Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 89,5


Έγραψε προ ετών κάποιος κριτικός, με αφορμή την ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου Αθήνα – Κωνσταντινούπολη:
«…η θεματολογία του Παναγιωτόπουλου είναι η ..."Αχίλλειος Πτέρνα" του. Τα θέματά του, εκτός από τις εξαιρέσεις, είναι και παραμένουν «προσωπικά». Και, επομένως, μικρής (κοινωνικής) εμβέλειας... Το ταξίδι «Αθήνα - Κωνσταντινούπολη» δε θέλησε να έχει ούτε τις «εμπειρίες» (και τις εικόνες) που αναζητεί ο Βέντερς στα δικά του ταξίδια. Περιορίστηκε σε ένα ταξίδι στο «εσωτερικό» των ηρώων του. Στις αλλαγές που έγιναν μέσα τους…». 
Και σκέπτομαι ότι γι’ αυτό μου αρέσει ο Παναγιωτόπουλος. Για το «προσωπικό» και το «εσωτερικό» των ηρώων του. 
Άλλωστε, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι από τους δημιουργούς, στους οποίους αξίζει πραγματικά ο ανυπόκριτος σεβασμός μας. Από την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Τα Χρώματα της Ιριδας» (1974) μέχρι και την «Αθήνα - Κωνσταντινούπολη» (2008), υπήρξε ένας σοβαρός κινηματογραφιστής. 
Έτσι, περιμένουμε με ενδιαφέρον τη νέα του ταινία «Η κόρη του Ρέμπραντ», η οποία κάνει πρεμιέρα στις 10 Δεκεμβρίου και χαρακτηρίζεται «κωμική και μυστηριώδης» και προσεγγίζει πάλι αγαπημένα θέματα του Παναγιωτόπουλου, όπως η φθορά των ανθρωπίνων σχέσεων, το μπλέξιμο του λογικού με το παράλογο… 
Με αφορμή, λοιπόν, τη νέα 17η ταινία μεγάλου μήκους του Νίκου Παναγιωτόπουλου, το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 στο πλαίσιο της εκπομπής «Από Τέχνη σε Τέχνη», θα μεταδώσει αυτή την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015 στις 8 το βράδυ σε επανάληψη εκπομπή με καλεσμένο τον σκηνοθέτη Νίκο Παναγιωτόπουλο. Η εκπομπή έχει θέμα: «Η ζωή και το έργο του Νίκου Παναγιωτόπουλου» και την επιμελείται και την παρουσιάζει ο ιερέας και σκηνοθέτης π. Πέτρος Μινώπετρος. 
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails