Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΦΛΟΡΑΝΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ


Μια ολωσδιόλου αντισυμβατική μουσική ποιητική έλαβε χώρα χθες βράδυ, Σάββατο 27 Οκτωβρίου, στη Στοά Τοσίτσα (Κολοκοτρώνη 29) όπου για μέρες η Φλοράνς Χρηστάκη εξέθετε χαρακτικά της με τον γενικό τίτλο «Κατάσταση πολιορκίας». 
Και η έκθεση ήταν ανατρεπτική, αφού μια ενότητά της παρουσιαζόταν σ' ένα απίστευτα μικρό χώρο, κάτω από τη κεντρική σκάλα του κτηρίου. Μια έκθεση που τελειώνει σήμερα και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χαρακτικής, το οποίο εξακτινώθηκε σε συνολικά 19 χώρους τέχνης, φιλοξένησε 22 εκθέσεις με περισσότερα από 500 έργα. Εκθέσεις, παρουσιάσεις, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και ανοικτά εργαστήρια καλλιτεχνών συνέθεσαν τη γιορτή της χαρακτικής. 


Η έκθεση της Ελληνογαλλίδας Φλοράνς Χρηστάκη περιλάμβανε δυνατά και γεμάτα μηνύματα έργα, για τα παθήματα του ατόμου - από την ανεμελιά στη κρίση.  Πρωτοποριακή ιδέα και εκτέλεση. 
Εκεί, λοιπόν, στην είσοδο της Στοάς το εξάφωνο γυναικείο σύνολο Έξη ερμήνευσε συνθέσεις των Αλέκου Ξένου, Κodaly, Poulenc, Χρύσας Αποστολάτου και Kocsar. Οι σοπράνο Δάφνη Πανουργιά, Ελένη Καραβούζη, Μορφούλα Παπαγεωργίου, Βάσω Καριώτη και οι μέτζο σοπράνο Κυριακή Τροχάνη και Ευτυχία Γεωργακοπούλου, απέδωσαν το ξεχωριστό - και διόλου εύπεπτο πρόγραμμά τους - με ακρίβεια και αίσθημα.


Αμέσως μετά επιλεγμένα μέλη της χορωδίας Μαρσύας, υπό την διεύθυνση της Βάσως Καριώτη τραγούδησαν τον αγαπημένο Κύκλο με την Κιμωλία, σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και ποιητική απόδοση των στίχων του Μπρεχτ από τον Οδυσσέα Ελύτη. Η χορωδιακή επεξεργασία - κλασική πλέον - είναι του Γιώργου Κουρουπού. Όλοι σιγοτραγουδούσαμε αυτή την μουσική του Χατζιδάκι, που παραμένει φρέσκια 55 χρόνια μετά (γράφτηκε για την παράσταση του Θεάτρου Τέχνης το 1956-57). 


Ο κόσμος που βρέθηκε στη Στοά ήταν σαφώς συνειδητοποιημένος και παρακολούθησε όρθιος τα δύο μουσικά σχήματα που χειροκρότησε θερμά. Άρα, δεν έχει σημασία ο τόπος αλλά ο τρόπος έκφρασης της τέχνης. Ακόμα και σ' ένα διάδρομο και "στο όρθιο" μπορεί να συγκινήσει αν έχει αλήθεια και ένταση.

Οι Έξη με την χαράκτρια Φλοράνς Χρηστάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails