Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ
Οι πολύ συχνές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για το κυπριακό προκαλούν πάντα έντονες αντιδράσεις και κατηγορίες για προσπάθεια ποδηγέτησης της πολιτικής. Επίσης, του προσάπτουν ότι εκλέχτηκε μόνο με το 10% και με αυτό αφήνεται να νοηθεί ότι δεν έχει δικαίωμα να ομιλεί. Παραγνωρίζουν όμως οι επικριτές ότι ο κ. Χρυσόστομος εκλέχτηκε Αρχιεπίσκοπος σύμφωνα με το σύστημα που προέβλεπε ο τότε ισχύων καταστατικός χάρτης. Για να μη πούμε ότι η προτίμηση ορισμένων πολιτικών κομμάτων σε κάποιους υποψηφίους και η απροκάλυπτη ανάμιξη τους στο θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών έγινε για λόγους συμφέροντος και όχι από πραγματική αγάπη και ενδιαφέρον για την Εκκλησία.
Για να μην υπάρχει παρεξήγηση θεωρώ ότι ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος δικαιούται να εκφράζει ελεύθερα την άποψη του, οφείλει λόγω και της θέσης του να είναι πιο προσεκτικός και για τον πρόσθετο λόγο για να μην τον επικρίνουν για «διχαστικό λόγο». Πρέπει - και ο γράφων το έχει υποδείξει κατ’ ιδίαν στον Μακαριότατο - να κάνει δηλώσεις με πολύ φειδώ και να μην βγαίνει ευκαίρως – ακαίρως στα ΜΜΕ και μάλιστα τηλεφωνικώς στα ηλεκτρονικά. Αυτό δεν γίνεται από κανένα Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας.
Αν ο Αρχιεπίσκοπος ομιλεί με φειδώ ο λόγος του θα είναι πιο αξιόπιστος και αποτελεσματικός, στην περίπτωση που τεθεί ενώπιον του λαού απαράδεκτο σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Επίσης, με όλο τον προσήκοντα, σεβασμό δεν του πέφτει λόγος για τις προεδρικές και ποιος ή ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι. Βέβαια, αν αισθάνεται έντονα μπορεί να κατέλθει στην πολιτική, νοουμένου ότι θα παραιτηθεί από Αρχιεπίσκοπος, γιατί, όπως και ο ίδιος δηλώνει, «η Εκκλησία δεν διεκδικεί εθναρχικό ρόλο».
Εξάλλου, η πρόθεση του Αρχιεπισκόπου να παρουσιάσει σχέδιο λύσης πρακτικά δεν θα έχει αποτέλεσμα, ακόμα κι αν θεωρητικά το αποδεχθούν τα πολιτικά κόμματα και η πλειοψηφία του λαού. Το καίριο είναι να το αποδεχθεί και να το συζητήσει η τουρκική πλευρά, πράγμα που αποκλείεται και για το λόγο ότι θα υποβληθεί από τον Αρχιεπίσκοπο. Στο παρελθόν με αρθογραφία μας είχαμε επικρίνει τον Αρχιεπίσκοπο για ατυχείς, κατά την γνώμη μας χειρισμούς, στο θέμα του Αποστόλου Ανδρέα και της προσφυγής στο ΕΔΑΔ. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε την κριτική και δεν «αφόρισε» τον γράφοντα, όπως κάνουν άλλοι, όταν δεν τους αρέσει ή δεν τους συμφέρει η κριτική, που δέχονται.
Την περασμένη Παρασκευή ο Αρχιεπίσκοπος, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά, δέχτηκε στο γραφείο του ομάδα νέων για να ακούσει τα προβλήματα τους στο πλαίσιο «διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών».
Το γεγονός αυτό πολύ λίγο τονίστηκε από τα ΜΜΕ, ενώ πέρασε απαρατήρητο και από τους πολιτικούς. Πέρα από αυτό καθεαυτό το γεγονός σημασία έχουν οι απόψεις, τις οποίες διατύπωσε ο Αρχιεπίσκοπος πάνω σε φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους νέους και πολύ περισσότερο η συγκατάβαση και η ανεκτικότητα του. Όμως αυτές οι απόψεις του Αρχιεπισκόπου, με εξαίρεση τον «Φ», ουδεμία δημοσιότητα έλαβαν από τα ΜΜΕ και στην πραγματικότητα ήταν ως μη γενόμενες. Κι όμως, κατά την εκτίμηση μας, τα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος για τις προγαμιαίες σχέσεις, τις ερωτικές των ανδρογύνων, την ομοφυλοφιλία, τον αυνανισμό, τις εκτρώσεις, την ανεργία κ.ά., ήταν πολύ σημαντικές και δείχνουν έναν Ιεράρχη με πολύ αγάπη, κατανόηση και διάκριση, στην οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδει τεράστια σημασία.
Ο Αρχιεπίσκοπος έδειξε ότι προσεγγίζει τα φλέγοντα υπαρξιακά και οντολογικά προβλήματα των νέων και γενικά των ανθρώπων με πραγματική αγάπη και όχι όπως ορισμένοι ευσεβιστές και «γέροντες», οι οποίοι δημιουργούν ενοχές σε αυτούς που προσέρχονται στο ιερό μυστήριο της εξομολόγησης.
Επιπλέον, θέλει τόλμη η παραδοχή εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου ότι οι Ιεράρχες κατασκανδάλισαν το ποίμνιο της Εκκλησίας και ευρύτερα το λαό.
Όσοι λοιπόν επικρίνουν – και είναι δικαίωμά τους – τον Αρχιεπίσκοπο, οφείλουν δημοσίως να τον επαινέσουν για τις θέσεις του στα ποιμαντικά ζητήματα.
ΣΗΜ : Δημοσιεύτηκε στον «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ» Κύπρου 14.9.2011φωτό: Ο Α. Βικέτος καταγράφει δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου (αρχείο: Ιδιωτική Οδός)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου