Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ KARL BARTH


Πριν από λίγες εβδομάδες η Διαρκής Επιτροπή του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Βαυαρίας εξέλεξε διευθυντή (Geschäftsführer) του οικουμενικού αυτού οργανισμού τον θεολόγο Γιώργο Βλαντή, επιστημονικό συνεργάτη για 4,5 χρόνια του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου. 
Για πρώτη φορά Ορθόδοξος χριστιανός και μάλιστα μη Γερμανός πολίτης αναλαμβάνει την τιμητική, όσο και υπεύθυνη αυτή θέση. Μια θέση από την οποία ο Γ. Βλαντής θα εργαστεί – είμαι σίγουρος - για την εξασφάλιση ενός πλαισίου επικοινωνίας για τις Εκκλησίες του κρατιδίου της Βαυαρίας με σκοπό το συντονισμό κοινών δράσεων, την προώθηση του πολυμερούς οικουμενικού διαλόγου και εν τέλει τη διακονία της προσπάθειας για την αποκατάσταση, βίωση και εμβάθυνση της ενότητας της Εκκλησίας και μιας κοινής χριστιανικής μαρτυρίας που είναι τόσο απαραίτητη στους καιρούς μας.
Και ταυτόχρονα ο Γιώργος Βλαντής μας χαρίζει ένα πολύ σημαντικό έργο σε δική του μετάφραση, εργασία κοπιαστική – λόγω του όγκου και της ποιότητος του πρωτοτύπου – αλλά πραγματική συμβολή καθώς κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά, σχεδόν έναν αιώνα μετά την έκδοσή του. 
Πρόκειται για το υπόμνημα του μεγάλου θεολόγου KARL BARTH «Η προς Ρωμαίους επιστολή». 
Ο Καρλ Μπαρτ (1886-1968) είναι ίσως ο μεγαλύτερος χριστιανός θεολόγος του 20ού αιώνα και ένας από τους μεγαλύτερους θεολόγους όλων των εποχών.
«Η προς Ρωμαίους επιστολή» είναι το πρώτο βιβλίο του που μεταφράζεται στη γλώσσα μας (φανταστείτε πόσο πίσω είμαστε…) και θεωρείται το σημαντικότερο θεολογικό έργο του εικοστού αιώνα. Μεγάλο έργο πίστης και σκέψης. 
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον πρόεδρο του ιδρύματος Άρτος Ζωής Σταύρο Ζουμπουλάκη για την έκδοση και στον Γιώργο Βλαντή για τον μεταφραστικό άθλο. 
Π.Α.Α.

1 σχόλιο:

Διογένης / εμ είπε...

Βιβλίο σταθμός για τον τομέα της βιβλικής ερμηνευτικής, που η μελέτη του ισοδυναμεί με εκπόνηση διδακτορικής διατριβής!

Διογένης / εμ

Related Posts with Thumbnails