Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ


Στην εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου σήμερα διαβάζουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Άρχοντα της Πόλης Δημήτρη Φραγκόπουλου στον δημοσιογράφο Αριστείδη Βικέτο. 
Την παραθέτουμε ολόκληρη στη συνέχεια.
Του Αριστείδη Βικέτου
Η γνώμη και η άποψη του έχει βαρύνουσα σημασία σε θέματα που αφορούν την τουρκική πολιτική στα ελληνοτουρκικά , την Ελληνική μειονότητα της Πόλης και το πολιτικό γίγνεσθαι της Τουρκίας.
Ο λόγος για τον άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τέως λυκειάρχη του ιστορικού Ζωγραφείου και αγωνιστή για τα δίκαια και δικαιώματα της Πολίτικης Ρωμιοσύνης Δημητρό Φραγκόπουλο, τον οποίο έχει παρασημοφορήσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον «Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής». Στην Πόλη και στην Ελλάδα τον αποκαλούν «Δάσκαλο του Γένους».
Κουβαλά πείρα και σοφία σχεδόν 50 χρόνων. Έχει ζήσει και δει πάρα πολλά, κι αν τον άκουγαν οι Ελληνικές κυβερνήσεις πολλά πράγματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ιδιαίτερα για την επιβίωση της Ελληνικής μειονότητας, ίσως να ήταν καλύτερα.
Τον συνάντησα το απόγευμα της Παρασκευής, 2 Σεπτεμβρίου, στην γενέτειρα του Πρίγκηπο, όπου περνά τα καλοκαίρια του. Μου έδωσε μπομπονιέρα για τον γάμο της εγγονής του τον περασμένο Ιούλιο και του ευχήθηκε σύντομα αυτός και η σύζυγος του να χαρούν δισέγγονα.
Ο Δ. Φραγκόπουλος κέρασε καφέ και παγωτό και αρχίσαμε τη συζήτηση μας:
ΕΡ: Πως αποτιμάτε την απόφαση Ερντογάν να επιστρέψει στα ευαγή ιδρύματα τις περιουσίες τους;
ΑΠ: Η εξαγγελία Ερντογάν ήταν αρκετά τολμηρή και δεν είναι δυνατό να μην αισθανθούμε ικανοποίηση για την αναγνώριση από την κυβέρνηση του δικαίου μας.
Ωστόσο, κατά την κρίση μου, νομίζω ότι για να μπορέσουμε να αποφανθούμε πιο ρεαλιστικά θα πρέπει να περιμένουμε την εφαρμογή αυτής της απόφασης. Αν όντως υπάρχει καλή θέληση, πιστεύω ότι στην εφαρμογή θα έχουμε καλά αποτελέσματα.
Πέραν τούτου, φρονώ ότι εμείς ως ομογένεια θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε προς την κατεύθυνση αξιοποιήσεως της απόφασης του Πρωθυπουργού. Αν δεν φροντίσουμε να χρησιμοποιήσουμε, κατά τρόπο ρεαλιστικό, αυτά που θ α μας επιστραφούν, τότε θα είναι πολύ λυπηρό. Διότι είναι μια ευκαιρία στην κατάσταση που βρισκόμαστε να επωφεληθούμε για το κοινό καλό. Και το υπογραμμίζω αυτό. Να δημιουργήσουμε την ατμόσφαιρα που μπορεί να ωφελήσει στην αύξηση του πληθυσμού μας.
ΕΡ: Πως μπορεί να γίνει αυτό;
ΑΠ: Να δημιουργήσουμε καταστάσεις τέτοιες, ώστε να επανέλθουν Έλληνες Τούρκοι υπήκοοι, που είναι ακόμη νέοι και σήμερα ζουν στην Ελλάδα, και να εγκατασταθούν εδώ άλλοι Έλληνες υπήκοοι που ενδιαφέρονται για εργασία. Πρέπει όλους αυτούς να τους βοηθήσουμε να ανοίξουν εργασίες, να δουλέψουν και να εγκατασταθούν εδώ. Χρειάζεται να έρθει νέο αίμα και παράλληλα να επιμείνουμε προς την Τουρκική Κυβέρνηση ότι τα προβλήματα μας δεν είναι μόνο υλικά και δεν λύνονται με την επιστροφή των περιουσιών, αλλά ότι πρέπει να υπάρξουν και άλλα νομοθετήματα για την παιδεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ομογένεια πρέπει να σκεφθεί σοβαρά αυτά τα ζητήματα.
ΕΡ: Εσείς εκτιμάτε ότι η κίνηση του Ερντογάν στο θέμα των περιουσιών των ευαγών ιδρυμάτων, προοιωνίζεται μια ανάλογη κίνηση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης;
ΑΠ: Στο θέμα της Χάλκης έχω καταλήξει ότι η Τουρκία θέλει κάποια ανταλλάγματα από την Τουρκία. Η μέχρι τώρα στάση της στοχεύει στο να αποσπάσουν ανταλλάγματα στο θέμα των μουφτήδων της Θράκης. Δηλαδή, οι μουφτήδες να μη διορίζονται από την Ελλάδα, αλλά να εκλέγονται από τη μουσουλμανική μειονότητα.
ΕΡ: Η αντιπολίτευση έχει αντιδράσει στην κίνηση του Ερντογάν για τις περιουσίες;
ΑΠ: Για την ώρα δεν έδειξαν σημεία αντίδρασης. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως θετικό. Ωστόσο, στο παρελθόν, το Λαϊκό Κόμμα αντέδρασε σθεναρότατα. Αναφέρομαι στην πρόθεση του Ερντογάν για εγγραφή στα σχολεία μας ξένων υπηκόων. Βέβαια, στη συνέχεια το Λαϊκό Κόμμα έβαλε «νερό στο κρασί του». Τώρα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τελικά.
ΕΡ: Δηλαδή, αν αντιδράσει η αντιπολίτευση, υπάρχει περίπτωση να υπαναχωρήσει ο Ερντογάν;
ΑΠ: Αυτό κατά κύριο λόγο θα εξαρτηθεί από την αλλαγή του Συντάγματος, διότι τώρα έχει τη δυνατότητα να κάνει αλλαγές, έστω με δημοψήφισμα. Όμως ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι όσες φορές προσέφυγε σε δημοψήφισμα το κέρδισε.
ΕΡ: Το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα πότε θα γίνει;
ΑΠ: Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το χρόνο, αλλά ο Ερντογάν θα πάει σε δημοψήφισμα μόνο, όταν κρίνει ότι έχει σοβαρές πιθανότητες να το κερδίσει. Κρίνοντας τη μέχρι τώρα τακτική του, φρονώ ότι στις κινήσεις του δεν πατά σε «σάπιο σανίδι».
ΕΡ: Υπάρχει κάποιο σχέδιο Συντάγματος πάνω στο οποίο γίνεται συζήτηση;
ΑΠ: Για την ώρα όχι. Ακόμη ο Ερντογάν και το κόμμα του μελετούν το θέμα. Για την ώρα δεν είναι και προς το συμφέρον τους να κοινοποιήσουν τις απόψεις τους, γιατί θα αρχίσουν οι αντιδράσεις και θα δώσουν τη «μπάλα» στους αντιπάλους τους.


ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
ΕΡ: Πως εξηγείτε εσείς το γεγονός ότι ο Ερντογάν κάνει ανοίγματα προς την Ελληνική μειονότητα και την ίδια ώρα σκληραίνει τη στάση του στο κυπριακό;
ΑΠ: Τώρα ο Ερντογάν θεωρεί ότι δεν πρέπει να εκτεθεί περισσότερο, γιατί θα αντιδράσει πολύ περισσότερο η αντιπολίτευση. Δεν μπορεί αυτή την ώρα που θέλει να επιτύχει κάποια άλλα πράγματα να κάνει παραχωρήσεις στο κυπριακό. Δεν είναι καιρός τώρα να δώσει λαβή σε όλους τους αντιπολιτευομένους, οι οποίοι θεωρούν το κυπριακό καθαρά εθνικό ζήτημα. Προτεραιότητα του Ερντογάν είναι το Σύνταγμα και όχι η λύση του κυπριακού. Αν τώρα δείξει ότι θα υποχωρήσει στο κυπριακό, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει με το Σύνταγμα.
ΕΡ: Τέλη Οκτωβρίου Χριστόφιας και Έρογλου θα συναντηθούν με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Θα κάνει τότε ο Ερντογάν κάποια θετική κίνηση;
ΑΠ: Εκτιμώ ότι δεν θα αλλάξει τη στάση του μέχρι να περάσει το νέο Σύνταγμα. Βασικός στόχος του, το υπογραμμίζω, είναι το Σύνταγμα.
ΕΡ: Με αυτά που λέτε καταλαβαίνω ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα και η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
ΑΠ: Ακριβώς. Μην ξεχνάμε ότι θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα, αν Γερμανία και Γαλλία είχαν διαφορετική στάση. Αν ο Ερντογάν δείξει ότι ενδίδει στο θέμα της Κύπρου, τότε θα το χρησιμοποιήσουν οι αντίπαλοι του και θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Αν όμως κερδίσει το Σύνταγμα, είναι διαφορετικά.
ΕΡ: Δεν αντιλαμβάνεται ο Ερντογάν ότι μια λειτουργική λύση του κυπριακού θα είναι προς όφελος, όχι μόνο των Τουρκοκυπρίων, αλλά και της Τουρκίας;
ΑΠ: Εμείς το αντιλαμβανόμαστε, είναι δυνατό να μην το αντιλαμβάνεται ο Ερντογάν; Είναι θέμα οφθαλμοφανέστατο ότι η Τουρκία ζημιώνει από την εκκρεμότητα στο κυπριακό. Θα θελήσει λοιπόν κάποια στιγμή να βρεθεί λύση.
ΕΡ: Η Άγκυρα απειλεί την Κύπρο σε σχέση με τις γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο. Τι νομίζετε ότι θα πράξει τελικά;
ΑΠ: Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ποίοι έχουν αναλάβει την υπόθεση της γεώτρησης. Είναι η αμερικανική εταιρεία Nobol Energy, στην οποία υπάρχουν εβραϊκά συμφέροντα.
ΕΡ: Αποκλείεται οι Η.Π.Α., που υποστηρίζουν τώρα την Κύπρο στο θέμα των γεωτρήσεων, στο τέλος να βάλουν «νερό στο κρασί τους»;
ΑΠ: Δεν νομίζω, γιατί τα συμφέροντα της εταιρείας είναι πολύ μεγάλα. Αυτό δεν είναι εύκολο και για τον Ομπάμα, αφού υπάρχουν στη μέση εβραϊκά συμφέροντα.
ΕΡ: Το Ισραήλ συσφίγγει τις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο, μήπως όμως το κάνει για να τα ξαναβρεί με την Τουρκία; Δηλαδή, να κάνει πίσω στο θέμα των γεωτρήσεων και η Τουρκία να πάψει να ζητά από το Ισραήλ να πει δημόσια συγνώμη για την επίθεση του στο τουρκικό πλοιάριο, που κατευθυνόταν στη Γάζα; Εσείς πώς βλέπετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
ΑΠ: Ο συλλογισμός αυτός στέκει, το θέμα είναι κατά πόσο μπορεί να είναι εφαρμόσιμος. Το θέμα των γεωτρήσεων είναι πολύ προσοδοφόρο. Εκείνο που στο τέλος θα καθορίσει την κατάσταση είναι το τι συμφέρει περισσότερο το Ισραήλ. Πιστεύω ότι το συμφέρον του φυσικού αερίου και των πετρελαίων έχει πιο βαρύνουσα σημασία από όλα τα άλλα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails