Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ CORPUS CHRISTI


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Το κείμενο του Σεβ. Μητροπολίτου Γόρτυνος Ιερεμία για την παράσταση Corpus Christi παρουσιάζει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον.
Ο λόγος του Σεβασμιωτάτου είναι πέλεκυς για τους Σοδομίτες συντελεστές της παράστασης και τους ομόφρονές τους και λίαν επαινετικός για όσους αντέδρασαν, συμμετέχοντας στις εκτός του θεάτρου διαμαρτυρίες. Μάλιστα ο άγιος Γόρτυνος κάνει ένα βήμα παραπέρα. Λέει πως είναι απογοητευμένος από τον εαυτό του γιατί δεν συμμετείχε στις διαμαρτυρίες κι έτσι δεν έδωσε, ως επίσκοπος, “το καλό παράδειγμα”, γιατί όπως γράφει "οι επίσκοποι πρέπει να είμεθα μπροστάρηδες στους υπέρ πίστεως αγώνες!"  
Επιπλέον μέμφεται και τους “πλαδαρούς χριστιανούς” επανερχόμενος και στο προσφιλές του θέμα που είναι η “νεοπατερική” θεολογία: “Με τα ξένα προς το γνήσιο πατερικό πνεύμα πλαδαρά κηρύγματα μερικών, καλυπτόμενα μάλιστα με θεολογική σινδόνα μιας «νεοπατερικής» λεγομένης θεολογίας, από τα κηρύγματα αυτά δεν βγαίνουν ομολογητές και μάρτυρες”.
Μη κάνοντας και την παραμικρή διάκριση – στην οποία προέβη καθαρότατα ο Σισανίου και Σιατίστης στο δικό του κείμενο –, στους διαμαρτυρόμενους χριστιανούς που “θα λάβουν για την ομολογία τους αυτή – να είναι βέβαιοι γι᾽ αυτό – χρυσό στεφάνι στην Βασιλεία του Χριστού την επουράνιο” συγκαταλέγονται και τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Άρα οι Χρυσαυγίτες δεδικαίωνται απολύτως υπό του Μητροπολίτου Γόρτυνος.
Εκεί όμως που θα ήθελα να εστιάσω είναι κάποιες αναφορές του Μητροπολίτου Γόρτυνος στην Ιερά Σύνοδο. Γράφει ο Σεβασμιώτατος ότι οι διαμαρτυρηθέντες “απέδειξαν ότι είναι τα πιστά τέκνα της Εκκλησίας, γιατί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος την 7η Ιουνίου του 2012 με ανακοίνωσή της προέτρεψε τους χριστιανούς να αποδοκιμάσουν το έργο.
Σ᾽ αυτήν την προτροπή της Μάνας Εκκλησίας οι πολλοί αδιαφόρησαν, αλλά οι διαμαρτυρηθέντες υπήκουσαν και απέδειξαν ότι είναι χριστιανοί «τω πνεύματι ζέοντες, τω Κυρίω δουλεύοντες» (Ρωμ. 12,11)”.
Όντως η Ιερά Σύνοδος προέτρεψε τον λαό στην αποδοκιμασία του έργου. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν εννοούσε ως αποδοκιμασία το να μην πάει ο πιστός λαός να δει την παράσταση ή να συμμετέχει σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σαν αυτές που σημειώθηκαν έξω από το θέατρο Χυτήριο. Στις αρχές Ιουνίου, και μετά την καταδικαστική ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η φήμη ότι η Ι. Σύνοδος κατέθεσε μήνυση εναντίον των συντελεστών της παράστασης, κάτι που προκάλεσε αμέσως διευκρινιστική ανακοίνωση από την Δ.Ι.Σ. που ενημέρωνε ρητά ότι δεν έχει προχωρήσει στην υποβολή μήνυσης εις βάρος των συντελεστών της παράστασης, ούτε έδωσε σε οποιονδήποτε σχετική εντολή για να πράξει αναλόγως.
Άρα, από την αρχή, δηλ. από την πρώτη απόπειρα ανεβάσματος του έργου τον Ιούνιο, η Δ.Ι.Σ. δεν ήθελε να προβεί σε μηνύσεις και άλλες νομικές ενέργειες, επιθυμώντας (;) ίσως να τονίσει πως δεν είναι αυτές πρακτικές της Εκκλησίας. Παρ’ όλα αυτά ο Μητροπολίτης Πειραιώς κατέθεσε μόνος του τη μήνυση – φαρδιά πλατιά – με τις ...ευλογίες της Χρυσής Αυγής και όχι της Ι. Συνόδου.
Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος σε πρόσφατο κείμενό του μας λέει τα εξής αποκαλυπτικά για τη συζήτηση που διεξήχθη κατά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις αρχές Οκτωβρίου:
«Ήδη κάποιοι γνωστοί, αγανακτισμένοι πάντα με τους άλλους και ποτέ με τον εαυτό τους, ρωτούσαν τι κάνει η Ιερά Σύνοδος.
Η Σύνοδος όντως απασχολήθηκε με το θέμα, το συζήτησε, είχε τις πληροφορίες για την επιδιωκόμενη σύγκρουση εκ μέρους των συντελεστών της ταινίας και αποφάσισε να αντιδράσει με σύνεση, χωρίς όμως να τους προσφέρει την επιδιωκόμενη ευκαιρία.
Πάντα όμως υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν μόνο τη γνώμη τους σωστή. Εκείνοι που πιστεύουν ότι κάθε άποψη διαφορετική από τη δική τους είναι προδοτική.
Λησμόνησαν ότι το καλό πρέπει να γίνεται καλά για να είναι καλό.
Τελικά οι θλιβεροί συντελεστές του έργου πέτυχαν στο στόχο τους.
Διαφημίστηκαν...»
Άραγε ποιους εννοεί ο Σιατίστης Παύλος όταν λέγει ότι «πάντα όμως υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν μόνο τη γνώμη τους σωστή. Εκείνοι που πιστεύουν ότι κάθε άποψη διαφορετική από τη δική τους είναι προδοτική». Προφανώς εννοεί κάποιους αδελφούς του Ιεράρχες, οι οποίοι δεν υιοθετούσαν τη λογική των πολλών «μη δώσουμε σημασία γιατί θα τους διαφημίσουμε». Εις εξ αυτών, σίγουρα, ο Γόρτυνος Ιερεμίας. Στο κείμενό του αναφέρεται στο ράπισμα του Αγίου Νικολάου στον Άρειο και διερωτάται με απολυτότητα: «Η μήπως ο άγιος Αθανάσιος και η Εκκλησία όλη δεν έπρεπε να διαμαρτυρηθεί για την αίρεση του Αρείου και να την καταδικάσει, γιατί έτσι την διαφήμισε περισσότερο;!...»
Άρα η διαμαρτυρία και ο ξεσηκωμός προέχει του τακτικισμού «μην τους διαφημίζετε».
Τα παραπάνω είναι άκρως ενδεικτικά της σύγχυσης που επέφερε στο σώμα της Ιεραρχίας η παράσταση Corpus Christi. Παρ’ ότι η καταδίκη είναι καθολική – δεν μπορούσε να είναι κι αλλιώς – οι τρόποι αντίδρασης δίχασαν τους ιεράρχες είτε εκφράστηκαν δημοσίως είτε όχι.
Αν κάποιοι νηφαλιότεροι ιεράρχες πρότειναν ήπια αντιμετώπιση, ο ...μπουρλοτιέρης Γόρτυνος απευθυνόμενος στους διαμαρτυρηθέντας πιστούς είναι κατηγορηματικός:
«Μην αμφιβάλλετε λοιπόν, αδελφοί, όσοι διαμαρτυρηθήκατε για το βλάσφημο έργο, μην αμφιβάλλετε, επηρεαζόμενοι από διάφορους λόγους, αν πράξατε καλώς η όχι.
Πολύ καλώς επράξατε και να το ξανακάνετε!»
Η προτροπή του Σεβασμιωτάτου είναι ξεκάθαρη: «Να το ξανακάνετε!». Φαντάζομαι ότι ο Σεβασμιώτατος εννοεί «να το ξανακάνετε!» με τη Χρυσή Αυγή στο πλευρό σας! Γιατί αν δεν το «ξανακάνετε» ο Σεβασμιώτατος φοβάται – το λέει ξεκάθαρα- το εξ΄ ουρανού πυρ αφού γίναμε Σόδομα και Γόμορα, όπως βροντοφώναζε η αείμνηστη Σαπφώ Νοταρά.

Το παραπάνω κείμενο αναδημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ και στην Πύλη Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Amen

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εαν μετανοιωσε ο ιερεμιας οτι δεν πηγε στις διαμαρτυριες των χριστιανων δεν ειναι αργα ναδιοργανωσει εκδηλωση διαμαρτυριαςΑλλωστε μεχρι τωρα δεν τον εχομε δη μπροσταρη σε τετοιες εκδηλωσεις ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΕΣ,,,, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΔΕΣΠΟΤΑ

Ανώνυμος είπε...

εαν μετανοιωσε ο ιερεμιας οτι δεν πηγε στις διαμαρτυριες των χριστιανων δεν ειναι αργα ναδιοργανωσει εκδηλωση διαμαρτυριαςΑλλωστε μεχρι τωρα δεν τον εχομε δη μπροσταρη σε τετοιες εκδηλωσεις ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΕΣ,,,, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΔΕΣΠΟΤΑ

Ανώνυμος είπε...

Νομίζετε ότι στην εποχή που η χώρα μας δοκιμάζεται όσο ποτέ, είναι καλό στα χώματα των μαρτύρων να επιτρέπεται η βλασφημία ένταντι του Κυρίου; Αυτό είναι; Αντί μετάνοια ολοκληρωτική και καθολική, βλαστήμιες και προσβολές; Δεν βλέπετε τους ανέργους, τις αυτοκτονίες, τα διαζύγια, τις εκτρώσεις, τα τροχαία; Λαός μου τί εποίησά σοι και τί μοι ανταπέδωκας!

Ανώνυμος είπε...

Το οτι επρεπε να συγνωμη για την εκφραση που θα πω το οτι επρεπε λοιπον να ξεχεσουν οι αρχιερεις τους αυτοκλητους υπερασπιστες χρυσαυγιτες ουτε λογος . Ενοειται . Απορω ομως γιατι η αντιδραση εστω και στην λεκτικη αποδοκιμασια του Σιατιστης προς τους συντελεστες του θεατρικου . Αν δεν υπαρξει εστω μια αποδοκιμασια της ιεραρχιας προς ενα εργο που δειχνει τον Χριστο ας μην ξαναπουμε πως τον δειχνει τοτε η ιεραρχια δειχνει προς ολους οτι ειναι αθεη και νιαζεται μονο για ταυτοτητες , λιτανειες , χρυσοβουλα ,μνημονευσεις,μυνησεις για δικαιοδοσιες και αλλες αηδιες αδιαφορες προς τους χριστιανους . Θα πω κατι σκληρο αλλα αληθινο που το επιβεβαιωνει η ιστορια . Οπου σε Δυτικη και Ανατολικη εκκλησια η ιεραρχια απεδειξε στον κοσμο οτι δεν νιαζεται για τον Χριστο τοτε ο κοσμος αργα η γρηγορα πειστηκε . Δηλαδη εγινε αχριστιανος . Και μετα σαν φυσικη εξελιξη η εκκλησια φανηκε στα ματια του κοσμου σαν ενας εξουσιαστικος μηχανισμος με καποιους ανθρωπους μεσαιωνικα ντυμενους . Και ετσι στις επαναστασεις γαλλικη ,ισπανικο εμφυλιο ,ρωσσικη στραφηκε κατα ενος θεσμου που δεν ειχε πια κανενα νοημα . Τι νοημα μπορει να εχει μια εκκλησια χωρις Χριστο . Και ετσι τα λειψανα στη συνειδηση του κοσμου γιναν μουμιες , η θεια κοινωνια ψωμι και κρασι , τα αμφια ρουχα προκλητικης πολυτελειας και οι ιερεις και οι αρχιερεις καποιο τραγοπαπες που ρουφουν τον ιδρωτα του κοσμου . Και τα γεγονοτα που γιναν σε αυτες τις αντικληρικες εκδηλωσεις βοουν . Να μη γινουν τετοια στην ελλαδα . Αλλα και η εκκλησια πρεπει να υπερασπιζεται το ονομα του Χριστου . Η νομιζεται κυριοι της εκκλησιας που τα βλεπεται αφ υψηλου οτι για τον πολυ κοσμο αν του αφαιρεσεις τον Χριστο εχουν κανενα νοημα τα οφικια η λεγομενη βασιλειος ταξη τα αναλογια το ψαλσιμο της φημης καποιου πατριαρχη η οτιδηποτε αλλο . Χωρις Χριστο δεν γινονται απλως αδιαφορα αλλα μισητα . Οπου λοιπον η εκκλησια επεισε τον κοσμο οτι μπορει και χωρις Χριστο ειδε τους ναους να καιγονται τα λειψανα να πετουντε στους δρομους τα ιερα σκευη να ποδοπατουνται . Απο τους πρωην πιστους . Υπαρχουν κινηματογραφημενα τετοια στιγμιοτυπα απο την ρωσσια της δεκαετιας του 20 και την ισπανια του 30 . Και αυτες οι 2 χωρες ως τοτε θεωρουνταν απο τους υπολοιπους ευρωπαιους σαν θρησκοληπτες . Αλλα ακριβως επειδη οι εκει εκκλησιες πεισαν τελικα τον κοσμο μονο για το τυπικο του πραγματος εγινε μετα οτι εγινε . Εκκλησια χωρις Χριστο ειναι περιτη . Και οταν ο Χριστος υβριζεται πρεπει να αντιδρα . Αλλιως κονιορτοποιειται . Οσοι σοκαριστηκατε απο τις περιγραφες δεν φταιω εγω τα παραπονα στους προεπαναστατικους ρωσους και ισπανους ιερεις που διακηρυταν οτι τα αμφια και τα αγαλματα και ολα αυτα μπορουν χωρις Θεο . Ε δεν μπορεσαν . Οποιος ιερεας η αρχιερεας δεν ομολογει Χριστο οταν πρεπει μετα ξεπεφτει της ιδιοτητας του . Α,Μ

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΣΑ ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΠΑΠΑΔΟΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΕΣ ΑΥΓΕΣ ΑΣ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΘΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΙΝΩΝ "ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ".
ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ.
ΑΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΑΣ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΑΝ ΟΧΙ ΑΣ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΤΑΞΟΥΜΕ ΑΝΑΛΟΓΩΣ.
ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΙΚΙΣΤΑΝΙΚΗΣ ΜΑΓΚΙΑΣ.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΪΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΤΕΛΕΙΑ, ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ "ΙΝ" ΛΟΓΩ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

Και ο Προφήτης Ηλίας κατέσφαξε τους βλάσφημους ιερείς του Βάαλ!!! Εμπρός λοιπόν Άγιε Γόρτυνος...

Ανώνυμος είπε...

Το όπλο του χριστιανού είναι το κομποσκοίνι. Όποιος ήθελε να κάνει κάτι πραγματικά θα μπορούσε να προσευχηθεί για αυτούς. Τώρα και διαφήμιση έγινε και Ταλιμπάν φανήκαμε. Όποιος είναι ορθόδοξος χριστιανός θα έπρεπε να μην πάει να δει την παράσταση και να προσευχηθεί για αυτούς που θα πάνε ο Θεός να τους συχωρέσει. Όσο για αυτούς που φωνάζουν για να τους κάψει ο Θεός όπως έκανε με τους ιερείς του Βαάλ δεν γνωρίζετε το πνεύμα με το οποίο ο Χριστός επεμβαίνει στην μετά την έλευση Του εποχή όπως οι μαθητές Του όταν δεν τους δέχτηκαν και για αυτό τους επίπληξε.

Ανώνυμος είπε...

TO SXOLOI STO AMEN GR TOY PEIRAIVS MHPVS SE AFORA K ANDRIOPOYLE THN KYRIAKH THS ORTHODOXIAS EISAI STHN PROTH LISTA GIA AFORISMO O SERAFEIM DEN PAIZEI.......OPOS ALLOI ASXOLOYNTAI ME TON STOMATIKO EROTA KAI TA SARIKA PARAPTOMATA

Ανώνυμος είπε...

Κάθε ενέργεια δεν κρίνεται μόνο ως ενέργεια αλλά ανάλογα και με τα κίνητρα της. Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα κίνητρα του καθενός. Αν η αντίδραση δεν κρύβει ούτε κινείται από σκοπιμότητες και ταυτόχρονα είναι ήπια αλλά εύγλωττη, προφανώς δεν μπορεί να κατηγορηθεί από κανέναν. Ως άνθρωπος με σεβασμό απέναντι στα ιερά πρόσωπα της θρησκείας μας, αποδοκιμάζω έργα τέχνης που τα προσβάλλουν, αλλά ενοχλούμαι που η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να καπελώσει κάθε θρησκευτική ή πατριωτική εκδήλωση, επιτυγχάνοντας τελικά (όπως και η δικτατορία) να αμαυρώσει τις εθνικές και θρησκευτικές μας αξίες.

Ανώνυμος είπε...

Αφού ψάχνει ο μητροπολίτης για "ομολογητές και μάρτυρες", γιατί δεν κάνει σεμινάρια με μουσουλμάνους ιμάμηδες;; 2-3 βόμβες τυλιγμένες στο σώμα και πάνε κατ' ευθείαν στο δημιουργό τους οι αφοσιωμένοι πιστοί! Καταλαβαίνω όμως ότι όλοι θέλουν να πάνε "παράδεισο", αλλά κανένας σήμερα! Οι μουσουλμάνοι έχουν τουλάχιστον το πλεονέκτημα της ειλικρίνειας...

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Related Posts with Thumbnails