Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ: ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΣΚΗΤΙΚΗ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Πρωτοείδα τον Περικλή Μουστάκη στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας τον Νοέμβριο του 1989, στην παράσταση Οι δανειστές, του Στριντμπεργκ, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη. 
Το έργο είναι για ένα τρίο. Άντολφ ο Περικλής Μουστάκης, Γκούσταβ ο Γιώργος Διαλεγμένος και Θέκλα η Μπέττυ Αρβανίτη. 
Μου έκανε εντύπωση το ήθος του ως ηθοποιού. Ενσάρκωνε μια θεατρική ασκητική. Κάτι που τήρησε με συνέπεια σε όλη την θεατρική του πορεία μέχρι σήμερα. 
Γι’ αυτό και φτάνει σε ένα θεατρικό …αποφατισμό. 
Επιστρέφει φέτος στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» - όπου έχει επίσης γράψει ιστορία - όχι μόνο ως ηθοποιός αλλά και ως σκηνοθέτης. «Οστέα Ξηρά Σφόδρα» είναι ο τίτλος της παράστασης που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί και εμπνέεται από το μεγαλειώδες όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ (Παλαιά Διαθήκη, Ιεζεκιήλ, § 37) με τα ξηρά οστά, τα διασκορπισμένα στην πεδιάδα, που αποκτούν σιγά-σιγά και πάλι ζωή με τη θεία πνοή. 
Όπως είναι γνωστό, την προφητεία του αυτή κατέγραψε ο Ιεζεκιήλ όταν κατακτήθηκε το Ισραήλ από τους Βαβυλώνιους, με σκοπό να παρηγορήσει και να εμψυχώσει τους συμπατριώτες του. 
Η προφητεία αυτή διαβάζεται στην Εκκλησία την Μ. Παρασκευή, αμέσως μετά την περιφορά του Επιταφίου. Δυστυχώς …χάνεται μέσα στην βουή του κόσμου, ο οποίος την ώρα που διαβάζεται αυτή η συγκλονιστική προφητεία – προανάκρουσμα της Ανάστασης – ασχολείται με τα λουλούδια του Επιταφίου, αν δεν έχει αποχωρήσει…


Και τώρα θυμάμαι πως την προφητεία αυτή καταγράφει και ο Κωστής Παπαγιώργης στο έργο του «Ζώντες και τεθνεώτες», αντιλαμβανόμενος, προφανώς, το υπαρξιακό της βάθος. 
Ο Περικλής Μουστάκης εμπνέεται, επίσης, από τον πρόλογο/αφιέρωση του σπουδαίου φιλοσόφου Χρήστου Μαλεβίτση στο έργο του "Έγκοπος Λόγος" (εκδ. Αρμός), όπου μιλάει για τον θάνατο του μικρού αδερφού του σε ηλικία τριών ετών. 
Διαβάζω στο δελτίο τύπου για την παράσταση ότι «μέσα από την παρουσίαση μιας πραγματικότητας πνευματικής ακινησίας η παράσταση επιχειρεί να φωτίσει μιαν άλλη πραγματικότητα, που εγκαινιάζεται ως δυνατότητα, μέσα από τη μνήμη και τη διαδικασία της εσωτερικής ανακαίνισης.»
Τα «Οστέα Ξηρά Σφόδρα» είναι μία σύλληψη του Περικλή Μουστάκη που την κάνει πραγματικότητα στο θέατρο. Σε μια εποχή, σαν την δική μας, που μυρίζει θανατίλα, ο Περικλής Μουστάκης έρχεται για να μας φέρει την οσμή της Ανάστασης. Γιατί η προφητεία του Ιεζεκιήλ είναι τόσο αναστάσιμη, ώστε μετά το Αποστολικό ανάγνωσμα που ακολουθεί - το βράδυ της Μ. Παρασκευής - ακούγεται πανηγυρικά ο ψαλμικός στίχος «Αναστήτω ο Θεός»! 
Είναι σημαντικό ότι με αφορμή την συγκεκριμένη παράσταση που κάνει πρεμιέρα στις 22 Μαρτίου (για 15 παραστάσεις), θα ακούσουμε απόψε (Κυριακή 20 Μαρτίου 2016) στις 8 το βράδυ τον Περικλή Μουστάκη να μιλάει στον σκηνοθέτη και ιερέα π. Πέτρο Μινώπετρο, στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5. Πρόκειται για μια εκπομπή που μεταδίδεται σε επανάληψη και έχει θέμα διαχρονικό: «Η μεταφυσική, το θαύμα και η άσκηση στο θέατρο».

Οι φωτογραφίες είναι από την παράσταση "Οστέα Ξηρά Σφόδρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails