Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και Ζωγραφική τιτλοφορείται η έκθεση που θα λάβει χώρα από 22 Σεπτεμβρίου - 27 Νοεμβρίου 2011 στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη (απέναντι από την Βουλή, επί της Βασιλίσσης Σοφίας).
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή, με την συμπαράσταση της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου, σε επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά και σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στην έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά το σύνολο των ζωγραφικών έργων του Νομπελίστα ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη. Πρόκειται για ευφάνταστα κολάζ και υδατογραφίες, μικρών διαστάσεων, που αναδεικνύουν τη μοναδική καλλιτεχνική υπόσταση και αντανακλούν την αισθητική αντίληψη του μεγάλου μας ποιητή. Παράλληλα, εκτίθενται αντιπροσωπευτικά έργα κορυφαίων ζωγράφων που αγάπησε ο Ελύτης και έχει γράψει αξεπέραστα κείμενα για το έργο τους, μεταξύ των οποίων, οι: Πικάσο, Θεόφιλος, Παρθένης, Τσαρούχης, Γκίκας, Εγγονόπουλος, Καπράλος, Κανέλλης, Μόραλης, Δέρπαπας και Φασιανός. Η έκθεση πλαισιώνεται, επίσης, από χειρόγραφα και βιβλία του ποιητή μαζί με δημοσιευμένες και ανέκδοτες φωτογραφίες του. Τα περισσότερα έργα προέρχονται από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Πινακοθήκη και από πολλές ιδιωτικές συλλογές.
Στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση περιλαμβάνονται κείμενα των: Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα, Γιώργου Μπαμπινιώτη, Αλέκου Φασιανού, Ιουλίτας Ηλιοπούλου κ.ά.
Ας θυμηθούμε αυτό που έχει πει η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου: «Υπήρχαν στιγμές που ένιωθε ότι η ποίηση είναι αχάριστη, δεν επιστρέφει τη χαρά της εικόνας της, ενώ η ζωγραφική του επέστρεφε χαρά οπτική».
Περισσότερα για την έκθεση διαβάστε εδώ.
Επίσης, η έκθεση στο Ιδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη προεκτείνει το βλέμμα του θεατή στις δημιουργίες σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών που εμπνέονται από την οικουμενική ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Εργα ζωγραφικής, γλυπτικής και εγκαταστάσεων των: Ναταλίας Μελά, Π. Τέτση, Α. Φασιανού, Σ. Σόρογκα, Κ. Βαρώτσου, Γ. Δέρπαπα, Γ. Ψυχοπαίδη κ.α., μαρτυρούν ότι ο Οδυσσέας Ελύτης δεν παύει να αποκαλύπτει το μοναδικό του σύμπαν που συνεχίζει μέχρι σήμερα να επικοινωνεί με τις τέχνες. Περισσότερα εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου