Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΤΑ "ΣΦΗΝΑΚΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ" ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ


Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα ο αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Υπεύθυνος Τύπου της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, παρουσιάζει το βιβλίο του Θανάση Παπαθανασίου, Η Ρήξη με το Μηδέν: Σφηνάκια πολιτικής θεολογίας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο πορθμός (Μ. Κακαρά 12) στη Χαλκίδα. 
Για το βιβλίο, εκτός του π. Φιλοθέου, θα μιλήσει και ο συγγραφέας. 
Η «Ρήξη με το μηδέν» είναι μια συλλογή κειμένων στα οποία ένας θεολόγος που βρίσκει το νόημα στην πίστη στον Χριστό ως σαρκωμένο Θεό, δεν μπορεί να μην είναι ταυτόχρονα και ενεργός πολίτης που οφείλει να πάρει θέση για όσα απασχολούν την κοινωνία στην οποία ζει.
Διαβάζοντας κείμενα του βιβλίου, αντιλαμβάνεται ο καθείς ότι για τον Θ. Παπαθανασίου η Εκκλησία πρέπει να ανακτήσει την πνευματικότητά της και τον ρόλο της ως οδηγού αυτών που έχουν αποδεχτεί πραγματικά την χριστιανική πίστη.
Γίνονται αρκετές παρουσιάσεις του βιβλίου αυτού τον τελευταίο καιρό. Νομίζω πως αυτό συμβαίνει επειδή, πέρα από την εύστοχη γραφή του Θ. Παπαθανασίου, τα θέματα που θίγει είναι αυτά που συντελούνται γύρω μας σήμερα, σε σχέση πάντα με την Εκκλησία. Η επικαιρότητα, δηλαδή, του βιβλίου είναι ...τραγική. 
Αρκετά χρόνια μετά το "Ο Θεός μου ο αλλοδαπός" - που Χριστούγεννα σημαίνει - ο Παπαθανασίου έρχεται πιο δυναμικός να εκφράσει την γόνιμη αγωνία του για τους μετανάστες του σήμερα, εγκαλώντας, μάλιστα, θα λέγαμε, την χριστιανική κοινότητα και την Εκκλησία άλλοτε για αδιαφορία κι άλλοτε για μια ύποπτη ανοχή, που δεν εδράζεται στην αγάπη και την αλληλεγγύη.
Εύχομαι η εκδήλωση στη Χαλκίδα να αποτελέσει ουσιαστική "ρήξη με το μηδέν"!
Π.Α.Α.

1 σχόλιο:

Επαμεινώνδας Μανδηλάς είπε...

Ο λόγος του κ. Παπαθανασίου είναι λόγος δυναμικός και πάνυ θεολογικός και γι' αυτό αποκαλυπτικός και πρωτίστως θεραπευτικός!

ΔΙΟΓΕΝΗΣ-ΕΜ

Related Posts with Thumbnails