Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ Η ΕΚΘΕΣΗ "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ, ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ" (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Τη διττή (ποιητική και εικαστική) καλλιτεχνική γλώσσα που άρθρωσε ο Οδυσσέας Ελύτης, τον «κόσμο τον μικρό τον Μέγα» του ποιητή, συγκέντρωσε και παρουσιάζει, 20 ακριβώς χρόνια μετά το θάνατό του (18 Μαρτίου 1996) το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, στην μεγάλη έκθεση με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη, Ποίηση και Ζωγραφική», που εγκαινιάστηκε χθες (18 Μαρτίου 2016) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. 
Στίχους της «Τρελλής ροδιάς» – του ποιήματος που όπως τόνισε ζευγαρώνει ιδανικά, «εις σάρκαν μιαν», την ποίηση και την ζωγραφική του Οδυσσέα Ελύτη, με στίχους οι οποίοι «χορεύουν» στον ρυθμό του ανέμου που ξεχύνεται με ριπές αισιοδοξίας και ελπίδας, επέλεξε ο Προκόπης Παυλόπουλος να απαγγείλλει, κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό του λίγο προτού εγκαινιάσει την έκθεση του Τελλογλείου Ιδρύματος. 
«…Φωτεινότητα και διαφάνεια καθορίζουν τις ακροστιχίδες του δίδυμου έργου του Οδυσσέα Ελύτη: Στο μεν χώρο της ποίησης, τη λέξη, τον στίχο και, συνολικώς, το όλο ποιητικό αποτέλεσμα. Στον δε χώρο της ζωγραφικής το φως, το χρώμα και, συνολικώς, την όλη εικόνα… Αν πρέπει να καταλήξει κανείς, ως προς το ποιό από τα πρόσωπα του Ιανού Ελύτη, δηλαδή του Ελύτη της ποίησης και της ζωγραφικής, επικρατεί τελικώς, η ζυγαριά γέρνει σαφώς προς την πλευρά της ποίησης. Αλλά ποιάς ποίησης; Σίγουρα εκείνης, η οποία κεντάει, με λέξεις που συνθέτουν στίχους, το διάφανο φόρεμα του φωτός, στα χρώματα της αισιοδοξίας και της ελπίδας. Ήτοι των μόνων δυνάμεων επί γης που μπορούν να συνθέσουν τον άνθρωπο κατ” εικόνα και ομοίωση του δημιουργού Του». 



Χαιρετισμούς απηύθυναν νωρίτερα ο πρόεδρος και η γενική γραμματέας του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Περικλής Μήτκας και Αλεξάνδρα Βουτυρά, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου (στην Ελλάδα όπου στους σύγχρονους καιρούς μας διακυβεύονται αξίες και ιδανικά, είναι επιβεβλημένο να στρέψουμε το βλέμμα μας στην Τέχνη της γλώσσας του ποιητή, όπως χαρακτηριστικά είπε), ο εκ των επιμελητών της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς, καθώς και ο Κ. Θεοχαράκης -εκπρόσωπος του Ιδρύματος Θεοχαράκη- που συνέβαλε δανείζοντας έργα για την έκθεση. 
Η έκθεση περιλαμβάνει το σύνολο των εικαστικών έργων του Οδυσσέα Ελύτη (κολάζ, τέμπερες και υδατογραφίες, μικρών διαστάσεων, χειρόγραφα και πρώτες εκδόσεις του Ελύτη, μαζί με δημοσιευμένες και ανέκδοτες φωτογραφίες του), αποσπάσματα από αισθητικά δοκίμια του ποιητή για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες, τα οποία συνοδεύονται από αντιπροσωπευτικά τους έργα, καθώς και έργα διακεκριμένων σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίηση του Ελύτη. 
Τα δεκάδες έργα και το εποπτικό υλικό για την έκθεση, δάνεισαν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, το Μουσείο Μπενάκη, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Εθνική Πινακοθήκη, το Ίδρυμα Θεοχαράκη και πολλοί καλλιτέχνες και συλλέκτες.


Σε συνέντευξή της στον Βλάση Καμπάνη, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου είπε για την έκθεση αυτή: 
Μία έκθεση έχει σκοπό να μας φέρει σε επαφή με ντοκουμέντα, με αυθεντικά έργα, να μας δώσει κάτι από τον αέρα του γραφείου, του εργαστηρίου, με την ευρύτερη έννοια, του ποιητή, έχει σκοπό να μας δώσει νύξεις πραγματικότητας, πλευρές της δημιουργίας, να μας δώσει ενδεχομένως κάποιες πληροφορίες, να μας προτείνει μία προσέγγιση του κόσμου του ποιητή. Δεν εξαντλεί ποτέ το θέμα. Μία σωστή έκθεση αρχίζει να μιλά, εισάγει. Ο κύριος «λόγος» είναι αυτός που αποτυπώνεται στα βιβλία. Ο Ελύτης μιλά με πολλούς τρόπους, άμεσα, τολμηρά, σοφά, επαναστατικά μέσα από το έργο του. Η έκθεση δείχνει, ο ποιητής σημαίνει. Η έκθεση όμως προετοιμάζει και μυεί, και αυτό εύχομαι να συμβεί με την συγκεκριμένη έκθεση.  
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά στο Τελλόλγειο Ίδρυμα Τεχνών ως και τις 31 Μαΐου 2016.
Παράλληλα, την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, διοργανώνει στο Βασιλικό θέατρο αφιέρωμα λόγου και μουσικής στον Οδυσσέα Ελύτη, με τίτλο: «Ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας». 
Ένα πρόγραμμα λόγου και μουσικής που παρουσιάζει κυρίαρχες όψεις του έργου του Οδυσσέα Ελύτη, μέσα από την ποίηση και τα πεζά του, με μελοποιημένα ποιήματα-τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού.  
Τραγουδούν: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Δάφνη Πανουργιά 
Απαγγελία: Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Αχιλλέας Κυριακίδης 
Πιάνο: Θανάσης Αποστολόπουλος 
Βιολί: Στέλλα Τσάνη 
Βιόλα: Ηλίας Σδούκος 
Βιολοντσέλο: Λευκή Κολοβού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails