Κυριακή, 19 Ιουνίου 2016

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ Ο ...ΑΗΤΤΗΤΟΣ!


Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 στο πλαίσιο της εκπομπής «Από Τέχνη σε Τέχνη», σήμερα Κυριακή 19 Ιουνίου 2016, στις 6 το απόγευμα, με αφορμή τα 22 χρόνια από την κοίμηση του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι, θα μεταδώσει σε επανάληψη εκπομπή με καλεσμένο τον συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλο. Με αφορμή το βιβλίο το Τ. Θεοδωρόπουλου, "Το τελευταίο Τέταρτο", η εκπομπή αποτελεί ένα αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι. 
Ο συγγραφέας συνομιλεί με τον ιερέα και σκηνοθέτη π. Πέτρο Μινώπετρο, ο οποίος επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, για θέματα – πτυχές του βίου και της πολιτείας του Μάνου Χατζιδάκι: Ελληνικότητα, κοσμοπολιτισμός και το χρονικό της Νεώτερης Ελλάδος, Αυριανισμός, πολιτική βία και κόκκινη τρομοκρατία. 
Στέκομαι σ’ αυτό το άθλιο φαινόμενο του Αυριανισμού, το οποίο ο Χατζιδάκις πολέμησε με πάθος σε μια εποχή που οι πολλοί δεν κατανοούσαν το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που έγινε καθεστώς και κυριαρχεί – εν ετέρα μορφή – στο σημερινό δημόσιο βίο της χώρας. 
Θυμάμαι την καταπληκτική επιστολή που έστειλε ο Μάνος Χατζιδάκις τον Ιούλιο του 1988 στον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιεύτηκε στην Αυγή! Έγραφε: 
"Αγαπητή Αυγή, 
με την ευκαιρία της 14ης επετείου "αποκαταστάσεως"της Δημοκρατίας ακούσαμε από τον ελληνολάτρη γλωσσολόγο Πρόεδρο μας κ. Σαρτζετάκη και το εξής εξωφρενικό: Οι Έλληνες να ανήκουν στην Ελλάδα. Και βέβαια το εξωφρενικό είναι στο ότι κατά τον Πρόεδρο μας, οφείλουμε να ανήκουμε. Τι ιδέα! 
Σε ποιάν Ελλάδα κύριε Πρόεδρε; Στην Ελλάδα της αυθαιρεσίας, του κρατικού ερασιτεχνισμού, του εξογκωμένου παρακράτους, της αναλγησίας και του εξευτελισμού του ανώνυμου πολίτη, του με επίσημο πρόγραμμα καταποντισμού της αξιοπρέπειάς του, του ευνουχισμού της νεότητάς του; Στην Ελλάδα με την εξοντωτική φορολογία για να καλυφθεί η ανικανότητα του κράτους να ασκήσει οικονομική πολιτική; 
Στην Ελλάδα της κομπίνας και της αστυνομολατρείας, της ταύτισης έθνους και κάθε κυβερνήσεως, ώστε σαν ο πολίτης αντιδρά να χαρακτηρίζεται αυτομάτως ως αντεθνικός; 
Στην Ελλάδα των Γούκων, των οπλοφορούντων Κουρήδων και Μιχαλόπουλων, των εμπρηστών, του ανεκδιήγητου κ. Τόμπρα, της ρυπαρότητας και της συνεχώς "αθώας" Αγίας Αθανασίας του Αιγάλεω;
Όχι κ. Πρόεδρε. Όσοι ξεφύγαμε από τις "στοργικές θωπείες" της μητρός Ελλάδος και μείναμε ελεύθεροι, θα διδάξουμε και τους άλλους να γίνουν ελεύθεροι και να μην ανήκουν πουθενά. Κάθε σοβαρός Έλληνας οφείλει ν’ αντιδράσει στην μεσαιωνικής προθέσεως – συγχωρέστε με – ρήση σας. Οι Έλληνες πολίτες δεν ανήκουν. Φροντίσατε να κάνετε την προεδρική σας θητεία πιο σεμνά και δίχως μεγαλοστομίες. 
Γιατί η Ελλάδα σας κ. Πρόεδρε αρχίζει να μας αρρωσταίνει."
Κάντε, αγαπητοί συνοδίτες, τις αναγωγές στο σήμερα. Η κατάσταση που περιγράφει ο Μάνος Χατζιδάκις – πριν 28 χρόνια – παραμένει η ίδια. 
Ακούστε τον Τάκη Θεοδωρόπουλο σε λίγες ώρες στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας. 
Θα σας λύσει πολλές απορίες για τον Μάνο Χατζιδάκι που …ηττήθηκε αλλά παραμένει αήττητος! 
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails