Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ΕΡΓΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΣΟΛΟ ΦΛΑΟΥΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΒΟΝΑ ΓΚΛΙΝΚΑ

φωτό: Wioletta Walczyk

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Στον προσεγμένο και φιλόξενο χώρο AN ART ARTISTRY (Μονής Αστερίου Τσαγκάρη 4, Πλάκα), απολαύσαμε την περασμένη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, ένα ακόμα ρεσιτάλ της διεθνούς φήμης σολίστ στο φλάουτο Iwona Glinka
Πρόκειται για μια σειρά συναυλιών με θέμα "Γνωριμία με τη Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία", στις οποίες η σπουδαία σολίστ παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. 
Αυτή τη φορά ακούσαμε έργα για σόλο φλάουτο των: Αθηνάς Παυλάκη, Χρήστου Αναστασίου, Σπύρου Μάζη, Γιώργου Βασιλαντωνάκη, Μπάμπη Πλατάνου, Μάνου Παναγιωτάκη, Roger Redgate και από το διεθνές πρότζεκτ The World Premiere of Fifteen-Minutes-of-Fame: Iwona Glinka, flutes. 15 one-minute works by 15 composers from call-for scores by: Aaron Alter, Rodrigo Baggio, Erik Branch, Dario Cebic, James Erber, Héctor Oltra García, Mats O Hansson, Anicia Kohler, Nuno Moura, Dana Dimitri Richardson, Francesco Sclafani, Juan María Solare, Stamatia Statherou, Blair Whittington, Christopher M. Wicks. 
Εκτός της σολιστικής της καριέρας, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν, ότι η Ιβόνα Γκλίνκα, το 2009 απέκτησε διδακτορικό στην εκτέλεση (φλάουτο) από την Ακαδημία Μουσικής στην Κρακοβίας της Πολωνίας, για την διατριβή πάνω στην εργογραφία για φλάουτο του Brian Ferneyhough του, ενώ το 2012 πήρε διδακτορικό στην μουσικολογία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα, για την έρευνά της στη σύγχρονη ελληνική μουσική για σόλο φλάουτο. 


Το ξεχωριστό στην περίπτωση της Ιβόνας Γκλίνκα είναι ότι τις μουσικολογικές της σπουδές τις σαρκώνει σε μουσική, διεθνή και ελληνική. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η σύγχρονη μουσική για φλάουτο της οφείλει πολλά, καθώς η ίδια προκάλεσε πάμπολλες συνθέσεις, τις οποίες, στη συνέχεια, ερμήνευσε. Συνθέσεις για σόλο φλάουτο ή σε συνδυασμό με άλλα όργανα, ξένων και ελλήνων συνθετών. Ειδικά για την ελληνική μουσική παραγωγή, ποιος θα το ‘λεγε πως μια Πολωνέζα θα μας άνοιγε τα μάτια, τόσο μουσικολογικά όσο και από πλευράς ερμηνείας έργων για φλάουτο. 
Χαίρομαι ιδιαίτατα διότι θα έχω την τιμή να συμπράξω μαζί της σε μια συναυλία Πολωνικής ποίησης και μουσικής, που η ίδια σχεδίασε. Έργα για σόλο φλάουτο σύγχρονων πολωνών συνθετών σε συνδυασμό με ποιήματα μεγάλων σύγχρονων πολωνών ποιητών, τα οποία είχε την ιδέα να διαβάσω σε ελληνική μετάφραση. 
Ραντεβού στις 18 Απριλίου στο AN ART ARTISTRY, στην Πλάκα. 
Για μια πολωνική μουσική ποιητική!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails