Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

"ΕΙΚΟΝΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ" ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΒΕΡΟΥΤΣΟΥ ΣΤΟ "ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ"


κείμενο-φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός
Απόψε στον Πολυχώρο Μεταίχμιο για τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Κατερίνας Βερούτσου, με τον γενικό τίτλο «Εικόνες Δεκεμβρίου». 
Η Κατερίνα Βερούτσου είναι μία από τις σημαντικές Ελληνίδες εικονογράφους παιδικών βιβλίων, η οποία έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και τη σκηνογραφία για την τηλεόραση και το θέατρο. 
Η Κ. Βερούτσου γεννήθηκε στην Πάτρα, όπου και έζησε ανά διαστήματα στα νεανικά της χρόνια. Στη γενέτειρά της δεν έχει εκθέσει ποτέ! Άρα στο ευρύτερο κοινό της πόλης, και εννοώ αυτό που ασχολείται με τις τέχνες, είναι μάλλον άγνωστη... Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και στο Μόντρεαλ. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ και από το 1982 ζει μόνιμα στην Ελλάδα, εργαζόμενη ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους και έχει στο ενεργητικό της περισσότερα από 85 βιβλία. Το 2009 τιμήθηκε, επαξίως, με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης. 


Σοβαρή δημιουργός αλλά και σοβαρός άνθρωπος η Κατερίνα Βερούτσου ζει στον αντίποδα της τρέχουσας λογικής, ακόμα και στο χώρο των τεχνών. Είναι αυστηρή στις επιλογές της και αυστηρή με τον εαυτό της. Και βέβαια είναι βαθιά ανθρώπινη. 
Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της δήλωσε για τη θεματολογία της: "Η ανθρώπινη φιγούρα με κινητοποιούσε πάντα. Το ίδιο και το ανθρώπινο πρόσωπο. Με ενδιαφέρει το παράλογο και το παράδοξο των ανθρώπινων καταστάσεων. Ξεκινάω από μια αίσθηση ή πολύ συχνά από μια φευγαλέα ματιά που μπορεί να συγκρατήσω στο μυαλό μου. Μου αρέσει πολύ να ζωγραφίζω τα μάτια των ανθρώπων". 
Την συγκεκριμένη έκθεση στο Μεταίχμιο την ονόμασε «Εικόνες Δεκεμβρίου» επειδή η πλειοψηφία των έργων που εκτίθενται εκεί δημιουργήθηκαν τον Δεκέμβρη, "κάποιες στιγμές που ήταν ανάγκη για μένα να εκφραστώ", όπως είπε η δημιουργός στη συνέντευξή της. "Αυτές οι στιγμές ήταν συναισθηματικά φορτισμένες, ενώ το κοινό στοιχείο μεταξύ των ζωγραφικών έργων και της εικονογράφησης είναι η διάθεση πειραματισμού και της χρήσης διάφορων τεχνικών", διευκρίνισε. 
Η έκθεση «Εικόνες Δεκεμβρίου» θα διαρκέσει έως τις 17 Νοεμβρίου 2012, και μπορεί να την επισκεφθεί ο καθείς καθημερινά 9:00-21:00 και Σάββατο 9:00-15:00, στον Πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails