Οι προσκυνητές του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα ήταν και πάλι χιλιάδες.
Οι περισσότεροι εξ αυτών πέρασαν και από το πηγάδι του Αγίου στο δεξιό μέρος του παλαιού Ναού όπου υπάρχει πηγή σε θολωτό σπήλαιο, στην οποία κατεβαίνει κανείς μετρώντας 11 σκαλοπάτια.
Η πηγή αυτή με την μαρμάρινη πλάκα όπου αναγράφεται "Νημερτές το δ’ ύδωρ/ Δημήτερος ήν ποτέ νούσοις" ήταν μέρος του μαντείου της Δήμητρας.
Στη θέση του πηγαδιού προϋπήρχε η πηγή της Δήμητρας στην οποία λειτουργούσε και μαντείο μόνο για αρρώστους. Η περιοχή της μαντικής πηγής ήταν ο τόπος όπου δίδασκε ο Απόστολος Ανδρέας, ενώ σύμφωνα με την παράδοση δίπλα σ” αυτή την πηγή σταυρώθηκε.
Για την εξυπηρέτηση του κόσμου, την ημέρα του εορτασμού, ανοίχθηκε και η δεύτερη είσοδος του πηγαδιού.
Τότε ήταν που οι πιστοί που πέρασαν το κατώφλι της πίσω εισόδου, είδαν αυτό το θέαμα εγκατάλειψης που μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες. Πλάκες, ξύλα, τελάρα, καδρόνια και χάος σε έναν χώρο που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι επισκέψιμος, πάνω σε τοίχους που αφορούν γνωστό μνημείο της αρχαιότητας το οποίο αναφέρεται από πλήθος περιηγητών.
Είναι ο τρόπος που η θρησκεία ¨απαντά" στην αρχαιότητα, ή πρόκειται απλώς περί αδιαφορίας;
Σε κάθε περίπτωση μπορεί να μας απαντήσει η Μητρόπολη για ποιό λόγο ο χώρος, ο οποίος θα μπορούσε σε συνδυασμό με τον ναό του Πολιούχου να αποτελεί μια επισκέψιμη ενότητα, έχει μετατραπεί σε ...αποθήκη;
Και τι λέει γι' αυτό η αρχαιολογική υπηρεσία;
Γιώτα Κοντογεωργοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου