Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ '40 ΣΤΟ ΜΠΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΑΠΟ ΤΟ "ΑΛΗΘΩΣ"


Αναφορά στην Τέχνη Ζακυνθινών για το Σαράντα, η 3η Σύναξη του β΄ κύκλου τού Κέντρου Λόγου «Αληθώς». 
Το Κέντρο Λόγου Μπανάτου «ΑΛΗΘΩΣ», συμμετέχοντας στην μνημοσύνη του Απελευθερωτικού Αγώνα του Σαράντα και της Αντίστασης των Ελλήνων, παρουσιάζει την 3η εκδήλωση του β΄ κύκλου των δράσεών του, που αφορά στο πώς οι Ζακυνθινοί Καλλιτέχνες απέδωσαν την εμπειρία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της εθνικής επετείου, την Κυριακή, 28η Οκτωβρίου 2012, ώρα 7 το βράδυ, στον ναό της Παναγούλας Μπανάτου και θα περιλαμβάνει: 
α) Διάλεξη τής Αρχαιολόγου – Διευθύντριας του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΔΕΜΕΤΗ, με θέμα: «Η συμβολή των Ζακυνθίων Εικαστικών στον Πόλεμο του Σαράντα». 
β) Ομιλία του συνθέτη ΔΙΟΝΥΣΗ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ, με θέμα: «Ο μουσουργός Αλέκος Ξένος, ως μουσικός της Εθνικής Αντίστασης». Στη συνέχεια, ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ (τενόρος) και η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΟΤΩΝΗ (μέτζο σοπράνο), θα αποδώσουν ορισμένες από τις συνθέσεις του Αλέκου Ξένου, ενώ στο πιάνο θα είναι ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ. Στο πλαίσιο, εξάλλου, αυτής της οφειλόμενης αυτής τιμής προς τον μεγάλο Μουσουργό, η ταλαντούχα Ζακυνθινή ζωγράφος Θάλεια Ξενάκη θα εκθέσει ένα σχέδιο της μορφής του.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή τού «Αληθώς» στον εορτασμό για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ΑΛΕΚΟΥ ΞΕΝΟΥ (1912-1995) έχει ιδιαίτερη σημασία, για τον πρόσθετο λόγο ότι η μητέρα τού συνθέτη καταγόταν από το Μπανάτο.
Για τον συνθέτη Αλέκο Ξένο διαβάστε εδώ ένα κατατοπιστικό κείμενο του Διονύση Μπουκουβάλα.
Επίσης, διαβάστε στο νυχθημερόν για τις προετοιμασίες της εκδήλωσης. 
Με ανυπομονησία περιμένουμε την εν λόγω εκδήλωση, την οποία θα παρακολουθήσουμε από την διαδικτυακή ενημέρωση του εμπνευστή και συντονιστή του "ΑΛΗΘΩΣ" π. Παναγιώτη Καποδίστρια. 
Το πρόγραμμα είναι όντως πρωτότυπο, με ζακυνθινή χροιά, αλλά και γενικότερο ενδιαφέρον, αφού το θέμα της διάλεξης είναι ιδιαίτερο και το αφιέρωμα στον Αλέκο Ξένο, από τους νέους και ταλαντούχους μουσικούς που αποτίουν έτσι φόρο τιμής στον συμπατριώτη τους, προσλαμβάνει άλλη διάσταση. Χαιρόμαστε, ακόμα, γιατί το "ΑΛΗΘΩΣ" αγκαλιάζει τους νέους αυτούς καλλιτέχνες, που συνεχίζουν την πολιτιστική προσφορά της Ζακύνθου στον καθόλου νεοελληνικό μας πολιτισμό. Ευχόμαστε σε όλους τους συντελεστές καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails