Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Iwona Glinka: Βραβευμένα TWO MINUTES


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Παγκόσμια ημέρα μουσικής σήμερα, 21 Ιουνίου, και τι καλύτερο από το να παρουσιάσουμε έναν καταπληκτικό ψηφιακό δίσκο της σπουδαίας σολίστ στο φλάουτο Ιβόνας Γκλίνκα: TWO MINUTES. 
Μετά τον δίσκο με κομμάτια για φλάουτο του ενός λεπτού, τώρα η Ιβόνα Γκλίνκα μας χαρίζει συνθέσεις δίλεπτες. Προσεκτικά επιλεγμένες, αντιπροσωπευτικές και εξαιρετικά παιγμένες από την ίδια, η οποία παίζει piccolo, flute, alto flute, bass flute. 
Στο cd One Minute, η Ιβόνα αποδίδει 60 (!) διαφορετικά έργα για φλάουτο, με διάρκειες, το κάθε ένα, λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το ένα λεπτό! Μάλιστα, αυτά τα έργα αφορούν σε 42 συνθέτες, που προέρχονται από 17 χώρες! Από τα 60, τα 15 έργα είναι ελλήνων συνθετών. 
Στο cd Two Minutes, η σολίστ ερμηνεύει 53 κομμάτια από 40 συνθέτες, από 14 χώρες! Και 14 έργα ελλήνων συνθετών. Γι’ αυτό πριν λίγες μέρες της απονεμήθηκε το διεθνές βραβείο Global Music Awards, που σημαίνει: Εξαιρετικό επίτευγμα - ασημένιο μετάλλιο σε τρεις κατηγορίες: σύγχρονη κλασική, άλμπουμ και μουσικός (φλάουτο), για το άλμπουμ Two minutes για δύο φλάουτα. 


Το ξεχωριστό στην περίπτωση της Ιβόνας Γκλίνκα είναι ότι τις μουσικολογικές της σπουδές (έχει κάνει διδακτορικό πάνω στα έργα ελλήνων συνθετών για φλάουτο) τις σαρκώνει σε μουσική, οικουμενική και ελληνική. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η σύγχρονη μουσική για φλάουτο της οφείλει πολλά, καθώς η ίδια προκάλεσε πάμπολλες συνθέσεις, τις οποίες, στη συνέχεια, ερμήνευσε. Συνθέσεις για σόλο φλάουτο ή σε συνδυασμό με άλλα όργανα, ξένων και ελλήνων συνθετών. Ειδικά για την ελληνική μουσική παραγωγή, ποιος θα το ‘λεγε πως μια Πολωνέζα θα μας άνοιγε τα μάτια, τόσο μουσικολογικά όσο και από πλευράς ερμηνείας έργων για φλάουτο. 
Της εύχομαι να είναι πάντα το ίδιο ακατάβλητη και ακαταπόνητη, συνεχίζοντας το σπουδαίο οικουμενικό μουσικό έργο της.
Στο διαδίκτυο μπορείτε, αγαπητοί συνοδίτες, να ακούσετε πολλά από το έργα του βραβευμένου δίσκου της Ιβόνα Γκλίνκα. Εδώ παραθέτουμε, ενδεικτικά, δύο από αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails