Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Ο άγιος Ιωάννης (λεπτομέρεια) - Τέμπερα σε χαρτί του Σπύρου Παπαλουκά

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποσαφήνισε για άλλη μια φορά με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι δυνατόν να κάνει διακρίσεις ή να υιοθετεί ρατσιστικές συμπεριφορές ή να επιτίθεται στους άλλους με διάφορες προφάσεις. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σήμερα, από την Ηράκλεια Σερρών, μιλώντας προς τους πιστούς έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αγωνίζεται κατά των διακρίσεων και κατά του ρατσισμού και όπως είπε είναι ένας αγώνας "για την αποστολή ορθοδόξου μαρτυρίας στους μη ορθοδόξους αδελφούς ακόμη και στους μη χριστιανούς, αγώνας για την καλλιέργεια της ιδέας της ανοχής και της κατανόησης της διαφορετικότητας του άλλου, αγώνας εναντίον των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον του ρατσισμού, αγώνας για να δείξουμε σε όλους ότι είμαστε μαθητές του Χριστού, Χριστιανοί. Και πώς θα το δείξουμε; Eάν αγαπάμε ο ένας τον άλλο χωρίς διακρίσεις, χωρίς όρια, χωρίς κρατούμενα". Άρα αγάπη "άνευ ορίων άνευ όρων", όπως θα 'λεγε κι ο Εμπειρίκος. 
Προς την ίδια κατεύθυνση και η Δήλωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στην οποία αναφέρονται τα εξής σημαντικά: 
Με την ευκαιρία της Φθινοπωρινής συνεδρίας της,  τον Οκτώβριο 2012, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Ι.  Αρχιεπισκοπής Αμερικής, εκφράζει για μία ακόμη φορά την βαθειά ανησυχία της αναφορικά προς την ακραία φανατική γλώσσα η  οποία χρησιμοποιείται σε όλα τα πεδία της δημοσίας και ιδιωτικής ζωής. Παροτρύνουμε όλους  να ακολουθήσουν την συμβουλή του Αποστόλου Παύλου: Ο λόγος υμών πάντοτε εν χάριτι, άλατι ηρτυμένος, ειδέναι πως δει υμάς ενί εκάστω αποκρίνεσθαι (Κολ. 4:6).   
Αποδοκιμάζουμε την χρήση οιουδήποτε ρατσιστικού, ξενοφοβικού, φασιστικού και εχθρικού λόγου, συμβόλων και συμπεριφοράς. Εν γνώσει ότι  ένα από τα μεγαλύτερα δώρα του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η ελευθερία του λόγου, παρά ταύτα συνιστούμε υπευθυνότητα, ευγένεια και αγάπη στην επιλογή λέξεων και τρόπων εκφράσεως. 
Οι Έλληνες είπαν «ΟΧΙ» στον φασισμό στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ακολούθως υπέφεραν μεγάλα δεινά κατά την διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής. 
Καλούμε όλους να αντιτάξουν το «ΟΧΙ» έναντι της εχθρότητος παντός είδους ολοκληρωτισμού και να εναγκαλισθούν την γνήσια φιλανθρωπία και φιλοξενία, που αποτελούν άλλωστε  και το μήνυμα του Ευαγγελίου.  
Ως πρωτοπόρος στον Διαθρησκειακό και Διαπολιτισμικό Διάλογο, η Ελληνική Ορθόδοξος Εκκλησία με την χάρη του Θεού προσεύχεται και εργάζεται για την ειρήνη, τον σεβασμό και την συνδιαλλαγή μεταξύ όλων των ανθρώπων.  

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θυμαμαι πολυ καλα εναν ακροδεξιο εθνικιστη δημοσιογραφο σε τοπικο καναλι της Θεσσαολονικης την περιοδο της μεγαλης εβδομαδας μαλιστα , να αναφερει την ταλμουδικη ερμηνεια περι της καταγωγης του Χριστου σαν αληθινη . Ας μην την επαναλαβουμε ειναι αισχρη . Ενας αλλος αστερας των τοπικων καναλιων που μετα μαλιστα εγινε και βουλευτης κομματος που στην ονομασια του ειχε και την λεξη ορθοδοξος ειχε βγαλει βιβλιο με το ονομα Ιησους και Διας . Ενας αλλος αστερας της εθνικιστικης ακροδεξιας εχει καναλι στο youtube οπου διαρκως χαρακτηριζει τον Χριστο και τον Παυλο σαν ψυχοπαθεις ραββινους . Αυτος ο αστερας εχει για ψευδωνυμο το ονομα αρχαιου λακωνα στρατηγου . Με τετοιους οχι απλως αρνητες αλλα αισχρους υβριστες του Χριστου και της Παναγιας και με μισος προς καθε τι το χριστιανικο συμμαχησαν εστω προσκαιρα καποιοι εκκλησιαστικοι αστερες . Δεν μπορει να μην πηγε τιποτα στα αυτια τους . Η λεγομενη αναβιωση του παγανισμου με ταυτοχρονο οχετο υβρεων κατα του Χριστου κοντευει να κλεισει 20 χρονια και κατα 90 τοις 100 προερχεται απο αυτους τους κυκλους που δηλωνουν τωρα ορθοδοξοι αλλα αποφευγουν σαν τον διαολο το λιβανι να πουν χριστιανοι ορθοδοξοι . Ας προσεξουν μερικοι εκκλησιαστικοι τις νεες τους παρεες . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

Εμπειρίκος! Άλλος νεοπατέρας της Εκκλησίας κι αυτός! Πού τους βρίσκεις βρε Ανδριόπουλε!

Related Posts with Thumbnails