Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019

ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 65 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Ο γνωστός Έλληνας συνθέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνας Ντίνος Κωνσταντινίδης συμπληρώνει φέτος τα 90 χρόνια του (γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1929). Δημιουργικός, ποιοτικός, οικουμενικός!
Διδάσκει στην Αμερική εκεί από το 1966! Πριν όμως αποδημήσει στις ΗΠΑ, είχε ήδη κάνει καριέρα στην Ελλάδα. Όσο ήταν δυνατόν, βέβαια, στην μεταπολεμική Ελλάδα...
Εκεί στις ΗΠΑ έχει και το αρχείο του, αρχείο μιας γεμάτης μουσική ζωής, και καθώς το άνοιξε για να θυμηθεί την πατρίδα, έπεσε πάνω στην Πάτρα! Φωτογραφίες από μια συναυλία την Πάτρα τον Φεβρουάριο του 1954!
Είχε, λοιπόν, την καλοσύνη να δώσει αντίγραφα αυτού του σπάνιου υλικού στον φίλο, σολίστ στο βιολί Γιώργο Δεμερτζή, ο οποίος μου το έδωσε – και τον χιλιοευχαριστώ! - προς ανάρτησιν στην Ιδιωτική Οδό μου και γνωρίζοντας το πάθος μου για την μουσική ιστορία της γενέτειράς μου.


Πρόκειται για μια συναυλία – εικάζω στο Πάνθεον, γιατί στο Δημοτικό Θέατρο δεν είναι – μιας ορχήστρας εγχόρδων που διηύθυνε ο συνθέτης και μαέστρος Μιλτιάδης Κουτούγκος (Αλάτσατα Σμύρνης 1912 – Αθήνα 1994). Ο Κουτούγκος διηύθυνε σε συναυλίες εκτός Αθηνών κυρίως την Ορχήστρα εγχόρδων του Ελληνικού Ωδείου. Μάλλον είναι αυτή η ορχήστρα, εκτός κι αν είναι η Ορχήστρα εγχόρδων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας που επίσης διηύθυνε συχνά.

Στην φωτό βλέπουμε δύο σολίστ στο βιολί – ερμηνεύουν το διπλό κοντσέρτο για βιολί του Μπαχ – οι οποίοι είναι ο Ντίνος Κωνσταντινίδης και ο Μιχάλης Σέμσης (Θεσσαλονίκη 1923 – Αθήνα 1987), γιός του θρυλικού λαϊκού βιολιστή Δημήτρη Σέμση (“Σαλονικιού”) και πατέρας και δάσκαλος των διακεκριμένων σύγχρονων σολίστ Δημήτρη Σέμση και Στάμου Σέμση.
Αυτό που μου κάνει εντύπωση στην φωτό από τη συναυλία είναι το κατάμεστο θέατρο! Και μη ξεχνάτε, μιλάμε για το 1954! 
Στην φωτό ο μαέστρος Μιλτιάδης Κουτούγκος στη μέση, αριστερά ο Ντίνος Κωνσταντινίδης και δεξιά ο Μιχάλης Σέμσης.

Οι μουσικοί της ορχήστρας, με αφορμή την συναυλία τους στην Πάτρα, εξέδραμαν σε κάποιο εξοχικό κέντρο της εποχής. Με τα παλτά! Γιατί ήταν και Φεβρουάριος...
Παρέα μουσικών και αναμνηστική φωτό όλης της ορχήστρας.
Μια Πάτρα και μια Ελλάδα εξήντα πέντε χρόνια πριν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails