Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

FLAMENCO DE CAMARA ΜΕ ΕΝΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΡΙΟ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Οι Έλληνες μπορούν να κάνουν τα πάντα! 
Ακόμα και φλαμένκο σαν γνήσιοι Ισπανοί. 
Η μικρή, αλλά πολύ δυνατή εμπειρία μου από την συνεργασία μου με τον μεγάλο Ισπανό χορογράφο και χορευτή φλαμένκο Israel Galvan, μου επιτρέπει να εκθειάσω την χθεσινή (20-6-2019) παράσταση «Flamenco de Camara” της Γιώτας Πεκλάρη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. 
Η Γιώτα Πεκλάρη (χορός), ο Γιώργος Βαλίρης (κιθάρα) και η Δροσιά Χαρίση (τραγούδι), μας χάρισαν μια έντονη θερινή βραδιά, με ρυθμό και εσωτερικό παλμό, καθώς είχαμε ενώπιόν μας ένα δυναμικό τρίο, απελευθερωμένο από περιττά στοιχεία, που αναζητά τον πυρήνα που διαμορφώνει το φλαμένκο και αφηγείται με αμεσότητα. Αυτό το εκπληκτικό τρίο ήταν αρκετό για την μέθεξη. Η τέχνη λίγα χρειάζεται για ν’ ανθίσει. Για να μην πω, μόνο ένα: την αλήθεια. Και οι τρεις καλλιτέχνες υπηρέτησαν την αλήθεια του φλαμένκο και της ύπαρξής τους. 
Εφτά μαγικά μέρη αποτελούσαν το πρόγραμμα της βραδιάς. Σοφά επιλεγμένα και εξόχως αντιπροσωπευτικά του είδους: Solea por buleria, Tangos de Malaga, Guajira, Bambera, Zambra, Granaina, Seguirilla. 
Η Γιώτα Πεκλάρη, ο Γιώργος Βαλίρης και η Δροσιά Χαρίση …έσταζαν φλαμένκο. Αβίαστα μα δυνατά! Χωρίς επιτήδευση αλλά σε όλο τους το μεγαλείο! Μια τελετουργία που απέδιδε την ιερή ανδαλουσιανική παράδοση. Πηγαίνοντάς μας σε ρίζες αρχέγονες. 
Και οι τρεις καλλιτέχνες έχουν θητεύσει για χρόνια και με σοβαρότητα στην παράδοση του φλαμένκο. Έχουν μείνει καιρό στους τόπους της νότιας Ισπανίας που αυτό ανθεί κι έχουν μπολιαστεί με τον ήχο του και το ήθος του. Κι αυτό φάνηκε στο flamenco de Camara. 
Εύχομαι σύντομα να ξαναγευτούμε μια τέτοια εμπειρία και να ξαναμαγευτούμε, γιατί το φλαμένκο είναι πράγματι ένα εξαιρετικά αριστοτεχνικό μουσικό είδος με λαϊκό και «μαγικό» χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails