Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΜΠΑΖΗΣ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 89,5


Του Π.Α. Ανδριόπουλου
Είναι πραγματικά χάρμα ο συνδυασμός! 
Συνθέτης και σκηνοθέτης! 
Αυτός είναι ο σημερινός Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Θοδωρής Αμπαζής. Μέχρι πρότινος ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.
Πανθομολογουμένως έκανε εκεί σπουδαίο και πρωτότυπο έργο, με δυναμισμό και απήχηση. Άρα έπρεπε να φύγει… Γιατί στην Ελλάδα ακόμα ισχύει πανηγυρικά η κομματική καμαρίλα. Και μετά θέλουμε …ανάπτυξη! Χαχαχα! 
Έτσι, στον Θοδωρή Αμπαζή ίσχυσε το Γραφικόν: «Λίθον ον απεδοκίμασαν οι οικοδομούντες ούτος εγεννήθη εις κεφαλήν γωνίας». Και από διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας βρέθηκε Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Βέβαια το Εθνικό δεν του ήταν άγνωστο, καθώς χρόνια δίδαξε εκεί «Μουσική στο Θέατρο» στο Εργαστήρι Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου. 
Με συγκινεί το γεγονός ότι παρέλαβε μαθήματα σύνθεσης και από τον σπουδαίο συνθέτη Δημήτρη Τερζάκη, ο οποίος ζει και εργάζεται μόνιμα στη Γερμανία από παλιά. Ο πατέρας του Δημήτρη Τερζάκη, ο μεγάλος Άγγελος Τερζάκης, υπηρέτησε το Εθνικό Θέατρο
από διάφορες επιτελικές θέσεις για δεκαετίες. Όταν φοιτούσε κοντά στον Δ. Τερζάκη μάλλον δεν θα φανταζόταν ότι κι εκείνος αργότερα θα υπηρετούσε το Εθνικό μας Θέατρο. 
Σήμερα Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015, με αφορμή την όπερα «Η Βασίλισσα του χιονιού», από το ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αμπαζής και ανεβαίνει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 στις 8 το βράδυ, θα μεταδώσει σε επανάληψη εκπομπή με καλεσμένο τον συνθέτη και σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή. Η εκπομπή έχει θέμα: «Θέατρο, κινηματογράφος, όπερα και Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» και την επιμελείται και την παρουσιάζει ο ιερέας και σκηνοθέτης π. Πέτρος Μινώπετρος. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια βίντεο σχετικό την «Βασίλισσα του χιονιού», μια παράσταση που ανέβηκε στην Πάτρα το 2014 και παρουσιάζεται στη Στέγη από 22 έως 30 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.
Να σημειώσουμε ότι «Βασίλισσα» είναι μια παράσταση ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Δεν έχει γίνει καμία έκπτωση σε τίποτα. Γι' αυτό μας ενδιαφέρει, λοιπόν, ο Θοδωρής Αμπαζής. Γιατί ζει στην Ευρώπη του σήμερα και προσπαθεί να μπολιάσει την Ελληνική Σκηνή με ό,τι καλύτερο. 
Ο ίδιος είχε πει σε συνέντευξή του:
"Δουλειά μας είναι να μαθαίνουμε σε παιδιά και μεγάλους την υγιεινή διατροφή της τέχνης, αλλιώς θα πεθάνουμε όλοι από καρκίνο του πνεύματος! Αλλάζουν σιγά-σιγά τα στάνταρντ του κόσμου, το βλέπω. Γιατί όταν έχει δει το παιδάκι ή ο γονιός τη «Βασίλισσα του Χιονιού», όταν έρθει η αρπαχτή, μια παιδική παράσταση φτιαγμένη στο πόδι, θα αναρωτηθεί τι σχέση έχει αυτό με τη «Βασίλισσα του Χιονιού». Δεν ακολουθούμε ούτε τις νόρμες ούτε τη μόδα. Θέλουμε να κάνουμε παραστάσεις που η κάθε μία να παράγει πολιτισμό".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails