Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ... / ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ


Ο θεολόγος Θανάσης Παπαθανασίου έστειλε και στην Ιδιωτική Οδό τις Χριστουγεννιάτικες ευχές του:
Τα φετεινά Χριστούγεννα ο Χριστός ξανά πρόσφυγας, ξανά μικρός προσπαθεί να φύγει απ' το μαχαίρι του Ηρώδη. Ξανά το μαχαίρι ή η σβάστικα ή τα ταμεία του Ηρώδη προσπαθούν να διαφεντέψουν τον κόσμο...
Να ζήσουμε τα Χριστούγεννα ως πράξη ρήξης με κάθε λογής θάνατο, ως ξεκίνημα μιας πορείας που θα καταλήξει στην Ανάσταση!
Δεν ξέρω αν ο Θανάσης Παπαθανασίου όταν έγραφε τις ευχές του είχε υπ' όψιν του το Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, γιατί τον Χριστό πρόσφυγα προβάλλει και ο Πατριάρχης:
Διὰ νὰ σωθῇ ἀπὸ τὰς φονικὰς διαθέσεις τὸ Βρέφος Ἰησοῦς, ἠναγκάσθη νὰ φύγῃ εἰς Αἴγυπτον, καταστὰν οὕτω, θὰ ἐλέγομεν μὲ τὴν ὁρολογίαν τῆς ἐποχῆς μας, «πολιτικὸς πρόσφυξ»... Αὐτὸ τὸ τεχθὲν καὶ εἰς Αἴγυπτον πορευόμενον Θεῖον Βρέφος εἶναι ὁ πραγματικὸς ὑπερασπιστὴς τῶν σημερινῶν προσφύγων, τῶν διωκομένων ὑπὸ τῶν συγχρόνων Ἡρωδῶν.
Ο Θ. Παπαθανασίου γράφει: Ξανά το μαχαίρι ή η σβάστικα ή τα ταμεία του Ηρώδη προσπαθούν να διαφεντέψουν τον κόσμο...
Και ο Πατριάρχης: κατὰ τὴν ἐποχήν μας, πολλοὶ ἄνθρωποι σκέπτονται ὅπως ὁ ἐκτελεστὴς ἐκεῖνος τῶν νηπίων Ἡρώδης, ὁ ἄνομος καὶ ἀδίστακος, καὶ ἐξολοθρεύουν τοὺς συνανθρώπους των διὰ ποικίλων τρόπων.
Ο Θ. Παπαθανασίου στις ευχές του παραθέτει και το γνωστό ευαγγελικό:
"Πείνασα, και δεν μου δώσατε να φάω. Δίψασα και δεν μου δώσατε να πιω. Ξένος ήμουν, και δεν με φιλοξενήσατε. Γυμνός, και δεν με ντύσατε. Ασθενής και σε φυλακή, και δεν με επισκεφθήκατε. Τότε, θα του πουν: Κύριε, πότε σε είδαμε να πεινάς ή να διψάς ή ξένον ή γυμνό ή ασθενή ή σε φυλακή, και δεν σε υπηρετήσαμε; Και θα τους απαντήσει, λέγοντας: Σας διαβεβαιώνω ότι, αφού δεν το κάνατε αυτό σε έναν από τούτους τούς ελάχιστους, δεν το κάνατε ούτε σε μένα".
ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ (ευαγγέλιο Ματθαίου 25: 42-45).  
Το ίδιο επισημαίνει και ο Πατριάρχης στο μήνυμά Του:
Ἂς προσφέρωμεν ἕκαστος ὅ,τι δυνάμεθα εἰς τὸν ἐν τῷ προσώπῳ τῶν προσφύγων ἀδελφῶν μας ὁρώμενον Κύριον.
Φυσικά η θεολογική ιδέα περί του Χριστού πρόσφυγα δεν είναι καινούρια. Είναι όμως ενδιαφέρουσα η σημερινή διατύπωσή της από τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας κι έναν σημαντικό θεολόγο του καιρού μας, ομοιότροπα. Την ώρα, μάλιστα, που περιπέτεια των προσφύγων είναι σε πλήρη εξέλιξη και στα ακριτικά ελληνικά νησιά και τα Χριστούγεννα επί θύραις...
Γι' αυτό έχουμε όλοι ανάγκη την Πατριαρχική ευχή:
Ἡ χάρις καὶ τὸ πλούσιον ἔλεος τοῦ πρόσφυγος Βρέφους Ἰησοῦ εἴησαν μετὰ πάντων ὑμῶν! 
Π.Α.Α.



1 σχόλιο:

Επαμεινώνδας Μανδηλάς είπε...

Ε, εντάξει Παναγιώτη, μην λησμονάς ότι παρθενική γραφή δεν υπάρχει. Όλα στον λόγο είναι μία διαρκής δημιουργική σύνθεση!
Το σημαντικό κατ" εμέ είναι πως ο Παπαθανασίου είναι ένας αξιολογότατος θεολόγος και σίγουρα εξαίρετος δάσκαλος!

Τέτοιους θεολόγους σήμερα τους έχουμε μεγάλη ανάγκη
Πιστεύω να συμφωνείς!

Καλά Χριστούγεννα!!!

Διογένης / ΕΜ

Related Posts with Thumbnails