Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΙΟΥΛΙΤΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΟΛΥΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ


Ο κύκλος  «Ημέρες ποίησης» -Ημέρες γνωριμίας με την πρόσφατη δημιουργία παλαιότερων  και νεότερων ποιητών- παρουσιάσεις, αναγνώσεις, σχόλια- που λαμβάνει χώρα στο Πολύεδρο της Πάτρας, συνεχίζεται με αφιέρωμα στην ποιήτρια  Ιουλίτα Ηλιοπούλου. 
Αύριο Σάββατο 20 Οκτωβρίου στη 1 το μεσημέρι, στο χώρο του βιβλιοπωλείου Πολύεδρο θα μιλήσουν για την Ιουλίτα Ηλιοπούλου η φιλόλογος Μαίρη Σιδηρά και η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη υπεύθυνη του ένθετου για βιβλία «βιβλιοδρόμιο», της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ. 
Παρούσα στην εκδήλωση θα είναι και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου.
Το αφιέρωμα συμπίπτει και με την κυκλοφορία δύο νέων βιβλίων της ποιήτριας από τις εκδόσεις ύψιλον: τη συλλογή Το σπίτι, και το παιδικό βιβλίο άλλο και τούτο! 
Το σπίτι αποτελείται από 30 πεζόμορφα ποιήματα, 30 ολοζώντανες, μάλλον υπερρεαλιστικές  εικόνες που αποτυπώνουν τον έρωτα, την απώλεια και τη μοναξιά.  
Ένα απόσπασμα από το βιβλίο διαβάστε εδώ


Το άλλο και τούτο! είναι τρία παραμύθια που βλέπουν το διαφορετικό με διαφορετικό τρόπο. 
Η υιοθεσία, η  αγάπη των φαινομενικά αταίριαστων, η αφοσίωση στην τέχνη είναι οι θεματικοί άξονες, ενώ και τα τρία παραμύθια προτείνουν μια γραφή μυητική στην ποιητική έκφραση με ρυθμούς και εσωτερικές ρίμες.   
Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Έχει εκδώσει έξι  ποιητικές συλλογές και τρία βιβλία για παιδιά, από τις εκδόσεις ύψιλον/βιβλία. Παράλληλα με την ποίηση γράφει δοκίμια, επιμελείται εκδόσεις βιβλίων, ενώ συνεργάστηκε για δεκατρία χρόνια  με την Ορχήστρα των Χρωμάτων στη δημιουργία προγραμμάτων λόγου και μουσικής. 
Έργα της:
Ποίηση 
Καλούς ενιαυτούς Μάρκο. Αθήνα, Ύψιλον, 1987
Δίγαμμα. Αθήνα, Ύψιλον, 1992
Ευχήν Οδυσσεί. Αθήνα, Ύψιλον, 1997
Από το ένα στο δύο. Αθήνα, Ύψιλον, 2000
11 τόποι για 1 καλοκαίρι. Αθήνα, Ύψιλον, 2006
Το Σπίτι, Ύψιλον, 2012
Παραμύθια 
Η πράσινη σκουφίτσα, Ύψιλον, 2008
Τι ζητάει ο Ζήνων; Αθήνα, Ύψιλον, 2007
Άλλο και τούτο! Ύψιλον, 2012
Πεζογραφία
Η κούκλα. Αθήνα, Ίκαρος, 2008
Μεταφράσεις 
Shelley. Υπεράσπιση της ποίησης, Ύψιλον, 1996
Λευκώματα 
Οδυσσέας Ελύτης: Ο ναυτίλος του αιώνα, Ίκαρος, 2011
Δίσκος-βιβλίο «Με το λύχνο του άστρου» μελοποιημένη ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη,Ύψιλον, 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails