Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Cem Ozdemir: Θα δώσω αγώνα για τα δικαιώματα των μη Μουσουλμάνων στην Τουρκία


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Θέματα όχι μόνο οικολογικά συζήτησε ο Τζεμ Οζντεμίρ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Ο πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων και Ευρωβουλευτής της Γερμαρνίας, ο οποίος είναι μουσουλμάνος Τούρκος, μετανάστης δεύτερης γενιάς, κατά την εγκάρδια συνάντησή του με τον Πατριάρχη εξέφρασε τον σεβασμό του στο πρόσωπο του «Πράσινου» Πατριάρχου, αλλά και στον ιστορικό θεσμό που εκπροσωπεί.
Στη συνομιλία τους αναφέρθηκαν αμφότεροι στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο και η Ομογένεια της Πόλης.
Στο τέλος της συναντήσεως ο πρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Οζντεμίρ, σε δήλωσή του αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία του περιβάλλοντος και στην συνεισφορά του Πατριάρχου Βαρθολομαίου σε αυτόν τον τομέα. Επίσης αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στα εμπόδια που υπάρχουν στην διαχείριση και λειτουργία των μειονοτικών Ιδρυμάτων (βακουφίων).
Αξιολογώντας την επίσκεψή του στο Πατριαρχείο τόνισε χαρακτηριστικά:

"Όπως είναι γνωστό στο Πατριαρχείο δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι ούτε η τελευταία, ως εκ τούτου αισθάνομαι σαν να είμαι στο σπίτι μου. Το Πατριαρχείο είναι και δικό μου Πατριαρχείο.
Ο Πατριάρχης, όπως είναι γνωστό, σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζεται ως ο περιβαλλοντολόγος Πατριάρχης, ως ο Πράσινος Πατριάρχης.
Και αυτό αποτελεί ένα ξεχωριστό σύνδεσμο μεταξύ μας.
Εγώ ως συμπρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων, μπορώ επ’ αυτού να εργασθώ, υπάρχει πλήθος θεμάτων, σχετικά με το πώς θα αφήσουμε την γη μας στις επόμενες γενεές.
Και εγώ σαν τον Πατριάρχη σκέπτομαι το ίδιο, ότι σ’ αυτόν τον κόσμο είμεθα επισκέπτες.
Ως εκ τούτου, αν θέλουμε να είμαστε καλοί άνθρωποι, αν θέλουμε σήμερα να φέρουμε σε πέρας την υπευθυνότητά μας προς τις επόμενες γενεές, πρέπει να ζούμε ανάλογα, να ζούμε υπεύθυνα, πρέπει να εργαζόμαστε, να είμαστε καλοί πολίτες".

Σχετικά με τους πολίτες οι οποίοι προέρχονται από διαφορετική εθνικότητα ή θρησκεία ή και πολιτισμό ο τουρκογερμανός πολιτικός ήταν σαφής λέγοντας τα εξής:

"Σ' αυτούς οι οποίοι δεν είναι σαν κι εμάς, σε όσους δεν είναι από τη δική μας θρησκεία, όσους δεν είναι από τη δική μας εθνική ρίζα, σε όσους δεν είναι από τη δική μας πίστη, να δείχνουμε σεβασμό και ανοχή και λαμβάνοντας ως βάση τα δικαιώματά τους, θα πρέπει να δίνουμε αγώνα για εκείνους. Και αυτό, αν θέλουμε να είμαστε καλοί άνθρωποι και καλοί δημοκράτες.
Θα πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον. Τώρα θα πρέπει την γη αυτή να την παραδώσουμε κληρονομιά στις επόμενες γενεές.
Κατά την άποψή μου, αυτό θα πρέπει να είναι το κοινό σημείο όλων των θρησκειών. Εάν πρόκειται για καλούς ανθρώπους και ιδίως για τους Πράσινους, αυτό ισχύει και για μένα.
Από την άποψη αυτή τον Πατριάρχη τον βλέπουμε ως ένα επιστρατευμένο μέλος των Πρασίνων και τον αισθανόμαστε περισσότερο κοντά μας.
Και το πιο ενδιαφέρον για μένα είναι αυτός ο πολιτισμός, δηλαδή ο πολιτισμός που δημιούργησε την Πόλη και την έκανε να είναι η Πόλη, να μεταφερθεί στις επόμενες γενεές. Για το λόγο αυτό θα πρέπει μια ώρα αρχύτερα να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τα εμπόδια που προκύπτουν στα βακούφια (ιδρύματα) θα πρέπει μια ώρα αρχύτερα να εκλείψουν, στην εφαρμογή και στην πράξη οι λόγοι που δόθηκαν πρέπει να τηρηθούν και να εφαρμοσθούν".



Τέλος ο Τζεμ Οζντεμίρ διαβεβαίωσε ότι θα δώσει αγώνα ώστε οι μη μουσουλμάνοι στην Τουρκία να αποκτήσουν τα δικαιώματα τους, λέγοντας αναφορικά:
"Εγώ που ζω στην Γερμανία, ως τουρκογενής πολίτης και προερχόμενος από μια μουσουλμανική οικογένεια, όπως επιθυμώ να έχω όποια δικαιώματα στην Γερμανία, αισθάνομαι υποχρεωμένος να δώσω αγώνα για να δοθούν τα ίδια δικαιώματα στους μη Μουσουλμάνους της Τουρκίας".

Στην συνάντηση παρέστησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος και Αυστρίας Μιχαήλ, ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας κ. Matthias von Kummer, συνεργάτες του Ευρωβουλευτή και η σύζυγός του, Γερμανοαργεντινή δημοσιογράφος Pia Castro. Πριν αναχωρήσουν από το Φανάρι ξεναγήθηκαν και άναψαν κερί στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου.


5 σχόλια:

Μisha είπε...

Οι Πολεμοκάπηλοι Ευρωπαίοι Πράσινοι

Όταν το 1999 οι ΗΠΑ και οι Νατοϊκοί σύμμαχοί τους είχαν αρχίσει τον ιμπεριαλιστικό τους πόλεμο κατά των αμάχων λαών της Γιουγκοσλαβίας, είχαμε καταγγείλει ανοιχτά το κόμμα των Γερμανών Πράσινων, διότι είχε ταχθεί στο πλευρό των ιμπεριαλιστών. Ιδιαίτερη αναφορά είχαμε κάνει στον εξωμότη του μαχόμενου οικολογικού εναλλακτικού κινήματος, Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, τον οποίο είχαμε καταγγείλει ως νεοναζί. Μάλιστα είχαμε προτείνει να αποκαλείται πλέον ως Φίρερ αντί Φίσερ! Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ορισμένα μέλη του κόμματός του τον είχαν τιμωρήσει συμβολικά, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τους στην πόλη Μπίλεφελντ, όταν συζητούνταν η αποστολή γερμανικών στρατευμάτων στην ΠΓΔΜ. Του πέταξαν κατάμουτρα κόκκινη μπογιά και τον έλουσαν με το «άλικο αίμα» των αμάχων. Την ίδια εποχή η πρώην ευρωβουλευτής του κόμματος των Γερμανών Πράσινων Ίλκα Σρέντερ (η οποία αποχώρησε τελικά από το κόμμα τους) είχε δηλώσει ότι «εάν θέλει κάποιος εγγυήσεις ότι η Γερμανία θα συμμετάσχει ενεργά στους επόμενους πολέμους ας ψηφίσει το 2002 το κόμμα των Πράσινων»!! Το τελευταίο συνέδριό τους (Νοέμβρης 2001), επιβεβαίωσε τις παραπάνω πολιτικές εκτιμήσεις αφού η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων (80%) ψήφισε υπέρ της αποστολής γερμανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Αλλά και στη σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Πράσινων Κομμάτων στη Βουδαπέστη το Δεκέμβρη του 2001 οι Γερμανοί Πράσινοι επιχείρησαν μαζί με τους Ολλανδούς ν’ αφαιρέσουν από το υπό έκδοση ψήφισμα την καταδίκη των πολεμικών επιχειρήσεων με το γελοίο επιχείρημα ότι το θέμα του πολέμου στο Αφγανιστάν ήταν … ετεροχρονισμένο!

Στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 2002 η «κοκκινο-πράσινη» συμμαχία μόλις και κατάφερε να επικρατήσει των Χριστιανοδημοκρατών του πρώην πρωθυπουργού της Βαυαρίας και προέδρου της Χριστιανο-κοινωνικής Ένωσης Έντουμντ Στόιμπερ, τον οποίο διαδέχθηκε αμέσως μετά η Αγκέλα Μέρκελ. Την τριετία 2002-2005 επιβεβαιώθηκε πλήρως και το ενδιαφέρον των Γερμανών Πράσινων για τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες, τους χρηματιστές και γενικά για τους κεφαλαιοκράτες. Έτσι υλοποιήθηκαν τα κυβερνητικά σχέδια της «κοκκινο-πράσινης» συμμαχίας στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική ασφάλιση υπέρ του κεφαλαίου. Ο πολιτικός τους κατήφορος όμως δεν είχε τέλος. Επιβεβαιώθηκε με την υποστήριξη του αμερικανοβρετανικού «Σχεδίου Ανάν» και τη σκόπιμη αγνόηση της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο με τους χιλιάδες πρόσφυγες.

Τον Απρίλη του 2004 εκτός από τις ΗΠΑ και τους Νατοϊκούς συμμάχους τους, που απειλούσαν και εκβίαζαν κατά συρροήν και ασύστολα τον Κυπριακό Λαό να αποδεχθεί το «Σχέδιο Ανάν», ήταν και οι Γερμανοί Πράσινοι με δηλώσεις του επικεφαλής τους και τότε Υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Πράσινων κομμάτων, τόσο εντός όσο και εκτός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όχι μόνο δε σεβάστηκε την ετυμηγορία του Κυπριακού Λαού ο οποίος απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία το «Σχέδιο Ανάν», αλλά βαδίζει στο δρόμο που έχουν χαράξει ΗΠΑ και Βρετανία.

Πρόσφατα η ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξαναχτύπησε καταθέτοντας τροπολογία με την οποία ζητούσε από το Συμβούλιο Υπουργών να υιοθετήσει τους δυο κανονισμούς για την άρση της λεγόμενης οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και τη διεξαγωγή του εμπορίου απευθείας με τα κατεχόμενα. Μάλιστα εγκαλούσε το Συμβούλιο Υπουργών διότι δεν είχε τηρήσει τις υποσχέσεις του προς τους Τουρκοκυπρίους, αυτή δε η αθέτηση είχε πλήξει την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την τροπολογία είχε καταθέσει ο Γερμανός ευρωβουλευτής Έλμορ Μπροκ, αλλά απορρίφθηκε με 504 ψήφους κατά και 73 υπέρ. Η πρόσφατη όμως πολιτική επιτυχία της κυπριακής κυβέρνησης έβαλε την ταφόπλακα στο απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα και επιβεβαίωσε το φιάσκο των Ευρωπαίων Πρασίνων.

Το πρόσφατο όμως αποκαλυπτικό δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», το οποίο βασίζεται σε απόρρητη έκθεση επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου, επιβεβαιώνει αυτό το οποίο όλοι είχαν υποψιαστεί, αλλά δεν μπορούσαν ν’ αποδείξουν έως σήμερα. Δηλαδή την πλήρη υποστήριξη και συνεργασία της κατ’ ευφημισμόν κοκκινοπράσινης κυβέρνησης της Γερμανίας, μ’ επικεφαλής τους Σρέντερ-Φίσερ, προς τις δυνάμεις εισβολής των ΗΠΑ-Βρετανίας κ.λπ.

Αποκαλύφθηκε λοιπόν ότι πράκτορες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών είχαν ήδη παραδώσει από το 2000 πληροφορίες και ιδιαίτερα το μυστικό σχέδιο της ιρακινής κυβέρνησης για την άμυνα της Βαγδάτης, οι οποίες ήταν απαραίτητες για την πραγματοποίηση της εισβολής και αυτό συνεχίστηκε ανελλιπώς έως το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων. Μάλιστα οι τρεις Γερμανοί κατάσκοποι παρασημοφορήθηκαν με το αμερικανικό «Μετάλλιο Αξίας»! Η έγκυρη εφημερίδα μάλιστα υποστήριξε ότι το πράσινο φως γι’ αυτήν τη συνεργασία δόθηκε από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Γ. Φίσερ και τον τότε διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γκ. Σρέντερ και σημερινό Υπουργό Εξωτερικών Φράνκ Βάλτερ Σταινμάγερ!!

Πάντως ανεξάρτητα από τη μη συμμετοχή τους στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών, το βέβαιο είναι ότι οι Γερμανοί Πράσινοι δεν έχουν καμμιά σχέση με το κόμμα της δεκαετίας του ’70. Αυτό το αναμφισβήτητο γεγονός κάνει πως δεν το βλέπει μια πτέρυγα του ελληνικού οικολογικού κινήματος που με το όνομα «Οικολόγοι Πράσινοι» συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Πράσινων Κομμάτων, δεν έχουν εκφράσει καμία αντίθεση στην ιμπεριαλιστική γραμμή της και συνεργάζονται στενά με το «Φίρερ» και το κόμμα του. Έτσι έχουν γίνει ουσιαστικά συνένοχοι στην εγκληματική αντιλαϊκή και ιμπεριαλιστική δράση των Γερμανών Πράσινων και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Πράσινων Κομμάτων.

ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ ΡΟΖΟΣ

http://www.ecoalter.gr/?p=11

Ανώνυμος είπε...

Σημαντικό και πολυ κατατοπιστικό το σημείωμα

Δ.Γ.

Theodota είπε...

Εξαιρετικά σημαντική η επίσκεψη ενός τουρκικής καταγωγής ευρωβουλευτή στο Πατριαρχείο. Εξαιρετικά σημαντική και η αναφορά του Οζντεμίρ στην περιβαλλοντική δράση του Πατριαρχείου.

Όσο για το σημείωμα περί πολεμοκάπηλων Ευρωπαίων πράσινων, νομίζω πως είναι εντελώς εκτός θέματος. Ξέρετε το ανέκδοτο με τον μαθητή που ξέρει μόνο να μιλήσει για το σκουλήκι και όταν τον ρωτάνε για τον ελέφαντα λέει "η μύτη του ελέφαντα μοιάζει με τεράστιο σκουλήκι. Το οποίο σκουλήκι..."

Ανώνυμος είπε...

το ιδιο ακριβώς ισχύει και για τους πατριαρχειολάτρες. μονο το πατριαρχείο ξέρουν να αναφέρουν. οπως το ...σκουλήκι....

Δ.Γ.

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς για τους πατριαρχειοπολεμίους ισχύει το άλλο ανέκδοτο με το δημοσιογράφο του "Ριζοσπάστη" και τον μη-αριστερό που έσωσε απο το λιοντάρι στο τσίρκο το μικρό παιδάκι:...στυγερός φασίστας άρπαξε απο το στόμα ανυπεράσπιστου ζώου την τροφή του....

Related Posts with Thumbnails