στην Ελλάδα, οι διδάσκοντες είναι πραγματικά τραγικοί! Κι εδώ σταματώ!). Δεν γνωρίζω πόσα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πόσες ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια έχετε στο ενεργητικό σας -θα χαρώ πολύ να τα διαβάσω- αλλά, αν μιλάμε για σπουδές στον Ιουδαϊσμό με τα εβραϊκά που κάνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χωρίς ταλμουδική παιδεία, χωρίς καμία γνώση της μισναϊκής, χωρίς επαφή με τον γνήσιο, ορθόδοξο Ιουδαϊσμό, δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για σπουδές στον Ιουδαϊσμό...
Τώρα, ως προς το δεύτερο σημείο, "να μη βάζω όλους τους θεολόγους στο ίδιο τσουβάλι", δεν εξαρτάται από τη θέλησή μου: αν εσείς αποτελείται εξαίρεση, είναι προς τιμή σας, προς μεγάλη σας τιμή. Ωστόσο, το στατιστικό δείγμα μου είναι τεράστιο και σε βάθος χρόνου, οπότε μην κουράζεστε να ισχυριστείτε το αντίθετο.
Για να γίνω σαφής: μη διδάσκετε καθόλου τη θρησκεία μου στα παιδιά σας. Δεν φαντάζομαι ότι θα θέλατε να διδάσκει χριστιανισμό ο οποιοσδήποτε ραββίνος, απόφοιτος οιασδήποτε ישיבה στα παιδιά σας: να σας θυμίζω, εφόσον ισχυρίζεσθε ότι έχετε σπουδές στον ιουδαϊσμό, ότι για εμάς ο χριστιανισμός είναι απόλυτη ειδωλολατρία עכו’’ם αφού πιστεύετε ότι ένας νεκρός αιρετικός Εβραίος είναι Θ_ός (חס וחלילה), ότι είναι πολυθεϊσμός ("τριαδικό δόγμα") κ.λπ, κ.λπ. Προφανώς δεν είναι αυτά που θα θέλατε να ακούσουν τα παιδιά σας για να σχηματίσουν μια κάποια ιδέα για τη θρησκεία σας.
Συμπέρασμα: ασχοληθείτε με τη θρησκεία σας και μη "διδάσκετε" τη δική μου. Σας παρακαλώ!
Και κάτι ακόμη για το χαιρετισμό σας: ένας είμαι και θα πρέπει να μου γράψετε: שלום לך
Το αντωνυμικό επίθημα יכם- με την πρόθεση עלֹ δεν χρησιμοποιείται στη σύγχρονη γλώσσα. Χρησιμοποιούμε την πρόθεση ל με το ίδιο επίθημα.
תודה רבה

Ανώνυμος είπε...

Στον αγαπητό φίλο εβραίο καθηγητή.

Διακρίνω μια επιθετικότητα την οποία δεν θα επιστρέψω. Χωρίς καμία διάθεση απολογίας οι σπουδές μου στον εβραϊσμό είναι αρκετά σοβαρές και με διακεκριμένους δασκάλους και σαφώς δεν παραλείπουν μισνά και ταλμούδ. Αυτό φυσικά δε με καθιστά ειδικό αλλά μαθητή της εβραϊκής παράδοσης και του εβραϊκού πολιτισμού, το ενδιαφέρον μου για τον οποίο δεν θα το μειώσετε. Αντιπαρέρχομαι τα εξίσου επιθετικά περί "νεκρού αιρετικού Εβραίου" κτλ, γιατί προφανώς η συμπάθεια σε έναν πολιτισμό δε σχετίζεται με την θεολογική ταύτιση και τις θρησκευτικές μας επιλογές. Θα κρατήσω από τα λόγια σας το ότι είναι τιμή μου να αντιτίθεμαι στο τέρας, όπως προείπα, του αντισημιτισμού. Επιτρέψτε μου να σας απευθύνω από μια φορά το χαιρετισμό "Η ειρήνη μαζί σας" σε πληθυντικό, απευθυνόμενος και σε σας αλλά και σε όλο τον ιουδαϊσμό.

Ανώνυμος είπε...

Διόρθωση : από μια φορά
σε
μία ακόμα φορά.

Ανώνυμος είπε...

http://en.radiovaticana.va/news/2015/12/10/orthodox_rabbis_issue_groundbreaking_statement_on_christians/1193458
καλο είναι να διαβασετε την παραγραφο 5 οπου οι ραββινοι που παρουσιάζονται και κατ ονομα μαλστα διακυρησσουν ότι Χριαστιανισμος και Ιουδαισμος διατηρουν την μονοθειστικη αντιληψη του Αβρααμ.Αρα κατά το μεν "εμεις οι ιουδαίοι" ισχυει "Εσεις και οι ραββινοι που ακουτε (Εσεις προσωπικα)" - αλλοι όπως βλέπετε λενε αλλα. καθήκον των θεολογικων σχολων (που προφανως δεν το θελετε) είναι να παρουσιασουν ολες τις αποψεις: αυτές περι ειδωλολατριας των Χριστιανών(εχει κολλησει η βελονα) με τις οπoιες συντασσεσθε και αυτές των αλλων και φυσικα ένα ευνομουμενο κρατος και όχι μια ιουδαικη ραββινικη θεοκρατια θα πρεπει- εχει υποχρεωση! να παρουσιασει και στους ιουδαίους ολες τις αποψεις -το τι δηλαδή τασεις αποψεις υπαρχουν εντος του ιουδαισμου. Δεν μας ενοχλεί καθολου να διδασκετε εσεις πχ στην Ελλαδα σε χριστιανοπουλα ότι μεριδα του ιουδαισμου μας θεωρει ειδωλολατρες -εσας θα σας ενδιεφερε τα δικα σας παιδια όμως να ακουσουν την ιδικη μας αποψη περι αυτου ?και την ερμηνεια που διδει ο χριστιανισμος με βαση την μεταφραση της παλαιας διαθηκης από τους εβδομηκοντα που το ραββινατο εχει απορριψει? Η σταση σας για τον χριαστιανισμο βασιζεται σε εσφαλμενη πληροφορηση, αφου ουδόλως λατρεύουμε ως Θεο ένα ανθρωπινο σωμα- λεμε κατι άλλο αγαπητε ότι ο ΛΟΓΟΣ του μοναδικου! Θεου (η εσωτερικη δηλ "λογικη" η ΓΝΩΣΗ του πατρος κλπ) απεκτησε υπαρξιακη διασταση (μπορει να συμμετεχει στο να είναι Κυριος ΩΝ να δρα στην ιστορια κλπ )Δεν εχουμε δευτερο Θεο-ουτε φυσικα λατρεύουμε ως Θεο ένα ανθρωπινο σωμα (του Χριστου). σας ενοχλεί να μαθουν τα εβραιοπουλα την φραση της Παλαις διαθηκης "εκ γαστρος ΠΡΟ εωσφορου εγεννησα σε"????(οπου η υπαρξιακη "γεννηση" του Λογου του Θεου προτου φτιαχτουν οι αγγελοι(ο εωσφορος) κλπ κλπ εμπεριέχεται στην ιδια φραση με την "ενσαρκωση" του δηλ. την προσληψη σαρκας μεσα σε ανθρωπινη γαστερα??? Φοβεισθε τον διαλογο αγαπητε???? Εμεις καθολου-πειτε ελευθερα την αποψη σας σε χριστιανοπαιδες ότι ο χριστιανισμος είναι ειδωλολατρια και θα λαβετε απαντηση. Μηπως όμως φοβεισθε την απαντηση για τους ιδικους σας πιστους??? Τελος Εσεις γιατι δεν απαντατε παρουσιαζοντας εστω και μια από αυτές τις "θεσεις" περι ιουδαισμου των ελληνων θεολογων- μας λετε ότι φτανουν μεχρι τρελλας - γιατι δεν μας δινετε ένα παράδειγμα να δουμε ΠΟΥ σας παρεξηγησαν?? και εάν βεβαίως ισχυει ασφαλως να σας ζητησουν συγγνωμη. Αλλα το να επικαλεισθε στατιστικα δειγματα χωρις εστω ένα συγκεκριμενο παράδειγμα κατατεινει σε αυτο που λετε και φυισκα είναι οφθαλμοφανες: η κάθε θρησκεια να διδάσκεται μονον από οπαδους της - αυτό είναι συνταγή ωραιοποίησης και συσκότισης και αφορα ολες τις θρησκείες . Φαταζομαι να αντιλαμβάνεστε ότι όταν κατεχεις την αληθεια δεν φοβείσαι τιποτα. Και οι θρησκείες εχουν σοβαρη στρεβλωση εξ αιτιας ανθρωπινων παρεμβασεων

Related Posts with Thumbnails