Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

ΠΑΦΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ" ΜΠΛΟΥΖΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Από χρόνων και επανειλημμένως έχουμε εκφράσει την πλήρη αντίθεσή μας στην περιαγωγή ιερών λειψάνων, κειμηλίων και εικόνων ανά την οικουμένη, γεγονός το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας. 
Δεν υπάρχει κανένας λόγος – ούτε θεολογικός ούτε άλλος – για μια τέτοια κινητικότητα, την ώρα μάλιστα που όλη αυτή η κατάσταση γίνεται αντικείμενο χλεύης από εκείνους που τους δίνεται πλέρια η ευκαιρία να κατηγορήσουν την Εκκλησία και τους πιστούς της για μύρια όσα. 
Οι πιστοί φαίνεται πως έχουν καταντήσει «καταναλωτές» λειψάνων! Όσα και να τους δώσεις δεν χορταίνουν! Με την συνειδητή πίστη να εξορίζεται στο …ασυνείδητο. 
Το πράγμα παράγινε με τον γέροντα Παϊσιο τον Αγιορείτη, ειδικά μετά την αγιοκατάταξή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Από τις παντόφλες και τη ζώνη του μέχρι ένα «άφθαρτο» κάστανο, «προσκύνησαν» οι πιστοί σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. 
Να που βρέθηκε ένας ιεράρχης, ο Πάφου Γεώργιος, της Εκκλησίας της Κύπρου, να βάλει φρένο στις άλογες ορέξεις μοναχού τινός – εν όψει της μνήμης του αγίου Παϊσίου – ο οποίος σκόπευε να εκθέσει σε προσκύνημα μια «θαυματουργή μπλούζα» του αγίου. 
Το αυστηρό και σοβαρό γράμμα του Πάφου Γεωργίου δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως και έχει ως εξής: 
Μοναχόν Εφραίμ 
Ιερά Μονή Αγίου Εφραίμ 
Τ.Κ. 8545 
Πάφο 
Αγαπητέ, π. Εφραίμ, 
Είδαμε, με έκπληξη, να κυκλοφορεί, χωρίς προηγούμενη άδεια της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, ανακοίνωσή σας, για μεταφορά στη Μονή και έκθεση σε "λαϊκό προσκύνημα" της "Μυροβλύζουσας και θαυματουργού Μπλούζας του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου". 
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι χωρίς την προηγούμενη άδεια και ευλογία της Μητροπόλεως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Γι’αυτό και σας καλούμε να περάσετε από την Ιερά Μητρόπολη, τόσο εσείς όσο και η κυρία Τριάδα Καργιανιώτου που, κατά την ανακοίνωση, θα μεταφέρει την "μπλούζα", για τις απαραίτητες επεξηγήσεις και την εξασφάλιση της σχετικής άδειας. 
Η Ιερά Μητρόπολη θα ερευνήσει για τη γνησιότητα του μεταφερόμενου αντικειμένου και θα προσπαθήσει να προστατεύσει τους πιστούς από τυχόν παραπλάνηση ή/ και οικονομική εκμετάλλευση. 
Χωρίς την ως άνω γραπτή άδεια ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΜΕ την έκθεση στη Μονή οποιουδήποτε αντικειμένου. Θα ειδοποιηθεί προς τούτο και η Αστυνομία προς λήψη των κατάλληλων μέτρων.
Μετ’ευχών, 
Ο Πάφου Γεώργιος 
Κοινοποίηση 
1. Αστυνομικό Διευθυντή Πάφου 
2. Ιερείς Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου 


Ακόμα κι αν «μπλούζα» του αγίου αποδεικνυόταν αληθινή, τέτοιου είδους προσκυνήματα θα έπρεπε να απαγορεύονται από την Εκκλησία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να ξεπέφτει σε μια μαγική υπόθεση της λατρείας αντικειμένων. Η όλη ιστορία της ατέρμονης μεταφοράς και περιαγωγής ιερών κειμηλίων στις μέρες μας, αποκαλύπτει μια Εκκλησία γυμνή πνευματικότητος. Δυστυχώς, η συνάντηση με το λείψανο του αγίου - όπως γίνεται σήμερα - αποκλείει την συνάντηση με το μυστήριο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails