Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟΥ



Τα χθεσινά επεισόδια στην Θεσσαλονίκη οφείλουν να προβληματίσουν αφενός την πανεπιστημιακή κοινότητα και αφετέρου το υγειές κομμάτι του Χριστεπώνυμου πληρώματος της Εκκλησίας, που είμαι βέβαιος ότι αποτελεί την συντριπτική πλειοψηφία των πιστών. Η εικόνα που αντίκρισα στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ με απογοήτευσε και με έκανε να αισθανθώ ντροπή. Μερικές δεκάδες «υπερ-Ορθοδόξων» να υβρίζουν δήθεν υπερασπιζόμενοι την Ορθοδοξία ενώ στην πραγματικότητα «βίαζαν» με τους λόγους και με τις πράξεις τους την ουσία του λόγου του Χριστού. Άνθρωποι μεγάλης ηλικίας αλλά και νεότεροι, εκφραστές – με την στάση τους - της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού, αποτέλεσαν ζωντανή μαρτυρία για όσα συμβαίνουν στην Παιδεία και γενικά στην σύγχρονη ελληνική Κοινωνία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Το τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να φιλοξενήσει μια συζήτηση για τον υπό εξέλιξη διάλογο ανάμεσα σε Ρωμαιοκαθολικούς και Ορθόδοξους Χριστιανούς. Τι πιο φυσιολογικό για μια Πανεπιστημιακή Σχολή να θέλει να δώσει την ευκαιρία στους φοιτητές της, αλλά γιατί όχι και σε καθηγητές, να πληροφορηθούν από τους πρωταγωνιστές του διαλόγου για την πορεία μιας προσπάθειας που μακροπρόθεσμα ίσως οδηγήσει στην «ένωση» της διαιρεμένης Εκκλησίας του Χριστού.
Αυτή άλλωστε είναι και η αποστολή του Πανεπιστημίου. Η γνώση δεν περιέχεται μόνο μέσα στις σελίδες κάποιων βιβλίων. Είναι μια ζωντανή διαδικασία. Παράγεται και προσφέρεται κάθε στιγμή. Και υποχρέωση του Πανεπιστημίου είναι να την προσφέρει στους φοιτητές. Ταυτόχρονα οφείλει να τους "οπλίσει" με τα κατάλληλα εφόδια ώστε να μπορούν να διακρίνουν την χρήσιμη πληροφορία από την περιττή. Οι Πανεπιστημιακές σπουδές δεν γίνονται για ένα «ξερό» πτυχίο αλλά γιατί «ανοίγουν» πρωτόγνωρους δρόμους σκέψης. Σε βοηθούν να δεις με μια άλλη οπτική τα πράγματα. Να αναθεωρήσεις απόψεις αλλά και να ισχυροποιήσεις θέσεις.
Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν, όπως όλα δείχνουν, και οι καθηγητές του τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου. Επιχείρησαν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις αλλά και τις εμπειρίες των φοιτητών τους. Έπραξαν κάτι που είναι αυτονόητο στη διεθνή πανεπιστημιακή πρακτική. Που γίνεται ακόμα και στα πιο συντηρητικά Πανεπιστήμια του κόσμου. Προτεραιότητα τους ήταν η ευρύτερη μόρφωση των φοιτητών τους και όχι να γίνουν αρεστοί σε κάποιους ταλιμπάν, οι οποίοι ψάχνουν ευκαιρίες για να δείξουν, με την ιδιότυπη τρομοκρατία που ασκούν σε όλους τους άλλους, τη δική τους ύπαρξη. Το τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, με όλες τις αδυναμίες και τα στραβά που έχει το ελληνικό Πανεπιστήμιο, θέλησε να ανοίξει ένα «παράθυρο» στο διάλογο με θέμα το διαχριστιανικό διάλογο. Να ακουστούν οι θέσεις τις κάθε πλευράς, να καταγραφούν οι διαφωνίες και οι επιφυλάξεις, να αποτυπωθούν οι προοπτικές του εγχειρήματος.


Για τον σκοπό αυτό προσκλήθηκαν και απηύθυναν ομιλίες οι δύο συμπρόεδροι του του θεολογικού διαλόγου, ο Καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ (Walter Kasper) και ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας, Ακαδημαϊκός.
Επίσης μίλησαν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Μέγας Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου, Δρ. Μάξιμος Βγενόπουλος, ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας Ιωάννης Σπιτέρης, ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος Καρκαβίας Δημήτριος Σαλάχας, οι Καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Πέτρος Βασιλειάδης, Γεώργιος Μαρτζέλος, Δημήτριος Τσελεγγίδης, Χρυσόστομος Σταμούλης και ο Καθηγητής του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου Αθανάσιος Βλέτσης.
Και όμως μια ομάδα φανατικών, που αυτοπροσδιορίζονταν «ορθόδοξοι της ακαινοτομήτου πίστεως», είχαν διαφορετική άποψη. Ανέλαβαν ρόλο αυτόκλητων «υπερασπιστών» και «προστατών» της Ορθοδοξίας - προφανώς ως οι μοναδικοί κάτοχοι της Αλήθειας - και αποφάσισαν για όλους πως δεν θα έπρεπε να αφήσουν να γίνει αυτή η ημερίδα.
Στην πρωινή συνεδρίαση τα μέλη των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων δεν ξεπερνούσαν τα 20-30 άτομα. Κρέμασαν και δυο πανό, μοίρασαν βιβλία κατά του Οικουμενισμού, προσπάθησαν κάτι να φωνάξουν την ώρα της ομιλίας του Καρδιναλίου Κάσπερ αλλά.. μέχρις εκεί.
Το απόγευμα, όμως, η εικόνα άλλαξε. Ξαφνικά, γύρω στις 4, κατέφθασαν, με λεωφορεία από διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης ακόμα και από τον Βόλο και την Λάρισα, περισσότεροι από 150-200 – κάποιοι τους μέτρησαν και 300- «υπερασπιστές» της Ορθοδοξίας. Έσπευσαν μάλιστα να πιάσουν από νωρίς θέσεις σε διαφορετικά σημεία της Αίθουσας Τελετών σαν (;) να κινούνταν βάσει σχεδίου.
Μου προκάλεσε εντύπωση. Ρώτησα μια νεαρή κοπέλα για ποιο λόγο ήρθαν τόσοι πολλοί σε μια εκδήλωση που δεν τους έβρισκε σύμφωνους. «Μα για τον καθηγητή Τσελεγγίδη και για να προστατεύσουμε την Ορθοδοξία» μου απάντησε. Τον εν λόγω καθηγητή δεν τον γνωρίζω. Άκουσα την ομιλία του χθες όπως και όλων των συμμετεχόντων στην ημερίδα. Ο καθηγητής Τσελεγγίδης διατύπωσε τις έντονες επιφυλάξεις του- αν όχι την κάθετη αντίθεσή του - στο διάλογο Ρωμαιοκαθολικών – Ορθοδόξων.
Οι οπαδοί του, σαν να ήταν Fun Club κάποιου τραγουδιστή, ζητωκραύγαζαν για τις «γνήσια ορθόδοξες» - όπως αυτοί τις χαρακτήριζαν- θέσεις του. Οι ίδιοι άνθρωποι, «πολιτισμένοι» και «καλοί» χριστιανοί, λίγα λεπτά αργότερα αποδοκίμασαν με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο τον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, 78 ετών, Ακαδημαϊκό και ομότιμο καθηγητή Θεολογίας του ΑΠΘ. Κυριολεκτικά δεν τον άφησαν να ολοκληρώσει μια σκέψη του. Διέκοπταν συνεχώς την ομιλία του. Έβριζαν, φώναζαν συνθήματα κατά των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, χαρακτήριζαν τον διάλογο "προδοσία".
«Ή εγώ θα είμαι στο βήμα ή εσείς… Θα πω την άποψη μου και μετά, στο διάλογο που θα ακολουθήσει, να πείτε τις δικές σας…Υπάρχουν μερικοί που όχι μόνο διάλογο με τη Ρώμη δεν θέλουν αλλά ούτε και με εμάς. Και αυτό εν ονόματι της Ορθοδοξίας. Ο Θεός να μας ελεήσει» έλεγε μάταια ο κ. Ιωάννης, ο οποίος στο τέλος μάζεψε τα χαρτιά του και κατέβηκε από το βήμα. Η αποστολή των φανατισμένων επετεύχθη.
Φαντάζομαι ότι ο κ.Τσελεγγίδης, αν δεν το έχει ήδη πράξει, θα διαχωρίσει, με δημόσια δήλωση του, την θέση του από τους φερόμενους υποστηρικτές, φίλους, οπαδούς ή όπως αλλιώς αυτοπροσδιορίζονται.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα γεγονότα που συνέβησαν χθες το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα πρέπει να μας αφυπνίσουν όλους. Όχι μόνο τους πιστούς αλλά το σύνολο της Κοινωνίας. Διερωτώμαι, με ποιο δικαίωμα κάποιοι που πιστεύουν ό,τι πιστεύουν εμποδίζουν κάποιον άλλο να διατυπώσει τις απόψεις του; Αφού δεν συμφωνούσαν με την εν λόγω εκδήλωση και δεν τους ενδιέφερε να συμμετέχουν στο διάλογο που θα ακολουθούσε γιατί έσπευσαν να παραστούν; Προφανώς για να την ακυρώσουν μετατρέποντάς το Πανεπιστήμιο σε φρενοκομείο. Όλοι αυτοί οι ακραίοι που βρέθηκαν χθες το ΑΠΘ, οι οποίοι ήταν εμφανές ότι δεν διέθεταν τη στοιχειώδη κοινωνική μόρφωση, ποιους εκπροσωπούν;
Στην αίθουσα ήμασταν άλλα 150 άτομα που θέλαμε να ακούσουμε τους ομιλητές. Με ποιο δικαίωμα αυτοί οι φανατικοί εμφανίσθηκαν ως οι εκ Θεού σωτήρες της Ορθοδοξίας – αγνοώντας τη σημαίνει ορθοπραξία- και με το έτσι θέλω επιχείρησαν να διακόψουν την εκδήλωση; Για να μας προστατεύσουν απο κάτι; Για να προστατεύσουν την Ορθοδοξία, την Ελλάδα; Γιατί; Είναι περισσότερο Ορθόδοξοι από τους υπολοίπους; Ή μήπως εμείς είμαστε λιγότερο Ορθόδοξοι χριστιανοί από αυτούς;
Και εντέλει μπορεί στην αίθουσα να υπήρχαν άνθρωποι που δεν πιστεύουν σε καμιά θρησκεία αλλά ήθελαν να παρακολουθήσουν μια συζήτηση για το διαχριστιανικό διάλογο. Δεν ήμασταν σε Ναό. Βρισκόμασταν σε αίθουσα του Πανεπιστημίου. Σε έναν χώρο ανταλλαγής ιδεών τον οποίο αυτοί οι ταλιμπάν –όπως σωστά τους αποκάλεσε ο καθηγητής Μαρτζέλος- τον μετέτρεψαν σε χώρο ανταλλαγής ύβρεων. Δεν σεβάστηκαν το Πανεπιστήμιο, στο οποίο ενδεχομένως σπουδάζουν και τα δικά τους παιδιά, και επέβαλαν τον φανατισμό τους.
Λυπάμαι πολύ. Λυπάμαι και ντρέπομαι. Και ως πιστός και ως πολίτης. Λυπάμαι για την εικόνα που δείξαμε στους φιλοξενούμενους του Πανεπιστημίου. Λυπάμαι για την χαμηλή κοινωνική και θρησκευτική παιδεία ανθρώπων που υποτίθεται πιστεύουν στο Θεό της Αγάπης. Ντρέπομαι γιατί δημοσιογραφικά βρέθηκα αντιμέτωπος με μια εικόνα που ήρθε από το μεσαίωνα.
Οι καθηγητές του τμήματος Θεολογίας και κάθε τμήματος του ΑΠΘ -και όλων των Πανεπιστημίων- οφείλουν να συνεχίσουν το έργο τους. Να συνεχίσουν τη δουλειά τους. Το Πανεπιστήμιο πρέπει να μείνει ανοιχτός χώρος διαλόγου.
Όσο τους χθεσινούς ταραξίες, μάλλον δεν διαφέρουν και πολύ από τους λεγόμενους "αναρχικούς" που καίνε και ρημάζουν τα Πανεπιστήμια... Μπορεί να μην καίνε αλλά φιμώνουν… Μπορεί να μην καταστρέφουν αλλά φυλακίζουν την σκέψη στα ιδεολογήματα και τον φανατισμό τους…

Φτάνει πια.
Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους...

55 σχόλια:

ΟΜΟΛΟΓΙΑ είπε...

Κυριε ψευτη
ημουνα παρον στην αιθουσα και δεν ειμαι ΓΟΧ.
Εσυ τι εκπροσωπεις;
Αυτα που ειπωθηκαν μονον ως μειοδοσια της πιστεως μπορουν να χαρακτηρισμουν.
Ειπαν αυτοι οι καθηγητες οτι πρεπει να υπερβουμε τους Πατερες και τας Συνοδους και να προχωρησουμε στην ενωσι με τους Λατινους.
Αληθεια; Και αυτο δεν ειναι προδοσια;
Αιχος και σε σας που τους υποστηριζετε.
Εξω απο την Ορθοδοξια ολοι οι μειοδοτες.

Ανώνυμος είπε...

επιτέλους να καθαιρεθούν οι οικουμενιστές

Ανώνυμος είπε...

ρε Οδυσσέα δεν σε βλέπω να πας καλά. πού το άκουσες αυτό; φέρε μου το κείμενο των καθηγητών που άκουσες και δεν άκουσα εγώ

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ είπε...

Ο Θεός επιθυμεί την ΕΝΟΤΗΤΑ και ευλογεί τον ΔΙΑΛΟΓΟ των δύο Εκκλησιών Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών. Όσοι είναι αντίθετοι στην ΕΝΟΤΗΤΑ τους αναμένει η κόλαση διότι υπηρετούν των αρχηγό τους τον διασπαστή δαίμονα.

Ρ.Σ. είπε...

φαίνεται ότι:
- το ΑΠΘ δεν είχε διοργανώσει ημερίδα ιεραποστολής προς τον οικουμενισμό (σαν να υπάρχει αυτός)
- και το ΑΠΘ είχε βάλει το Τσελεγγίδη να διατυπώσει και αυτός την όποια άποψη (λέμε τώρα) έχει ώστε να εξασφαλιστεί η αντικειμενική προσέγγιση του Διαλόγου.

δεν ξέρω τι προβλημάτισε τους Χρυσορθοδόξους (όπως Χρυσαυγήτες) και κάνανε τόση φασαρία;

Ανώνυμος είπε...

ΟΦΕΙΛΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ Ο ΕΠΙΧΩΡΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΑΥΤΑ ΕΛΑΒΑΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟΥ, ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΝ ΠΑΡΙΣΤΑΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΚΕΙ!!!! ΩΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ-ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΣ,ΑΧΡΙ ΚΑΙΡΟΥ, ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΚΑΙ ΛΕΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΔΙΟΤΙ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΩΝΕΙΤΑΙ ΜΕ ΚΟΣΜΙΚΑ-ΚΡΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, ΕΞ' ΟΥ ΚΑΙ ΑΠΗΞΙΩΣΕ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΑΜΒΩΝΑ ΤΟΥ ΚΑΤ' ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ....ΚΑΙ ΟΜΙΛΗΣΕ ΩΣΑΝ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ- ΟΦΕΙΛΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΩΣ ΛΑΛΙΣΤΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΧΑΜΕΡΠΗ...... .... ...... .... ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ,ΗΤΟΙ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ, ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΠΟΚΟΣΜΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΧΩΡΑ ΣΕ ΕΔΑΦΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

Εμεις απο δω απο την Μακεδονια τον Ουνιτη Πατριαρχη Βαρθολομαιου που μας εστειλε το διακακι της δεκαρας που ηταν χειροτερο απο ολους στα λεγομενα του, σας τον χαριζουμε να τον πατε στον παπα σας να γινη καρδιναλιος. και την Ζηζιουλα επισης.
Ημεις , ουκ εχομεν Πατριαρχην. Και δεν ειμαι ΓΟΧ. Ετσι Παπαχρηστου;

Ανώνυμος είπε...

ΘΑΥΜΑΣΑΤΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΚΗ ΕΥΓΕΝΕΙΑ & ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ!!!! ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΚΑΘΙΣΕΙΣ................

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια κ.Ανδριόπουλε για τη φωτογραφία του Πάπα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων! Παρά τις κακοφωνίες ενίων.... η συμφωνία, με τη χάρη του Παρακλήτου, θα καινουργηθεί προς σωτηρία των ψυχών υπέρ ων Χριστός απέθανε!

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΧΑΝ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΕ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΡΙΕΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΕΣ, ΚΟΤΣΟΥΔΕΣ ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΕΣ, ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΑΣΧΗΜΟΝΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΩΣ ΔΙΑΚΟΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ- ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ- ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥΣ. ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΦΛΩΣΗ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ 'Η ΤΗΝ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΗΜΕΝΟΙ ΕΠΡΑΞΑΝ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛ. ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΥΣ?
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΣ: ΓΙΑΤΙ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ" Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ? ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΟΥΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΙΑΛΕΧΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΔΟΞΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΑΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ ΤΙ ΕΤΣΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ.
ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΜΠΑΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΣΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ "ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ" Ο ΠΑΠΑΣ ΜΑΛΛΟΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ.
ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ "ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ" ΟΤΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΙΛΙΕΤΙΑ?
ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ "ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ" ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΙΛΙΕΤΙΑ. ΕΓΩ ΜΕ ΤΙΣ ΦΤΩΧΕΣ ΜΟΥ ΓΝΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΛΟ.
ΚΑΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Ο ΕΠΙΧΩΡΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ? ΤΑ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΕ? Η' ΒΟΥΒΑΘΗΚΕ? ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ. ΤΟΝ ΑΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΝΑ ΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΕΥΦΡΑΔΕΣΤΑΤΗ ΛΟΓΟΔΙΑΡΡΟΙΑ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ ΚΙΝΩΝ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΩΣ ΔΑΣΚΑΛΑ. ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΕΔΩΣΕ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΩΡΑΙΑΣ ΠΥΛΗΣ.
Ο.Ρ.Κ

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ «ΔΙΑΚΑΚΙ ΤΗΣ ΔΕΚΑΡΑΣ» ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΑΝΟΗΤΕ ΚΑΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΟΥ ΔΑΚΤΥΛΑΚΙ. ΑΛΙΜΟΝΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΝ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ!
Ο ΠΑΝΟΣΙΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟΣ ΜΕΓΑΣ ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ κ. ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΕΜΝΟΣ ΚΑΙ ΑΘΟΡΥΒΟΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. ΤΟ ΕΝΘΥΜΟΥΜΑΙ ΠΡΙΝ 22 ΕΤΗ ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΗ ΜΟΥ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΕΤΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ. ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΔΙΕΚΡΙΝΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΕΚΦΡΑΖΟΜΕΝΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΥΚΟΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΗΡΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ Ο ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΩΣΤΕ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ. ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΜΑΧΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΔΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΚΑΙ ΝΥΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΕΚΡΙΝΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ, ΕΝΑΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ. ΕΤΣΙ ΑΦΟΥ ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΗΚΕ ΔΙΑΚΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΟΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΠΟΝΗΣΕΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ. ΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ. ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.
ΤΩΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ" ΚΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΝΑ VIDEOGAME ΠΟΥ "ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟ"Ι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΣΟΥΝ "ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ" ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΤΕ GAME OVER!
Ο.Ρ.Κ.

Αντώνης είπε...

συνυπογράφω τα όσα λέγει ο Ο.Ρ.Κ.

για όσους βλέπουν στο κείμενο σκιά ΓΟΧ τι να πει κανείς. να παν να δούνε κανά οφθαλμιατρό

Στυλιανός είπε...

Αγαπητέ κ. Ανδριόπουλε.

Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορούν στο διαδύκτιο κείμενα και ισχυρισμοί διαφόρων θεολόγων όπως ο κ. Σακαρέλλος Αθανάσιος που ισχυρίζονται ότι στις 7-12-1965 υπογράφηκε η Ένωση των Εκκλησιών! Εσείς κ. Ανδριόπουλε που γνωρίζετε γεγονότα και πρόσωπα πείτε μου σας παρακαλώ αν αληθεύει η τοιαύτη κατηγορία που εκτοξεύεται από μερίδα συντηριτικών ορθοδόξων εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο ίδιος κύριος ισχυρίζεται ότι ο πατριάρχης Βαρθολομαίος μνημονεύει τον Πάπα στη θεία λειτουργία , όπως κάνει για τους υπολοίπους πατριάρχες!! Αυτά διαβάζουν κάποιοι χριστιανοί και αντιδρούν με τον τρόπο αυτό. Μια διάψευση εκ μέρους του πατριαρχείου θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Εσείς τι λέτε

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Σακαρέλλος οφείλει αντί να ασχημονεί να καταθέσει το κείμενο που αποδεικνύει τα όσα ισχυρίζεται, και να αποφασίσει πού ανήκει, στην ΕΚΚΛΗΣΙΑ ή σε ποιά παράταξη των Γ.Ο.Χ; είναι πολύ ωραίο να εφησυχάζεις δίκην βίλλας σε μονύδριο παλαιοημερολογότικο, χωρίς να λές πού ανήκεις και να το παίζεις τιμητής των πάντων....ο καιρός του αναλύσαι εγγίζει και πρέπει να πάρει κάποια απόφαση για την ζωή του.
Ο κ. Σακαρέλλος είναι ο θεολόγος-νομικός εκείνος που προσέφυγε στη Σύνοδο κατά της αγιότητος του αγ. Αυγουστίνου (το να κάνεις παρέα με τον Ρωμανίδη έχει το κόστος του ,και να υιοθετείς τις όποιες απόψεις του άκριτα και βιαστικά),αλλά δεν μας είπε ποιά ήταν η απόφαση της Συνόδου, γιατί άραγε;
Το Ζουμπούλι.

Misha είπε...

«Μνησθησόμεθα απο των διπτύχων της καρδίας ημών του τιμίου ονόματός Σου,αδελφέ, Αγιώτατε της πρεσβυτέρας Ρώμης Επίσκοπε, ενώπιον της Αγίας αναφοράς αυτού τούτου, του Τιμίου Σώματος και αυτου τούτου του τιμίου Αίματος του Σωτήρος εν τη Θεία Λειτουργία...»

(Επιστολή Αθηναγόρα προς πάπα το 1968... τόμος αγάπης σ. 525,528 και Π. Γρηγορίου Πορεία Ειρήνης τομ. α σελ 293)

Ανώνυμος είπε...

Ο κ.Σακαρέλλος αναφέρεται,άν δεν κάνω λάθος, στον νυν πατριάρχη.Το λάθος του Αθηναγόρα επαναλειφθηκε;
ΤΟ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ

Misha είπε...

Aκούσατε κάποιον από τους επισήμους του Φαναρίου να μιλήσουν περί λάθους του Αθηναγόρα;
Αντιθέτως με κάθε τους ενέργεια επιβεβαιώνουν και προωθούν έτι περαιτέρω τις απόψεις του.

29 Νοεμβρίου 2006(επίσκεψη πάπα στην Κωνσταντινούπολη), στην Θ.Λειτουργία.

«Έτι δεόμεθα υπέρ του Αγιωτάτου επισκόπου και πάπα Ρώμης Βενεδίκτου και του Αρχιεπισκόπου και Πατριάρχου ημών Βαρθολομαίου και υπέρ του κατευθυνθήναι τα διαβήματα αυτών εις πάν έργον αγαθόν»

Αντώνης είπε...

@ Μισα και ομοϊδεάτες,

ένα κείμενο ποτέ δεν λέγει τα πάντα, ακολουθεί η ερμηνεία που του δίνει η ίδια η κοινότητα που το υιοθέτησε.
έτσι η δέηση υπέρ του Πάπα και του Πατριάρχου είναι χωρίς την ερμηνεία εξίσου προβληματική όσο οι δεήσεις υπέρ των αιρετικών αυτοκρατόρων του Βυζαντίου, και υπέρ των ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ Σουλτάνων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και υπέρ των κυβερνόντων στις μέρες μας και υπέρ του Φιλοχρίστου (άκου τώρα) Στρατού!

επειδή έχω συμμετάσχει σε πολλούς διαλόγους μπορώ να σου πω ότι ὀσες φορές ήμουν παρόν οι συζητήσεις μας ήταν για κοινωνικά ζητήματα και ο καθένας κατέθεσε τις απόψεις του. το τελικό κείμενο ποτέ μα ποτέ δεν αναφερόταν καν σε σημεία διαφωνίας, ώστε να σεβαστούν οι απόψεις όλων των πλευρών. μπορώ να σου πω ότι οι συνεδριάσεις ήταν ανοιχτές και όχι μυστικές, και μια φορά ήταν σε μορφή Summer School με την έννοια ότι μιλάνε καθηγητές και διπλομάτες και ακούν φοιτητές διαφόρων πανεπιστημίων (Βιέννη 2006).
παρακαλώ όσους δεν έχουν δει πώς γίνονται οι συνεδριάσεις να πάνε πρώτα να δουν δεν τους το απαγορεύει κανείς- εκτός αν είναι σε επίπεδο κληρικών ή κλπ- δεν υπάρχουν συνωμοσίες ούτε δημοπρασίες δογμάτων.

ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε εγκαίνια στο ναό του Αγίου Θεοδώρου στην Ρώμη! σημαίνει κάτ αυτό; ήταν παρόντες και οι καθολικοί. καλό είναι να μην είμαστε υπερβολικοί και υστερικοί...

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΕΧΕΙΣ 12:56 πμ Ρ.Κ.ΑΚΟΥ ΓΡΙΕΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΕΣ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ

Misha είπε...

@Aντώνη

Καλή η κοροϊδία και το δούλεμα αλλά έχει και ένα όριο.
Μήπως οι μουσουλμάνοι και αλλόδοξοι άρχοντες καλούνταν να ευλογήσουν το ποίμνιο φορώντας ιερατικά άμφια της ομολογίας τους, όπως κάνουν οι Λατίνοι Ιερωμένοι όταν καλούνται στο Φανάρι;

Βεβαίως έγιναν ανάλογα και στο απώτερο παρελθόν, από ουνίτες και ουνιτίζοντες,και τότε,είτε ο λαός αποχώρησε από το θέατρο τού παραλόγου και διέσωσε πίστη και εθνισμό,είτε υποχώρησε στις πιέσεις και έχασε αμφότερα όπως έγινε στη Μεγάλη Ελλάδα και αλλαχού.

Αντώνης είπε...

άκου φίλε (Μίσα) πίστεψε ό,τι θες, αλλά δεν θα με κατηγορήσεις εμένα ότι δουλεύω ή κοροϊδεύω κανένα. αν θεωρείς ότι σε κοροϊδεύω δεν έχεις παρά να πας σε ψυχίατρο να σου χορηγήσει καμιά θεραπεία για την ΠΑΡΑΝΟΙΑ. επιγόντως!

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. παπαχρήστου είναι ό,τι χειρότερο σε πληρομένη εκκλησιαστική δημοσιογραφία. Η δημοκρατία τον έκοψε τώρα; Πολύ υπερευαίσθητο σε βλέπω...

Όλγα Νικολαϊδου είπε...

Θα έπρεπε να αναρωτηθούν οι θεολογούντες: Όλες αυτές οι διδασκαλίες, τα κηρύγματα, οι βαπτίσεις, οι αγιασμοί, τα ευχέλαια, οι δεήσεις, οι λειτουργίες, οι ευχές, οι δοξολογίες, οι τελετές κλπ γιατί δεν έχουν καμία θετική επίδραση στο ήθος των πιστών; Η σωτηριώδης θεία χάρις δεν μεταδίδεται ή δεν υπάρχει; Γιατί τόσος πόλεμος μεταξύ σας?

Μήπως αυτή (η πλευρά) της Εκκλησίας κάνει τους ανθρώπους ακόμη χειρότερους από ότι είναι εκ φύσεως, μήπως βάζει κι αυτή το λιθαράκι της στην ανάσχεση της εξέλιξης της καθυστερημένης κοινωνίας μας;

Συγχωρέστε με που εκφράζω αυτήν την απορία μου...

Ανώνυμος είπε...

Αχ, βρε Μίσα, τα δίπτυχα της καρδιάς της δικής σου γέμουν μίσος εξ' ου και το ψευδώνυμο σου!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο "ΠΟΛΥΜΑΘΕΣΤΑΤΟΣ" ΜΙΣΑ ΑΓΝΟΕΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ ΤΙΣ ΛΑΤΙΝΙΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ? ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΟΔΕΙΑ ΘΑ ΤΟΥ ΕΛΥΝΕ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ. ΑΣ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΙΑΝΘΕΙ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ! ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΟΤΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ?
ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΛΑ ΚΟΙΝΕΣ ΔΕΗΣΕΙΣ ΟΙ ΔΟΞΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΣ.
Ο.Ρ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Θυμάμαι από τα φοιτητικά μου χρόνια τον καθηγητή Πατρολογίας Στ.Παπαδόπουλο ο οποίος με αφορμή τις αιτιάσεις των γνωστών τάχα και ορθοδόξων..... να προσπαθεί να εξηγήσει στο φοιτητικό του ακροατήριο ότι φυσικά και δεν συλλειτούργησε ο αείμνηστος Πατριάρχης Δημήτριος με τον επίσης αείμνηστο Πάπα Ιωάννη-Παύλο το Β΄, όταν επισκέφθηκε το Βατικανό το Δεκέμβρη του 1987 και συμπροσευχήθηκε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ανήμερα του Αγ.Νικολάου. Τότε, όπως έγραψαν και οι Αρ.Πανώτης και αείμνηστος Ι.Χατζηφώτης, που ο Πάπας, παρότι είχε ανταλλάξει με τον Πατριάρχη τον ασπασμό κατά την Αναφορά, πριν μεταλάβει κατέβηκε και πάλι και αγκάλιασε-εκτός τάξεως και πρωτοκόλλου- τον Πατριάρχη και τον ασπάστηκε με συντριβή φανερή γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν γίνεται να ΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ εφόσον απλώς παρίστατο ο Πατριάρχης συμπροσευχόμενος! Συλλειτουργία ουδέποτε!

Μisha είπε...

κ.Νικολαϊδου
Ο Νίτσε είχε πει ότι με την πάροδο των χρόνων οι άνθρωποι γίνονται εξυπνότεροι αλλά όχι καλύτεροι,δηλαδή γίνονται πονηρότεροι.

Η «θεία χάρις» έχει εξελιχθεί στο πιο επικερδές εμπόρευμα των πιο ανάξιων μεταπρατών.

Καλοζωισμένοι,πολυταξιδεμένοι μέσα σε ιδιωτικά τζετ και χλιδάτες δεξιώσεις, εμπορεύονται τον ιδιότυπο σαμανισμό τους και την μεταφυσική τους πραμάτεια μεταξύ των άγευστων Θεού.

Και να σκεφτείτε ότι για ένα «ι» (ομοούσιος-ομοιούσιος) κάποιων «κολλημένων» έφθασε,επανειλημμένως, στα πρόθυρα διαλύσεως μια ολόκληρη αυτοκρατορία.

«Δυστυχώς», τότε δεν γνώριζαν περί πολιτικής ορθότητος και επέμεναν ότι η αποδοχή αυτού του «ι» ήταν ικανή να αποξενώσει αιωνίως τον άνθρωπο από τον Θεό.

Βεβαίως στα χρόνια μας και εν όψει Δαρβίνου και Ντόουκινς , έχουν αλλάξει τα πράγματα και οι θρησκευόμενοι ψάχνουν συμμάχους και ενοποιές θεωρίες, μήπως και αποφύγουν την αναπόφευκτη εξασθένηση της επιρροής τους.


Ίσως στα επόμενα χρόνια να δούμε κοινούς ναούς συμπροσευχής και καταλλαγής μεταξύ χριστιανών όλων των δογμάτων και -γιατί όχι;-μεταξύ διαφόρων θρησκειών.

Κατά τις επιθυμίες του αγαπητού εν Φαναρίω, Μ.Α.Τ.Σ

Ανώνυμος είπε...

Για το ομοούσιος και ομοιούσιος Misha υπάρχει και άλλη τοποθέτηση και ποιμαντική μεταχειρηση π.χ. Μ.Βασίλειος.
Δυστυχώς έχεις πρόβλημα κατανόησης των όσων λες και πρόβλημα γνώσης και κατανόησης του εαυτού σου.Έχεις καταλάβει πόσες φορές αποφαίνεσαι ως πάπας;

Ανώνυμος είπε...

Ας διαβάσουν οι μουτζαχεντίν και οι ταλιμπάν της Ορθοδοξίας λίγο Ευριπίδη, και συγκεκριμένα Ιφιγένεια εν Ταύροις. Τον καιρό εκείνο, η αρχιέρεια Ιφιγένεια έπρεπε στο όνομα της θρησκείας να θυσιάζει ανθρώπους. Στις μέρες μας έχουν καταργηθεί οι ανθρωποθυσίες αλλά στο όνομα της θρησκείας εξακολουθεί να υπάρχει ο ίδιος φανατισμός, παρόμοιες πρωτόγονες ιδέες. Άλλες οι εποχές αλλά ίδια η επιβολή παρωχημένων αντιλήψεων στο όνομα της θρησκείας.

Misha είπε...

9.24

Αd hominem.Kλασσικός τρόπος των στριμωγμένων που δεν πιάνει. :)

Σωτήρης Μητραλέξης είπε...

Τὰ ἐπεισόδια στὴ θεολογικὴ σχολὴ θεσσαλονίκης, κατὰ τὴ διάρκεια ἡμερίδας γιὰ τὸν διαχριστιανικὸ διάλογο, φανέρωσαν ξανὰ τὸν ταλιμπανισμὸ τῶν ὑπερ-ὀρθοδόξων τῶν ἰδιωτικῶν σωματείων «ἐντὸς συνόρων ἱεραποστολῆς» (innere Mission), οἱ ὁποίοι, κατέχοντες τὴν «γνήσια ὀρθοδοξία» καὶ τὴν ἀνόθευτη ἀπὸ οἰκουμενικοὺς διαλόγους ἀλήθεια, ὑπέρκεινται ἐπισκόπων, συνόδων, πατριαρχῶν. Μᾶλλον ἦρθε ὁ καιρὸς νὰ ὁρίσει μιὰ τοπικὴ ἔστω σύνοδος (ἂς μήν... μεγαλοπιανόμαστε) ἂν αὐτὴ ἡ ἀνάγνωση τῆς Ἐκκλησίας καὶ τὰ συμπαρομαρτοῦντα της, ὅλα αὐτὰ ποὺ ὁ καθηγητὴς Χρ. Γιανναρᾶς ὀνομάζει «ἀτομοκεντρικὸ εὐσεβισμό» (ὅρα καὶ Ἐφραίμ- μαζεύουμε ἀσύλληπτα ποσὰ γιὰ τὴ δόξα τοῦ Θεοῦ), ἔχουν θέση στὴν ἐκκλησία ἢ ὄχι. Ἂν πρόκειται ἁπλῶς γιὰ ἕνα νοσοῦν σκέλος τοῦ πληρώματος τῆς Ἐκκλησίας ἢ ἂν συνιστοῦν αἵρεση, καίρια παραποίηση τῆς ἀλήθειας της. Ἁπλὰ καὶ καθαρὰ πράγματα: ἂν εἶναι «μέσα» ἢ «ἔξω».

Σωτήρης Μητραλέξης, φοιτητὴς φιλολογίας

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΩΝΥΜΕ 22 ΜΑΙΟΥ 10.15
ΑΦΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ "ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Η ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ, ΜΟΥ ΕΔΩΣΕΣ ΑΦΟΡΜΗ ΝΑ ΠΩ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥ "ΑΠΟ ΣΚΗΝΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ" ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. ΛΕΕΙ ΤΑ ΕΞΕΙΣ ΟΠΩΣ ΑΠΟ ΜΝΗΜΗΣ ΤΑ ΕΝΘΥΜΟΥΜΕ:" ... ΟΥΤΕ ΟΣΑ ΛΕΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΝΤΑΛΙΑ ΔΕΙΠΝΑ ΠΩΣ ΤΑΧΑ ΟΙ ΘΕΟΙ ΓΕΥΤΗΚΑΝΕ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ, ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΠΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΑΙΜΟΒΩΡΟΙ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝΕ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΟ ΑΓΡΙΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΕΩ ΘΕΟΣ ΚΑΚΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ...".
ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΗΔΕΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΝΣΑΡΚΟΥΤΑΙ Ο ΥΙΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΘΕΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΠΕΙΡΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ. ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΗΝ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΤΗΝ ΔΙΑΛΑΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΓΗ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΓΕΜΑΤΟ ΜΙΣΟΣ. ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΚΑΤ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ.
Ο.Ρ.Κ

Ανώνυμος είπε...

"...ΤΟ ΠΩΣ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ *ΑΓΡΙΑ* ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ."
Ο ΔΑΙΜΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ...!!!!
Ο.Ρ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Για δεστε το apotixisi.blogspot.com
Σας τα ψαλλει ολους.

Ανώνυμος είπε...

Το διακακι ο πατριωτης σας αποδοκιμασθηκε και διαπομπευθηκε και τον προτειναν, οι απο σας Ταλιμπαν, να παη για καρδιναλιος στον παπα μαζι και ο πατρωνας του ο Βαρθολομαιος.
Τοσο αγραμματο που ειναι πηγε στο τριτοκοσμικο Βελιγραδι για σπουδες, που αλλου να πηγαινε, μπορουσε;
Η Βυζαντινη Θεσσαλονικη ξεπουλημενοι δεν σηκωνει τετοια, Και αν ξανατολμηστε να ρθητε θα σας πεταξουμε στη θαλασσα.
Το καταλαβατε;
Οπως και παληα με τους Λατινοφρονας του Βυζαντιου.
Το καταλαβατε;
Ξεβαμενοι!

Ανώνυμος είπε...

Όπως βλέπεις αγαπητέ και από τα σχόλια φαίνεται ότι η κατάσταση "δε σώζεται" με τίποτα, θα σωθεί δηλαδή επειδή υπάρχει Θεός και είναι Θεός Αγάπης, αλλά η παρούσα εκκλησιαστική πραγματικότητα είναι το πλέον μίζερο, παράλογο και ανελεύθερο κοινωνικό μόρφωμα που μπορεί να φανταστεί κανείς. Και δεν είναι μόνο οι θεοπάλαβοι (ΓΟΧ), σε πληροφορώ (μάλλον το ξέρεις, όλοι τα ξέρουν, τα βλέπουν και τα ζουν αλλά κάνουν τις πάπιες, λες και ζούμε στο Βυζάντιο) ότι είναι πολλοί και οί "σύγχρονοι" ιερείς και πιστοί που το βρίσκουν πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν εντός της Εκκλησίας με εκκλησιαστικό (δημοκρατικό)και Χριστιανικό (αγαπητικό)τρόπο. Είναι βλέπεις, γλυκιά η "καρέκλα", η αυθεντία και το βόλεμα. Κιέχεις και "κύκλο" και σοβαρές πιθανότητες να ζήσεις ευτυχισμένα γηρατειά (και κάποιος Άλλος σταυρώθηκε, αλλά τι τα θες, αυτός ήταν Θεός, δεν ήταν άνθρωπος). Και ανάλογος είναι κι αριθμός των ανθρώπων εκείνων που ποθούν να ζήσουν την Ευχαριστία σ' ένα περιβάλλον που να τους θεραπεύει και να μην τους πνίγει, και νιώθουν στ' αλήθεια σαν χαμένοι στην έρημο που ψάχνουν κάποια όαση.

Γιώργος από Πολύγυρο είπε...

To blog apotixisi μιλάει για "βωθρολυματαδες δημοσιογράφους και παρόμοιους με αυτούς οικουμενιστάς θολολόγους".
Ποιούς εννοεί αραγε;
Εσάς, κ Παπαχρήστου
ή και εσας κ. Ανδριόπουλε;
Ετσι μου φαίνεται, δηλαδή.

Ευγένιος Ραμίρεζ είπε...

Στο πρόβλημα Θα μπορούσε να υπάρξει, αν όχι λύση, πάντως διέξοδος με τη χρησιμοποίηση του κόμπακτ χειριστηρίου RoughTr-SC σε εφαρμογή (εννοείται!) wooser flow, αρκεί μόλις πατάς enter να πληκτρολογείς css formal assets κάτω δεξιά.

Προϋποτίθεταθ, ασφαλώς, η σειριακή καλωδίωση με τη μετάλλαξη του ανθρώπου σε βιορομπότ (Πίνκερ).

Όμως πάντοτε μαζεύουμε τις πυγολαμπίδες μας τελευταία στιγμή (κλασικό ελληνικό σύμπτωμα). Η πρόσβαση τότε στα R-Flex και T-Flex του Buster 567 χάνει πολύ σε ευκρίνεια, γι' αυτό και όλη αυτή η γκρίνια στα ελληνικά ιστολόγια σχετικά με τις παραμέτρους των Corporate Offensers.

ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΜΩΣ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΑ PIVOT-SPINERS! Τυπική παρεξήγηση, που αποτυπώνει συγκινητικά το Tikurilla North του ξεχασμένου Winethorp Molina.

Μην μου πείτε ότι δεν τα έλεγα, έτσι;

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΟΣΟ "ΑΓΡΑΜΜΑΤΟ" ΕΙΝΑΙ "ΤΟ ΔΙΑΚΑΚΙ" ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙ ΤΑ ΕΥΜΕΝΕΣΤΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΥΡΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΗΔΗ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ. ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ WARE ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΟΚΛΕΙΑΣ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕ, ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΠΙΟ ΤΕΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ.
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ "ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΟΙ" ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΠΩΣ ΕΓΙΝΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΠΑΤΕΡΑΔΩΝ, ΠΕΘΕΡΩΝ, ΚΟΥΜΠΑΡΩΝ ΜΕ ΝΕΠΟΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΛΕΩ ΤΟΥ ΑΙΣΧΡΟΥ ΝΟΜΟΥ-ΠΛΑΙΣΙΟΥ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΑ ΑΥΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΣΟΥ ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΣ?
ΑΝ ΤΙΣ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΑΥΤΕΣ . ΑΝ ΟΧΙ ΠΑΡΕ ΠΡΩΤΑ ΟΣΕΣ ΕΧΕΙ ΤΟ "ΔΙΑΚΑΚΙ" ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΑ.

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΠΟΥΛΜΑΝ ΤΟ ΕΓΚΑΘΕΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΧΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ.
ΚΑΙ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΛΙΒΕΡΟ ΙΕΡΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΛΛΑΔΙΤΙΚΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ "ΑΜΗΝ" ΜΕ ΤΟ "ΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ ΔΕΣΠΟΤΑ" ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ.
ΚΑΙ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ.
Ο.Ρ.Κ.

Misha είπε...

@O.Ρ.K

θα σου ήταν χρήσιμο να ξεφυλλίσεις τα κείμενα του Παλαμά περί «των ιερώς ησυχαζόντων».Όχι ότι θα καταλάβεις κάτι από τα γραφόμενα, αλλά είναι χρήσιμο να ενημερωθεί ότι στην Εκκλησία μας υπάρχει και καλλιεργείται η «άλλη βιωτή,της αιωνίου απαρχή», η οποία και δεν έχει προϋπόθεση την ακαδημαϊκή μόρφωση ,η οποία έχει γίνει εξάλλου tres banale στις μέρες μας.
Και η κουτσή Μαρία έχει κάποιο μεταπτυχιακό τίτλο εφόσον το επιθυμήσει.
Ίσως σας είναι χρήσιμο να μάθετε πως στην Ινγκλετέρα οι περι τα θεωρητικοφιλοσοφοθεολογικά τυρβάζοντες χαρακτηρίζονται ως scholars και όχι scientists.

Εξάλλου και οι πρυτάνεις του σύγχρονου αθεϊσμού Ντόουκινς,Ονφρέ,Χάρις και λοιποί έχουν βαρείς ακαδημαϊκούς τίτλους.Τους κάνει αυτό ειδικούς περί της θεολογίας;

Μη λησμονείτε ότι ο κάποτε επίσκοπος Νικαίας ,καρδινάλιος και παρ΄ολίγον Πάπας Βησσαρίων,ο κύριος εκπρόσωπος των ενωτικών στην ψευδενωτική σύνοδο της Φλωρεντίας, θεωρείται και είναι μεγάλη μορφή των γραμμάτων.

Tέλος, να σας υπενθυμίσω την περίπτωση του τέως ηγουμένου,αποφοίτου του Ε.Μ.Π και κατόχου διδακτορικού τίτλου από την Θεολογική του ΑΠΘ ,ο οποίος «απετάξατο» προσφάτως Χριστό,Εκκλησία,μοναχικό τριβώνιο και ιερωσύνη χάριν των «έξυπνων κβάντα».
Τουλάχιστον αυτός δεν προσπαθεί να μάς πείσει ότι σκέπτεται και ενεργεί ορθοδόξως.

Ανώνυμος είπε...

Πονά η ψυχή μου όταν κατανοώ το πόσο πίσω είμαστε στο "ελλαδισταν"! Δεν είναι μόνο ο Άνθιμος που δεν εμφανίστηκε αλλά κανείς γείτων μητροπολίτης (ίσως και άλλου βαθμου κληρικός). Την άλλη μέρα δεν θα μπορούσαν να σταθούν στην Ωραία Πύλη από τον πόλεμο που θα τους άνοιγαν οι ταλιμπάν. Δυστυχώς η "βυζαντινή" Θεσσαλονίκη έχει καταστεί ένα καντιωτικό-σωτηρικό-απολυτρωτικό και δεν ξέρω και γω τι άλλο έκτρωμα. Κρίμα! π. Γρηγόριος.

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΥ MISHA ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΑΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΚΑΤΕΧΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ ΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (ΠΧ Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ)ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΣΟ ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΘΕΙΑΣ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΟΤΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΑΛΟΔΟΞΙΕΣ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ (ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΣΑ ΝΑ ΠΩ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΑ ΑΝΤΙΡΡΗΤΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ.
ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΣΟΥ ΕΧΕΤΕ ΒΡΕΙ ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΡΡΗΤΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΙΝΕΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑΧΑ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑ ΣΑΣ. ΕΣΕΙΣ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕΧΡΙ 14ο ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΤΑΜΠΟΥΡΩΜΕΝΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΧΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΝΑ ΒΛΑΣΦΗΜΗΤΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΦΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΣΑΣ ΤΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΑΠΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ. ΑΝ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΗ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ. ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΟΝΟΛΙΘΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ 49μ.Χ. ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΛΕΧΘΕΙ ΚΑΙ ΝΕ ΕΞΑΠΛΩΘΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ. ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΛΙΘΟΒΟΛΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΜΑΡΤΥΡΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΙ "ΛΙΘΟΒΟΛΗΣΑΝ" ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΟ Μ. ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟ ΜΑΞΙΜΟ. ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΣΤΑΥΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΙΣΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ ΑΓΙΟΥΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.
Ο.Ρ.Κ.

Misha είπε...

Μια ακόμη παρατήρηση.
Εφόσον αληθεύει ότι στην εξεταστική επιτροπή του διδακτορικού τού αρχιδιακόνου Μαξίμου ήταν ο επίσκοπος Διοκλείας τίθεται ηθικό ζήτημα,καθώς ο τελευταίος τυγχάνει εκκλησιαστικώς υφιστάμενος του πατριάρχου κ.Βαρθολομαίου.

κ.Ανδριόπουλε,ίσως θα έπρεπε να παρατηρήσετε στους συσχολιαστές ότι στην διαδικτυακή «γλώσσα» η χρήση των κεφαλαίων σημαίνει "shouting" δλδ φωνασκία,σαν αυτή για την οποία διαμαρτύρονται οι οικουμενιστές φίλοι.

@Ο.Ρ.Κ

Αυτοί που έκαιγαν «μάγισσες» για να τις εξαγνίσουν και «βάφτιζαν» ορθοδόξους πριν τους σφάξουν,μόλις πριν 60 χρόνια,είναι οι αδελφοί σας εν τη πίστει,υπήκοοι του «Βικάριου του Χριστού».

Εσείς, ως άξιος επίγονος του Βέκκου, ξέρετε καλά την ισχύ του ξίφους στην επέκταση της «πίστης».

Ανώνυμος είπε...

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΟΚΛΕΙΑΣ ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ ΕΙΧΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΠΟ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΗΣ. (ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΥ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕΣ ΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟ). ΜΟΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑΖΑΝ ΟΙ ΤΑΧΑ ΦΟΒΕΡΕΣ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ? ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΙΣΩΣ ΑΝ ΜΑΣ ΦΟΒΕΡΙΖΑΝ ΟΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΥΠΟΚΥΠΤΑΜΕ Ο ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ ΠΟΤΕ.
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ PC ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΤΣΙ ΕΓΡΑΨΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΕΤΣΙ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΓΩ ΔΕΝ ΜΠΗΚΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΟΣ ΦΩΝΑΣΚΩΝ ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΕΠΡΑΞΑΝ ΑΥΤΟΝ.
ΑΛΛΑ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΟΥ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΚΑΨΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΑΓΙΣΣΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΘΟΔΟ ΧΡΗΣΙΝΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΛΟΙ ΣΑΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ.
ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΩ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΠΙΣΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ, ΕΧΩ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΑΦΟΥ ΑΣΚΩ ΑΣΧΕΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΗΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΙ ΔΙΔΟΝΤΑΣ ΛΟΓΩ ΠΑΝΤΙ ΤΩ ΑΙΤΟΥΝΤΙ. ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΩ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΩΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΟ.
Ο.Ρ.Κ.

Misha είπε...

@OPK

Μα γιατί παρεξηγείσθε;Μήπως δεν είσθε σύμφωνος με το πνεύμα και το γράμμα του κειμένου της Ραβέννας περί πρωτείου,την σχετική διατριβή του αρχιδιακόνου του Φαναρίου και των ειδικών για την επίσκεψη του Πάπα εν Φαναρίω,συνταχθέντα τροπάρια:«Ναυς, η πάντιμος Ορθοδοξίας αγλαΐζεται νυν δεχομένη, εκ Δυσμών σεπτόν Ποιμένα και Πρόεδρον...»

Πρόεδρος σας και Ποιμένας σας είναι ο Pontifex Maximus.;Αν έχετε αντίρρηση μπορείτε να την καταθέσετε μαζί με την αιτιολογία της.

Ξεύρετε,επειδή οι ιδικές μου σπουδές είναι θετικής κατευθύνσεως και δεν έχουν σχέσεις με την ακαδημαϊκή θεολογία, είμαι δυσανεκτικός στο «δούλεμα». :)

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΟΥ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ. ΝΟΜΙΖΑ ΠΩΣ ΜΙΛΟΥΣΑ ΜΕ ΘΕΟΛΟΓΟ. ΟΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΣΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΕ ΕΧΟΥΝ ΜΥΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΚΑΚΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΝΑ ΣΟΥ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ ΟΤΙ Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΑΝΕΧΟΜΟΥΝ ΝΑ ΠΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΑΝ ΕΙΧΑ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΡΑΒΗ. ΘΥΜΗΣΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΠΩΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΘΕΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.
ΣΑΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΤΩΝ "ΕΙΔΙΚΩΝ" ΛΟΙΠΟΝ ΑΚΟΥΣΕ ΤΙ ΕΧΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΚΑΝΘΩΔΕΣ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΡΩΜΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΙΛΙΕΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΥΣΕΩΣ. ΤΟ ΠΡΩΤΕΙΟ ΠΟΥ ΕΣΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΛΑΘΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Α ΕΝ ΒΑΤΙΚΑΝΩ ΣΥΝΟΔΟ. ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΛΛΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΡΩΤΕΙΟ ΠΟΥ ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΩΜΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΙΛΙΕΤΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΩΤΕΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΤΙΜΗΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΜΜΕΣΩΣ ΑΥΤΗ Η Δ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΦΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΩΤΕΙΟ ΤΙΜΗΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ. ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ Η Δ' ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΩΣ ΠΡΩΤΟ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΤΟΝ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΩΣ ΣΥΝΠΡΩΤΟ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ.
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΑ ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ. ΟΤΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑ.
ΣΕ ΑΣΠΑΖΟΜΑΙ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΑΝΑΣΤΑΝΤΙ
Ο.Ρ.Κ.

Misha είπε...

«Ειδικοί» στην θεολογία είναι οι θεούμενοι.Ουδείς άλλος.Οι λοιποί φιλοσοφούμε περί τα θεία,για να μη πω ότι μαχόμεθα περί όνου σκιάς ή ακόμη χειρότερα πηγνύουμε καρριέρες και ζωές επι ονειροφαντασμάτων.

Απαντήσεις για το κείμενο της Ραβέννας έχει δώσει ο δρ Θεολογία π.Γεώργιος Καψάνης και ηγούμενος της Μονής Γρηγορίου.
http://www.aegean.gr/agios-therapontas/magazine/hospitality/periodical/parakatathiki/57.html

Ανώνυμος είπε...

Τι του λες του misha, αγαπητέ Ο.Ρ.Κ, να γίνει Προτεστάντης!!! αφού είναι!!! θετικές σπουδές σου λέει δεν καταλαβαίνεις; Οργανωσιακός είναι! Χριστός και Ελλάς(αυτή μετά το 1833...)! Μιά δροσερή πυρά που ενυπάρχει στο μανικό έρωτα δεν τον αγγίζει.......
Κατηγορεί τον οικουμενισμό και την παγκοσμιοποίηση και δεν υποψιάζεται πως η αληθινή και ουσιαστική παγκοσμιοποίηση είναι η Ορθοδοξία υπέρ της οποίας τάχα και υπερμαχεί........

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΟΣ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΑΝΩΝΥΜΕ 23 ΜΑΙΟΥ 8.ΟΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Ή ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΙ ΠΕΡΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΝΟ ΚΑΤ ΌΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΗΣ ΥΦΗΣ. ΙΣΩΣ ΓΙΑΥΤΟ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΜΕ ΤΟΣΟ ΜΕΝΟΣ ΤΗΝ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΕΣΧΙΣΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ. ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΓΙΑΥΤΟ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΤΩ. ΝΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΝΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ. ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΚΑΝ ΤΑ ΤΗΣ Δ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ.ΜΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΑΓΑΠΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΛΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ ΓΙΑΥΤΟ ΣΕ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΘΡΟΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΑΓΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΥΤΟ. ΟΛΕΣ ΔΕ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΜΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΦΟΒΕΡΗ ΑΥΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΛΑΔΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΑΡΠΟΣ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΙΚΟΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΗΜΙΜΑΘΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ ΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΠΙΣΤΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ. ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ. Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ "ΙΝΑ ΩΣΙ ΕΝ"
Ο.Ρ.Κ.

Misha είπε...

8.00μμ

Κύριε του μανικού...

Όποιος δεν δεχεται την παντουφλοπροσκύνηση του Ποντίφηκος σας είναι ...προτεστάντης.

Κατά τους οδηγούς σας και υμείς...

(Πολύ «μανικός έρως» έχει πέσει,βρε αδερφέ,εξαιρέτως προς τα ιδιωτικά λήαρ τζετ και τις χορηγίες...Μήπως ετοιμάζετε καμμιά συνεργασία με την «Τράπεζα του Αγ.Πνεύματος» και μάς το κρύβετε;)

Ανώνυμος είπε...

Απορώ πώς αντέχετε και κάνετε διάλογο με τον Misha, αφού ζεί στην κοσμάρα του ή στο ιδεολογικό του καταφύγιο κατά Γιανναρά. Καλά που υπάρχουν κι αυτά, γιατί τα ψυχιατρεία δεν επαρκούν.
Ο Σάλος

Ανώνυμος είπε...

ΜΑ ΑΓΑΠΗΤΕ "Ο ΣΑΛΟΣ" ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΡΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΧΑΡΙΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. "ΑΛΛΟΣ ΕΣΤΙ Ο ΣΠΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ Ο ΘΕΡΙΖΩΝ" ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ Ή ΣΕ ΠΕΤΡΩΔΕΣ ΕΔΑΦΟΣ.
Ο.Ρ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

αν και καπου καπου γράφεται και κατι λογικό γενικώς οι θεολόγοι ζουν στον κόσμο τους και τσακώνονται πολύ άγρια. γιατι βρε παιδιά; υποτίθεται ότι έχετε μεγαλύτερη απο εμάς τους άλλους "γνώσιν" του θείου λόγου κ.α.τι τρώγεστε έτσι; τα πράγματα ειναι απλα: η ενωση των εκκλησιών συμφέρει τον μεν πατριάρχη για να αποκτήσει ισχυρούς προστάτες - οπως νομίζει- και τους δυτικούς για θα εχουν τον ελεγχο των πάντων. Τα θεολογίκά δεν τους ενδιαφέρουν. Ξυπνήστε!!!

Δ.Γ.

Ανώνυμος είπε...

Ας δούμε και άλλη μια οπτική του θέματος. Ο Πάπας είπε τις προάλλες ότι το προφυλακτικό δεν δίνει ουσιαστική προστασία απτο AIDS!! Καθαρός μεσαιωνισμός. Εμείς οι ορθόδοξοι είμαστε ανώτεροι, και το προφυλακτικό δεχόμαστε και υπερ του οικογενειακού προγραμματισμού είμαστε και λέμε ναι στον έρωτα αλλά με προφυλάξεις!

Αγγελος είπε...

Όποιος σαν κι εμένα βλέπει τα πράγματα απ'έξω, έχοντας μάθει τα θρησκευτικά του σχολείου αλλά χωρίς άλλη θεολογική κατάρτιση, μένει εμβρόντητος ανακαλύπτοντας τι κόσμος υπάρχει στους κόλπους της εκκλησίας.
Αλλά είναι, βέβαια, άλλος κόσμος... Κάπως έτσι θα πρέπει να ένιωθε ένας αστός που θα βρισκόταν ξαφνικά σε καυγά ΚΚΕμλ και μλΚΚΕ...

Related Posts with Thumbnails