Ενας Χορός ψαλτών θα ερμηνεύει Αντιγόνη του Σοφοκλή στο Ανδηρο του Πικιώνη, στη σκιά της Ακρόπολης. Τι σχέση έχει αυτό με τη θεματική των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που αφορά τις κάθε λογής κρίσεις; Και πώς υπηρετείται ένα τραγικό κείμενο από χορωδία ψαλτών; «Στην Πάροδο της Αντιγόνης αρχίζει να περιγράφεται μέσα από το κείμενο η πολιορκία της Θήβας από τους Επτά ή μάλλον η πολιορκία που μόλις έχει τελειώσει και που παραλίγο να καταστρέψει ολοσχερώς την πόλη. Μια κοινωνία σε κρίση και οι πέτρες ακόμη αχνίζουν από το αίμα. Ο Χορός στην Πάροδο δοξάζει το φως της ημέρας, την ελπίδα, μετά την κρίση - και όλα αυτά πλάι στα τείχη της πόλης. Εξάλλου κάθε πόλεμος είναι κρίση και το αντίστροφο, και τα τείχη είναι στοιχεία πολιτισμού. Το θέμα είναι να μη μας κλείσουν μέσα, αλλά να παραμείνουμε και στις επάλξεις» σημειώνει ο φιλόλογος Δημήτρης Καραλής που έχει κάνει την πρωτότυπη σύνθεση των χορικών για το δρώμενο.
«Θέλουμε να δείξουμε την άμεση σχέση της εκκλησιαστικής μουσικής με την αρχαία τραγωδία, με όλες τις συνέχειες και τις ασυνέχειες της μουσικής παράδοσης. Εξάλλου ο τρόπος εκφοράς του λόγου, η τελετουργία και οι μετρικές και ρυθμικές συνθέσεις έχουν απίστευτες ομοιότητες. Τα τραγικά κείμενα είναι αυτοτελή μουσικά κείμενα με υψηλού επιπέδου ρυθμικά μοτίβα ή αλλιώς η ελληνική εκκλησιαστική παράδοση φέρει το σώμα του τραγικού λόγου» συμπληρώνει στα «ΝΕΑ». «Θα διευθύνω χορικά από την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Συγκεκριμένα την Πάροδο και ένα κομμάτι από το Τρίτο Στάσιμο. Ο Χορός θα αποτελείται από οκτώ άνδρες και μία γυναίκα» μας διαφωτίζει ο Αντώνης Αετόπουλος, μέλος της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, μουσικός και πρωτοψάλτης (που ψέλνει μόνιμα στον Αγιο Ανδρέα των Κάτω Πατησίων).
Τραγουδούν: Αντώνιος Αετόπουλος, Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Πέτρος Ανδρουτσόπουλος, Κωσταντίνος Βαγενάς, Δημήτριος Καραπαναγιώτης, Παπαχρήστος Ευάγγελος, Γεώργιος Πολυχρονάκος, Δημήτριος Καραλής, Μύριαμ Μαρίνου.
Τραγουδούν: Αντώνιος Αετόπουλος, Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Πέτρος Ανδρουτσόπουλος, Κωσταντίνος Βαγενάς, Δημήτριος Καραπαναγιώτης, Παπαχρήστος Ευάγγελος, Γεώργιος Πολυχρονάκος, Δημήτριος Καραλής, Μύριαμ Μαρίνου.
Αύριο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου το απόγευμα στον Αρχαιολογικό χώρο Μουσών - Πνύκας - Νυμφών.
Περισσότερα δείτε εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου