Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Η Ελληνική Γλώσσα σήμερα, ισχυρό όπλο της Ελλάδας

Ο Άτλας (1981) του Νίκου Εγγονόπουλου.
Ο Εγγονόπουλος είπε το περίφημο: "Οι άγγελοι στον παράδεισο μιλούν ελληνικά..." 

Οι κοσμογονικές αλλαγές που έγιναν στην Ευρώπη το 1989 και μετά, με την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη, την κατάρρευση του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού», τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το άνοιγμα των συνόρων, τους πολέμους που επακολούθησαν και τις νέες συνθήκες πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές που διαμορφώθηκαν σε πανευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, είχαν σαν αποτέλεσμα να έλθουν στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από τις πρώην σοσιαλιστικές γειτονικές μας χώρες Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια, Σερβία, από άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες όπως Πολωνία, Ρωσία, Μολδαβία κ.ά., αλλά και από άλλες περιοχές του κόσμου, Πακιστάν, Κουρδιστάν, Ινδία, χώρες της Αφρικής και άλλες, κατά βάση ως οικονομικοί μετανάστες, αλλά και ως πρόσφυγες που αναζητούν μια νέα χώρα με ειρήνη για να ζήσουν, μακριά από τον πόλεμο, από αυταρχικά καθεστώτα, από τη φτώχεια και την πείνα. 
Η Ελλάδα, είναι μια Ευρωπαϊκή χώρα, με αναπτυγμένη οικονομία, και με λαό στη μεγάλη του πλειοψηφία προοδευτικό, ειρηνικό, φιλόξενο, ανεκτικό και αντιρατσιστή. Είχε (και έχει) πολλές δυνατότητες και προοπτικές παραπέρα ανάπτυξης, χρειαζόταν εργατικά χέρια και ήταν για όλους αυτούς τους ανθρώπους η ιδανική χώρα, στην οποία και αποφάσισαν να ζήσουν, να εργαστούν, να κάνουν οικογένεια ή να φέρουν την οικογένειά τους. Επί μέρους συμπεριφορές (παραβατικότητας ή εγκληματικότητας) ή μικρές πληθυσμιακά ομάδες που δεν ακολούθησαν το γενικό κανόνα, δεν έρχονται σε αντίθεση με το τελικό συμπέρασμα. 
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, με πρώτους τους Αλβανούς, αναγκάστηκαν από τα πράγματα, από τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν (για να βρουν δουλειά κατά βάση αλλά και για να ενταχθούν στην Ελληνική κοινωνία) να μάθουν Ελληνικά. 
Στην αρχή έμαθαν να μιλούν Ελληνικά, στη συνέχεια και να διαβάζουν Ελληνικά. Τα παιδιά τους φοιτούν στα Ελληνικά Σχολεία (σε πολλά επαρχιακά περιφερειακά σχολεία είναι περισσότερα τα παιδιά των αλλοδαπών από τα ελληνόπουλα). Έχουν τα Ελληνικά ως γλώσσα τους. Έγιναν δηλαδή «νεοέλληνες». 
Έτσι λοιπόν χωρίς σχέδιο, από τα πράγματα, η Ελληνική Γλώσσα, η Νέα Ελληνική Γλώσσα, έγινε κοινή γλώσσα χρήσης και επικοινωνίας μεταξύ των λαών της Βαλκανικής αλλά και άλλων λαών, δημιουργήθηκε δηλαδή Ελληνοφωνία. 
Πιστεύω πως αυτό είναι το νέο μεγάλο εργαλείο, το μεγάλο κεφάλαιο του ελληνισμού σήμερα, το νέο μεγάλο «όπλο», ένα μεγάλο «ατού» (!) της Ελλάδας, της Ελληνικής πολιτικής , εσωτερικής αλλά κυρίως εξωτερικής πολιτικής. 
Ας μη ξεχνάμε πως μεγάλες χώρες κάνουν τα πάντα για να συντηρήσουν την ομιλία της γλώσσας τους από άλλους λαούς, π.χ. η Γαλλία με τη λεγόμενη «Γαλλοφωνία» (Φραγκοφον). Δημιουργούν σχολεία, χρηματοδοτούν κινηματογραφικές παραγωγές, δίνουν υποτροφίες σε φοιτητές και πολλά άλλα. 
Η Ελλάδα, οι Έλληνες πολιτικοί, οι πνευματικοί άνθρωποι, αλλά και οι άνθρωποι της οικονομίας, θα πρέπει να δουν τα πλεονεκτήματα αυτής της συγκυρίας, την ύπαρξη δηλαδή ενός ελληνόφωνου κόσμου, πέρα από τον καθαρά Ελληνικό λαό, εντός και εκτός Ελλάδος. Να μελετήσουν το φαινόμενο, να δημιουργήσουν δράσεις και πράξεις ώστε να το αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο, προς όφελος και κέρδος όλων. Και των Ελλήνων και των «νεοελλήνων». 
Σπύρος Δημόπουλος 
Μαθηματικός 
Βόλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails