Του Αριστείδη Βικέτου
Παρουσία πολλών θαυμαστών του ποιητικού έργου του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη και της προσφοράς του ως διπλωμάτη στην υπόθεση της Κύπρου κατά τη δεκαετία 1950-1960, έγιναν προ ημερών στο ίδρυμα «ΑRTOS» της Λευκωσίας, τα εγκαίνια έκθεσης πολυμέσων με τίτλο: «Γιώργος Σεφέρης: Ποιητής και Πολίτης».
Στην έκθεση, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατο του Σεφέρη, παρουσιάζεται η ζωή, το έργο και η πορεία του Σμυρναίου ποιητή από την γέννηση μέχρι και τον θάνατο του.
H έκθεση έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο Νομπελίστας ποιητής όχι μόνο έζησε στην Κύπρο, αλλά και η ίδια η Κύπρος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μερικά από τα καλύτερα ποιήματά του.
Η έκθεση (φωτογραφικό υλικό και βίντεο - εγκαταστάσεις) έχει ήδη παρουσιαστεί στη βιβλιοθήκη της Φρανκφούρτης, στη Σμύρνη, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου για το Γιώργο Σεφέρη, στο Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού στο Πεκίνο, στα πλαίσιο των δράσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008 στην Κίνα, στην Αθήνα και σε μεγάλο αριθμό πόλεων της Ελλάδας, καθώς και στην Κωνσταντινούπολη.
Τα εγκαίνια της έκθεσης τελέσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου, ο οποίος ανέφερε ότι προσωπικά έχει ένα πρόσθετο λόγο ικανοποίησης και συγκίνησης που την εγκαινιάζει. Και αυτό, είπε, γιατί "συμβαίνει στην υπηρεσιακή μου διαδρομή να έχω υπηρετήσει ως Γενικός Πρόξενος στο Κάιρο. Και ίσως θα γνωρίζετε", πρόσθεσε, "ότι το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Κάιρο στεγάζεται στο ίδιο κτήριο, στα ίδια διαμερίσματα, όπου ήταν τότε το Γραφείο του Σεφέρη".
«Επομένως για τα τρία περίπου χρόνια, που υπηρέτησα στο Κάιρο, είχα έντονα από το διπλανό δωμάτιο την αίσθηση της επιρροής του έργου και της προσωπικότητας του Σεφέρη. Γι’ αυτό φροντίσαμε τότε και να το περιποιηθούμε αυτό το Γραφείο και να φροντίσουμε να το μετατρέψουμε σε ένα μικρό μουσείο με το έπιπλο του γραφείου του και τα πορτρέτα του και σήμερα στεγάζει το Γραφείο του Συντονιστή Εκπαίδευσης των Ελληνικών Σχολείων για την περιοχή της Μέσης Ανατολής», σημείωσε ο Έλληνας πρέσβης.
Αν θα προσπαθούσα να βρω ένα λόγο, συνέχισε, που να περιγράψει το έργο και την επιρροή του Σεφέρη, ένα έρχεται στο μυαλό μου και αυτό είναι ο τίτλος από το έργο της μεγάλης ελληνίστριας, που μελέτησε όσο κανείς άλλος την αρχαία ελληνική γραμματεία, της Ζακλίν Ντε Ρομιγί. Ένα βιβλίο της έχει τίτλο «Η πραότητα στην ελληνική σκέψη». Η ίδια προτείνει, ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, με «τον όρο πραότητα, εννοεί βέβαια τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη, τη συγγνώμη, την κατανόηση και κυρίως τη δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη υπό την έννοια αντίστασης και απόρριψης κάθε έννοιας βίας» .
Νομίζω, τόνισε ο Έλληνας πρέσβης, «αν είναι ένα μήνυμα μέσα από το έργο και τη δράση του Γιώργου Σεφέρη, αυτό είναι η προσπάθεια στη διαδρομή του εναντίον κάθε έννοιας αυθαιρεσίας και κάθε έννοιας βίας».
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γραμμάτων και Πολιτιστικών Δράσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας Αθανάσιος Μαράντος, μεταξύ άλλων είπε ότι η έκθεση παρουσιάστηκε το 2000, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Σεφέρη, για πρώτη φορά στην γενέτειρα του Σμύρνη. Ο ερχομός της έκθεσης στην Κύπρο, τόνισε ο κ. Μαράντος, είναι σημαντικός, «δεδομένου ότι ο Σεφέρης επισκεπτόταν επανειλημμένα την Κύπρο, η οποία απετέλεσε πηγή έμπνευσης για μερικά από τα μεγαλύτερα ποιήματα του».
Ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Παύλος Παρασκευάς επεσήμανε ότι ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης και η Κύπρος έχουν μια ιδιαίτερη σχέση τόσο για τα λαμπρά ποιήματα που εμπνεύστηκε ο Γιώργος Σεφέρης από τον τόπο, την ιστορία και τους πνευματικούς δεσμούς που ανέπτυξε με το νησί μας, όσο και για την ειδική του σχέση ως διπλωμάτης τα δύσκολα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα κατά της Βρετανίας. «Γι’ αυτό κάθε δραστηριότητα γύρω από τη ζωή και το έργο του έχει πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον για την Κύπρο και το λαό της που νιώθει το Σεφέρη και ως δικό της καύχημα», είπε.
Είναι μια έκθεση μνήμης, αλλά και ένα εργαλείο ανάμνησης και νοσταλγίας για τον ποιητή που η απουσία του μετρά ήδη τέσσερις δεκαετίες και ο οποίος, τόνισε ο κ. Παρασκευάς, «ειδικά για μας τους Έλληνες της Κύπρου μας έμαθε μέσα από τους στίχους του να νιώθουμε υπερηφάνεια για το ομηρικό και βυζαντινό μας παρελθόν».
Η έκθεση διοργανώνεται από το κυπριακό ίδρυμα "ARTOS" σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας και την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο και εντάσσεται σε μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο "Ταξίδι στο Χρόνο: Γιώργος Σεφέρης, Ποιητής και Πολίτης".
Μετά τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκε προβολή ντοκιμαντέρ του Κύπριου σκηνοθέτη Ανδρέα Πάντζη με τίτλο "Ο Σεφέρης στη χώρα της έκλειψης".Το ντοκιμαντέρ είναι ένα οδοιπορικό πάνω στις πηγές έμπνευσης του μεγάλου νομπελίστα ποιητή Γεώργιου Σεφέρη στην κατεχόμενη σήμερα Κύπρο, μια προσπάθεια να βρεθεί η σχέση μεταξύ των φωτογραφιών και των ποιημάτων του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου