Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Αφού δεν καταλαβαίνετε γαλλικά, σας γράφουμε στα Αρχαία Ελληνικά!


Τα αρχαία ελληνικά φαίνεται ότι αποτελούν τη «διεθνή γλώσσα» των αγανακτισμένων. Όταν όλες οι άλλες μορφές επικοινωνίας αποτυγχάνουν, οι αδικούμενοι στρέφονται στον αρχαίο ελληνικό λόγο, της χώρας που γέννησε τη δημοκρατία και τη λογική σκέψη. Τον ορθολογισμό και τη λογική επικαλέστηκαν Γάλλοι φοιτητές που αποφάσισαν να στείλουν στον υπουργό Παιδείας της χώρας τους κ. Ξαβιέ Νταρκός επιστολή γραμμένη στα αρχαία ελληνικά αντί των γαλλικών με την υποσημείωση: «Αφού δεν καταλαβαίνετε γαλλικά, σας γράφουμε στα ελληνικά!».

Πρόκειται βέβαια για ένα χαριτολόγημα των αρχαιοελληνιστών στο γαλλικό πανεπιστήμιο Παρίσι 5, οι οποίοι διάλεξαν τον τρόπο αυτόν για να τραβήξουν την προσοχή της γαλλικής κυβέρνησης. Όπως τονίζουν στην επιστολή, με το πνεύμα του κειμένου τους «δεν θα μπορούσαν παρά να συμφωνήσουν ο Πλάτων και ο Δημοσθένης».

Oι φοιτητές αλλά και οι καθηγητές πολλών πανεπιστημίων, αντέδρασαν σε νόμο που έδωσε υπερεξουσίες στους πρυτάνεις των ΑΕΙ, οι οποίοι λειτουργούν πλέον ως «μάνατζερ» με εξουσίες πρόσληψης προσωπικού, ρύθμισης του εργασιακού καθεστώτος και των μισθών τους, ένταξης εργαζομένων σε καθεστώς ιδιωτικού δικαίου αν το θέλουν κ.ά. Παράλληλα με τον ίδιο νόμο, ουσιαστικά αυξήθηκε μαζί με την πρακτική άσκηση τα έτη σπουδών των φοιτητών στα παιδαγωγικά τμήματα, οι οποίοι θα πρέπει να περιμένουν πέντε έτη προτού πάρουν την άδεια εξάσκησης του επαγγέλματός τους.

Στο πνεύμα αυτό, οι φοιτητές του πανεπιστημίου Παρίσι 5 έστειλαν στον υπουργό Παιδείας επιστολή στα αρχαία ελληνικά, στην οποία αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Αγανακτούμε γιατί εμείς μιλάμε κι εσύ δεν ακούς».

Πηγή: diaspora-grecque.com (Μάρνυ Παπαματθαίου)



6 σχόλια:

Πολίτης είπε...

γιατί θα καταλάβουν ελληνικά;;; εδώ γιατί δεν κατάλαβαν οι πολιτικοί ελληνικά που τους μιλούσαν οι φοιτητές;; ο πολιτικός μια γλώσσα καταλαβαίνει: του χρήματος!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς, αγαπητέ κ.Πολίτη, ούτε οι φοιτητές γνωρίζουν Ελληνικά....με ευθύνη και των πολιτικών βεβαίως!

Πολίτης είπε...

είσαι πολύ απαισιόδοξος μου φαίνεται. αλλά όταν τα πανεπιστήμια γίνονται μαγαζάκια και δεν αντιδρά κανείς (όχι όσο χρειάζεται) τι να περιμένουμε από τους φοιτητές;

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξερω αν εχετε καταλάβει οτι επικρατεί γενικώς αυναρτησία και δεν ειναι θεμα απαισιοδοξίας αλλά ελλειψης οργάνωσης των πολιτών απένταντι στις διεφθαρμένες μέχρι το κόκκαλο υπηρεσίες του κράτους, πράγμα για το οποίο ευθύνονται ολες συλληβδην οι κυβερνήσεις με κορυφαίες αυτές του ΠΑΣΟΚ. Και λέω του ΠΑΣΟΚ γιατι αυτό θέλοντας να στηριχτεί φρόντισε να εξαγοράσει και να διαφθείρει επι 20 χρόνια τους πάντες.

Δ.Γ.

Πολίτης είπε...

Δ.Γ.,
συμφωνώ μαζί σου ότι υπάρχει αταξία (και χάος) στις υπηρεσίες του κράτους αυτό παντού όμως. και δεν θα έλεγα ότι οι πολιτικοί φταίνε σε κάτι από τη στιγμή που εσύ και εγώ και οι πολίτες παίζουμε το παιχνίδι τους και τους ψηφίζουμε μια ζωή. όταν ούτε Πασοκ ούτε Νδ κάνουν τη δουλειά για την οποία εκλέχτηκαν τότε γιατί να τους ψηφίζουμε πάλι; ας βρούμε κάποιο άλλο κόμμα, λευκό ό,τι να ναι...
το θέμα είναι η Παιδεία, όταν φροντίζει κανείς για την παιδεία και την μόρφωση του λαού, και σωστούς πολιτικούς θα έχει και πολίτες με κριτική σκέψη.

Ανώνυμος είπε...

Το θεμα ασφαλώς ειναι το ελλειμα παιδείας που ταλανίζει τη χώρα μας. Αλλά και αυτό δεν ξεκινάει απο την πολιτική; ποιος θα μορφώσει τα παιδιά μας όταν γίνεται το αλισιβερισι που όλοι γνωρίζουμε απο το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο και που ειναι δημιούργημα των πολιτικών.

Related Posts with Thumbnails