Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

IL FUNAMBOLO E LA LUNA ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ CORRIERE DELLA SERA


Ασήκωτες είναι εδώ και κάμποσα χρόνια οι Κυριακάτικες - κυρίως - εφημερίδες από τις ποικίλες. προσφορές. Κάποιες απ' αυτές ήσαν αξιόλογες και αναφέρομαι σε όσες αφορούσαν στην κλασική μουσική, σε μεγάλους έλληνες συνθέτες ή σε βιβλία τέχνης, ιστορικού και λογοτεχνικού περιεχομένου.
Νομίζω πως καμιά εφημερίδα δεν τόλμησε να προσφέρει ποίηση, εκτός από μια που διένειμε cd με τους ποιητές που διαβάζουν την ποίησή τους (από τη γνωστή σειρά της Lyra). Στη χώρα που γέννησε την ποίηση, αυτή δεν ...προσφέρεται...
Οι σκέψεις αυτές μου ήρθαν σαν διάβασα την είδηση ότι η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera εγκαινίασε φέτος μια σειρά ποίησης με τίτλο «Ένας αιώνας ποίησης» ("Un secolo di poesia"). Αυτό σημαίνει ότι κάθε Κυριακή, θαρρώ, οι αναγνώστες παίρνουν και ένα ποιητικό βιβλίο - ανθολογία ενός μεγάλου ποιητή του 20ου αιώνα.


Τη σειρά αυτή διευθύνει οΝικολά Κροτσέτι, φίλος του δικού μας Γ. Ρίτσου, μεταφραστής, εκδότης και διευθυντής του περιοδικού ποίησης Poesia, το οποίο σε λίγους μήνες συμπληρώνει 25 χρόνια ζωής. Ανάμεσα στους 50 τόμους της σειράς που έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα -όλοι σε δίγλωσση έκδοση, με το πρωτότυπο κείμενο, και με ιδιαίτερα καλαίσθητη εμφάνιση-, δύο αφιερώθηκαν σε έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα, στον Κ. Π. Καβάφη και στον Γιάννη Ρίτσο.
Έτσι, πρόσφατα διανεμήθηκε ο τόμος με ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου που  τιτλοφορείται Il funambolo e la luna και περιλαμβάνει τη σύνθεση Ο σκοινοβάτης και η σελήνη από τα Επινίκια και μια ευρεία επιλογή ποιημάτων από την τελευταία συλλογή του Ρίτσου Αργά, πολύ αργά μέσα στη νύχτα, η οποία μόλις εκδόθηκε από τις εκδόσεις Crocetti, στο Μιλάνο. Μέσα στο 2013 αναμένεται η κυκλοφορία από τις εκδόσεις Crocetti της Τέταρτης διάστασης, από την οποία αρκετοί μονόλογοι δραματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε ιταλικά θέατρα, ερμηνευμένοι από γνωστούς ηθοποιούς, όπως η Elisabetta Pozzi και οMoni Ovadia. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από παλαιότερη παράσταση με την Elisabetta Pozzi παραθέτουμε στη συνέχεια.


Ο Moni Ovadia θα παρουσιάσει, στη Φεράρα, ένα έργο που θα περιλαμβάνει τους μονολόγους Η σονάτα του σεληνόφωτος και Δελφοί. Η παράσταση θα περιοδεύσει και σε άλλες ιταλικές πόλεις ενώ στην Μπολόνια, στις αρχές Νοεμβρίου, θα παρασταθούν από ομάδα νεαρών ηθοποιών, σε σκηνοθεσία του Michele Collina, τέσσερις μονόλογοι από την Τέταρτη διάσταση: Ελένη, Φαίδρα, Ισμήνη και Περσεφόνη.

1 σχόλιο:

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Related Posts with Thumbnails