Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος κ. Λεωνίδας Μαργαρίτης μας έστειλε το ακόλουθο ενημερωτικό κείμενο για το σπίτι που γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς στην Πάτρα.
Με την κίνηση της Εταιρείας Λογοτεχνών συντάχθηκαν
Μητροπολίτης – Περιφερειάρχης -Νομάρχης

Μετά την κινητοποίηση των πολιτών και την έκκληση για συγκέντρωση υπογραφών σε κείμενο που απευθύνεται στον Υπουργό Πολιτισμού και συντάχθηκε από την Εταιρεία Λογοτεχνών, με την ευκαιρία του εορτασμού των 150 χρόνων από τη γέννηση του Εθνικού μας Ποιητή Κωστή Παλαμά, το ενδιαφέρον και η ενίσχυση της προσπάθειας για να περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο το σπίτι που γεννήθηκε και να μετατραπεί σε Μουσείο Ενθυμημάτων, επεκτείνεται πέραν των απλών πολιτών και σε εκπροσώπους φορέων.
Συγκεκριμένα πέραν του Γ. Γραμματέα Περιφέρειας, ο οποίος με έγγραφό του (Α.Π.1291/4-5-09) προς τον Υπουργό Πολιτισμού επισημαίνει την αναγκαιότητα ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς με την αξιοποίηση της οικίας του Εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά, ακολούθησαν ανάλογες επιστολές προς τον Υπουργό Πολιτισμού, τόσο από τον Νομάρχη Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλο (Α.Π.335/4-5-2009) όσο και από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο (Α.Π.324/6-5-2009).
Ο Νομάρχης μεταξύ άλλων στην επιστολή του επισημαίνει ότι: "Η εν λόγω οικία πέραν του ότι γεννήθηκαν ο Εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς και η Ιταλίδα ποιήτρια και δημοσιογράφος Ματθίλδη Σεράο και της ως εκ τούτου ιστορικής της σημαντικότητας παρουσιάζει και αρχιτεκτονική αξία, καθότι είναι από τις παλαιότερες (έτος κατασκευής περίπου 1840) αστικές κατοικίες που έχουν παραμείνει χωρίς καμιά παρέμβαση στον αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα, στο κεντρικότερο σημείο της πόλεως των Πατρών και ως εκ τούτου μπορεί να αποτελέσει πολιτιστικό μνημείο αναφοράς όχι μόνο για την Πάτρα, αλλά για ολόκληρη τη χώρα μας". Και καταλήγει: "Με δεδομένη την ευαισθησία σας για την πολιτιστική μας κληρονομιά και το γεγονός ότι το τίμημα εξαγοράς της οικίας από τους σημερινούς ιδιοκτήτες της είναι απαγορευτικό για τα ελάχιστα οικονομικά μας διαθέσιμα, ευελπιστούμε ότι θα συνδράμετε για την απόκτησή της".

Εξ άλλου ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος στην επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Πολιτισμού την οποία υπογράφει και εκ μέρους όλων των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών σημειώνει μεταξύ άλλων και τα εξής:
"… Η αξιοποίηση αυτού του σπιτιού αποτελεί χρέος όλων μας, αφού είναι ένα μνημείο της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς μας.
Η Πατραϊκή κοινωνία έχει ευαισθητοποιηθεί σχετικά με το ως άνω θέμα. Εκφράζοντας την επιθυμία του Πατραϊκού Λαού παρακαλώ θερμώς, όπως εν τη ευαισθησία, η οποία σας διακρίνει για τα θέματα αυτά μεριμνήσετε και για την αξιοποίηση της οικίας του Παλαμά. Είμαι βέβαιος"
σημειώνει τέλος ο Σεβασμιότατος, "ότι η παράκλησή μας θα τύχη της προσοχής σας και θα μας χαροποιήσετε με την απόφασή σας και τις ενέργειές σας για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας αυτής κληρονομιάς".

Δέον να σημειωθεί τέλος ότι ήδη, πέραν των παραπάνω σημειούμενων κινητοποιήσεων πολιτών και εκπροσώπων φορέων έχουν δημιουργηθεί κινήσεις μέσω ιστοσελίδων με μηνύματα συμπαράστασης και δηλώσεις συμμετοχής στην έκκληση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και έχουν συμβάλλει κατά πολύ στην ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και των υπευθύνων πάνω το θέμα της απαλλοτρίωσης του σπιτιού που γεννήθηκε ο εθνικός μας ποιητής. Το ζήτημα πλέον της εξαγοράς του σπιτιού του Εθνικού μας ποιητή έχει καταστεί κοινή αξίωση όχι μόνο των Πατρινών αλλά του συνόλου των Ελλήνων Πολιτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Υπουργός Πολιτισμού αναμένεται να επισκεφθεί την πόλη μας λίαν προσεχώς. Έτσι οι εκπρόσωποι της Εταιρείας Λογοτεχνών θα του επιδώσουν το σχετικό υπόμνημα - έκκληση το οποίο φέρει τις υπογραφές στήριξης 5.000 περίπου συμπολιτών.

1 σχόλιο:

Αθηνά Κακούρη είπε...

Αγαπητέ Παναγιώτη,
Χαίρομαι πολύ πού αυτό τό ονειρο μπαίνει σέ καλό δρόμο. Ναί αξίζει νά διασωθεί τό σπίτι καί νά γίνει μουσειο τού ποιητού καί τής εποχής. Προσυπογράφω ενθουσιωδώς!
Αθηνά Κακούρη

Related Posts with Thumbnails