Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΧΟΡΙΚΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ


Για δέκατη έβδομη συνεχή χρονιά οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προσκαλούν να επισκεφθούμε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία που συνήθως δεν βρίσκονται στους πρώτους προορισμούς των πολιτιστικών διαδρομών μας. Σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, κάθε χρόνο, ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου ανοίγουν τις πόρτες τους μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι και με συναυλίες, γιορτές, εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δράσεις δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά με τρόπους πιο άμεσους και ευχάριστους.
Στην Ελλάδα φέτος, η πρόσκληση γίνεται με ένα θέμα εξαιρετικά επίκαιρο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, προσφέροντας μια ευρεία πλατφόρμα προσεγγίσεων και ερμηνειών. Το τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου και σε 26 σημεία σε όλη την Ελλάδα, οι κρίσεις (οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές, ιδεολογικές κ.ά) που διαχρονικά και συγχρονικά έχουν εμφανιστεί στην Ιστορία, καθώς και ο τρόπος που αυτές αποτυπώθηκαν στα έργα του υλικού πολιτισμού, αποτελούν την αφορμή να «διαβάσουμε» το παρελθόν κάτω από ένα άλλο φως, πιο ανήσυχο, ταραγμένο, δυναμικό. Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων δείτε εδώ.
Στον Αρχαιολογικό χώρο Μουσών – Πνύκας – Νυμφών το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011 «Τα τείχη αφηγούνται». Μια αφήγηση της ιστορίας της πόλης της Αθήνας με σκηνικό τα τείχη της.
Από τις 5 το απόγευμα ώς τις 8 το βράδυ του Σαββάτου (σημείο συνάντησης στη συμβολή των οδών Πνυκός και Οτρυνέων - Αστεροσκοπείο Αθηνών) το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Ξενάγηση για το κοινό από την αρχαιολόγο κ. Όλγα Δακουρά-Βογιατζόγλου επικεντρωμένη στα κατάλοιπα της διαδρομής του τείχους του Διατειχίσματος που σώζεται στις κορυφές των τριών λόφων. Η ξενάγηση εμπλουτίζεται με δρώμενο που θα πραγματοποιηθεί στο άνδηρο Πικιώνη με φόντο την τειχισμένη Ακρόπολη. Ηθοποιοί θα αναγνώσουν τα κείμενα του Δ. Σουρμελή με την περιγραφή της πολιορκίας της Ακρόπολης από τον Κιουταχή, σε διδασκαλία Γιώργου Μιχαηλίδη. Κλιμάκιο της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας του Λυκούργου Αγγελόπουλου θα παρουσιάσει στην εκδήλωση, σε πρώτη εκτέλεση, χορικά αποσπάσματα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή, που είναι  μια σύνθεση του φιλολόγου και μουσικού Δημήτρη Καραλή. Πρόκειται για μια μελοποίηση του πρωτότυπου κειμένου του Σοφοκλή, που παρακολουθεί ακριβώς την μουσικότητα που εκπέμπει το ίδιο το κείμενο.
Συμμετέχουν τα μέλη της ΕΛ.ΒΥ.Χ.
Αετόπουλος Αντώνιος (διδασκαλία)
Ανδριόπουλος Παναγιώτης 
Ανδρουτσόπουλος Πέτρος
Βαγενάς Κωνσταντίνος
Καραπαναγιώτης Δημήτρης
Παπαχρήστος Βαγγέλης
Πολυχρονάκος Γιώργος
Αντιγόνη η Μύριαμ Μαρίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails