Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

ΕΜΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ Α-ΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΧΘΕΝΤΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΧΑΛΕΠΙΟΥ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019, στην Μουσική Βιβλιοθήκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η εκδήλωση μνήμης για τους δύο απαχθέντες Μητροπολίτες Χαλεπίου της Συρίας,τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη Παύλο Yazιji και τον Συροϊακωβίτη Ιωάννη Ibrahim, με αφορμή την συμπλήρωση, στις 22 Απριλίου, έξι χρόνων από την απαγωγή και εξαφάνισή τους. 
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος), το οποίο έχει διοργανώσει και άλλες εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια, για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής. 
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Δρ Ανδρέας Μιχαηλίδης.
Παραθέτουμε στη συνέχεια τον γραπτό χαιρετισμό του, καθώς στην Αίθουσα μίλησε από στήθους.


Ακολούθησαν οι προγραμματισμένοι ομιλητές.


Ο κ. Habib Lavant, καθηγητής θεολόγος – φιλόλογος, με καταγωγή από το Χαλέπι, αναφέρθηκε στην προσωπική του γνωριμία με τον Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο, στις μεγάλες προσπάθειές του για την ανάπτυξη της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην ιστορική πόλη του Χαλεπίου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, ο καθηγητής Lavant αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Χαλεπίου Παύλο, λίγες μέρες πριν την απαγωγή του, αλλά και στο γραπτό τηλεφωνικό μήνυμα (sms), το οποίο του έστειλε ο ιεράρχης, λίγα λεπτά μετά την απαγωγή του.


Ο Λιβανέζος θεολόγος, φιλόλογος και μεταφραστής Roni Bou Saba, μίλησε για τις προσωπικότητες και το πολυδιάστατο έργο των δύο απαχθέντων, αλλά και για το ψηφιδωτό των χριστιανικών δογμάτων και ομολογιών στο Χαλέπι. Σημαντική ήταν η αναφορά του στους Συροϊακωβίτες και την σχέση τους με το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας. Ο Roni Bou Saba έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην έφεση και γνώση των δύο απαχθέντων ιεραρχών στην εκκλησιαστική μουσική και έβαλε (ηχητικό ντοκουμέντο) δύο χαρακτηριστικούς ύμνους στα αραβικά, από τον Χαλεπίου Παύλο.


Ο θεολόγος Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος έκανε μία σύντομη επισκόπηση στον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ κάλυψαν το γεγονός της απαγωγής. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε πολλά fake news ιδιαίτερα τα τρία πρώτα χρόνια από την απαγωγή.
Η εκδήλωση έληξε με την ευχή όλων των παρισταμένων να δοθεί ένα αίσιο τέλος σ’ αυτό το θρίλερ- μυστήριο, που εξακολουθεί να αποτελεί μια χαίνουσα πληγή για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.
Παραθέτουμε στη συνέχεια το βίντεο της εκδήλωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails