Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΟΤΟΚΑ


Επανεκδόθηκε στις αρχές του χρόνου, μετά από μισό και πλέον αιώνα, το Δοκίμιο για την Αμερική του Γιώργου Θεοτοκά από το Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Γι' αυτό το πολύ σπουδαίο βιβλίο έχει γράψει ο Λίνος Πολίτης στην Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας: [...] είναι περισσότερο προβληματισμός στα ποικίλα ερωτήματα που γεννά σε έναν καλλιεργημένο Ευρωπαίο (όπως στάθηκε πάντα ο Θεοτοκάς) η γνωριμία με τη μεγάλη υπερατλαντική πολιτεία· ένα βιβλίο ακόμη σπάνιας ευαισθησίας, από τα καλύτερα που γράφτηκαν γι' αυτό το θέμα.
Η νέα έκδοση από την Εστία περιλαμβάνει εισαγωγή του
Νίκου Αλιβιζάτου, καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου και ανεψιού του Γιώργου Θεοτοκά, και επίμετρο με κείμενα του Βασίλη Λαμπρόπουλου ("Το ταξίδι του Έλληνα διανοούμενου στην Αμερική ") και της Ιωάννας Λαλιώτου ("Ευρώπη και Αμερική: Η ιστορία μιας σχέσης με συνέπειες, αναλογίες και μεταλλάξεις"). Περιέχει ακόμη ένθετο με σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο Θεοτοκά. Τη σημαντική αυτή έκδοση διόρθωσε και επιμελήθηκε ο φίλος του ιστολογίου Δημήτρης Καραδήμας.

Με αφορμή το βιβλίο θα πραγματοποιηθεί
αύριο στις 7 το απόγευμα εκδήλωση με θέμα "H Αμερική του Γιώργου Θεοτοκά" στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Θα μιλήσουν ο Νίκος Αλιβιζάτος, η Ιωάννα Λαλιώτου και η Βάσω Κιντή. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν οι Εκδόσεις της Εστίας και το Ίδρυμα Fulbright.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails