Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ, Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, Ο ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ











Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει στον εκθεσιακό του χώρο, στο Σύνταγμα, έκθεση αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη, πολιτικό και στοχαστή Μίκη Θεοδωράκη.

Πήγα σήμερα και την είδα. Έχει, φυσικά, μεγάλο ενδιαφέρον και αποδεικνύει περίτρανα την οικουμενικότητα και διαχρονικότητα του Μίκη Θεοδωράκη.

Στην έκθεση παρουσιάζεται το μουσικό έργο, η πολιτική δράση και παρουσία του, αλλά και η πλευρά του στοχαστή Θεοδωράκη, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, παρτιτούρες, χειρόγραφα, εκδόσεις, δίσκους, προγράμματα συναυλιών και παραστάσεων, καθώς και ηχητικά και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλοφορεί συνοδευτικός κατάλογος, όπου εκτός από το υλικό της έκθεσης περιλαμβάνονται και κείμενα που παρουσιάζουν και αναλύουν την πολύπλευρη προσωπικότητά του με στόχο τη βαθύτερη κατανόηση του ανθρώπου που έδωσε έκφραση σε όλους τους Έλληνες με τον πολιτικό του λόγο και την ελληνικότητα και οικουμενικότητα της μουσικής του.

Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από το Μουσείο - Αρχείο ΕΡΤ, την Ε.Ρ.Α, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τη Βουλή Τηλεόραση, το Σύλλογο «Οι Φίλοι του Μεγάρου Μουσικής», από τα αρχεία της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη», από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Θεατρικό Μουσείο, από το Αρχείο Μεγαλοκονόμου και από ιδιωτικές συλλογές.

Την έκθεση εγκαινίασε την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής Βουλή-Τηλεόραση προβάλλει συνεντεύξεις, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές καταγραφές του μουσικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη.

3 σχόλια:

Γιώργος από Πολύγυρο είπε...

Και αθεος και μηδενιστης ο κ. Θοδωρακης.
Αυτο γιατι δεν το γραφετε;
Να δειξετε ολον τον ανθρωπο, οχι τον μισο.
Γιατι αν ειναι το δευτερο το σημαντικοτερο, που ειναι, τοτε τι εχει να μας δωση; Το ΜΗΔΕΝ. Και το ΤΙΠΟΤΑ;

Ανώνυμος είπε...

Ο θεοδωράκης ειναι ενας μεγαλος συνθέτης. Αλλά γιατι αγαπητέ ιστολόγε μπλέκεις σε εγκώμια για τον άνθρωπο; χωρίς να θέλω να τον κατηγορήσω δεν κατάλαβα ποτέ τις θέσεις του. Ενας κομμουνιστής που κάποτε κατ΄λαβε τι ανοησίες πίστευε στα νιάτα του και άρχισε τις παλινωδίες. Ας τον κρατήσουμε μονο ως συνθέτη.

Δ.Γ.

Όλγα Νικολαϊδου είπε...

Ο Μίκης Θεοδωράκης ασκεί πολιτική όπως συνθέτει μουσική: προσεγγίζοντας πάντα το λαό.

Related Posts with Thumbnails