Μόρφου Νεόφυτος: «Το μέγα έλεος του Θεού, που έρχεται..»
Του Α. ΒΙΚΕΤΟΥ
«Από τη γη θα γίνει το θαύμα, αλλά θα είναι με φώτιση και με έφεση του Θεού», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, αναφερόμενος στα πάθη της Κύπρου, κατά την ομιλία του στον εορτάζοντα Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μάμα, στην κατεχόμενη κωμόπολη της Μόρφου.
«Είναι ένας τρόπος που ο Θεός αποφάσισε, αφού οι άνθρωποι δεν τα κατορθώνουν, να το κατορθώσει. Αυτός, μέσα από ιστορικά γεγονότα που έρχονται..», εξήγησε ο κ. Νεόφυτος.
Επίσης, τόνισε ότι "για όλους μας έχει ο Θεός και για Ελληνοκυπρίους και για Τουρκοκυπρίους και για Μαρωνίτες και για Λατίνους και για Αρμενίους". Το μέγα έλεος του Θεού, επεσήμανε «δεν έχει εθνικότητα, δεν έχει εθνικισμό».
Σε δύο ομιλίες του κατά τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία στην μνήμη του Αγίου Μάμα ο Μόρφου Νεόφυτος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην θαυματουργή εικόνα του Χρυσοσώτηρα από το χωριό Ακανθού στο κατεχόμενο τμήμα της Κερύνειας. Η εικόνα βρέθηκε μαζί με άλλες σε αποθήκη στον περίβολο του Αγίου Μάμα και λιτανεύτηκε για πρώτη φορά φέτος, μετά από 37 χρόνια.
Για τον Χρυσοσώτηρα της Ακανθού ο Μόρφου Νεόφυτος είπε ότι είναι η θαυματουργή εικόνα του Χριστού στην Κύπρο. Ο Χρυσοσώτηρας βγήκε από την «φυλακή», που τον έθεσαν και τώρα βρίσκεται ανάμεσα μας, λαμπροφορεμένος με το χρυσό πουκάμισο του, όπως οι Ακανθιώτες τον στόλισαν εδώ και αιώνες, «για να συντροφεύει τον Άγιο Μάμα μέχρι να έρθει η ώρα για το μέγα θαύμα, για το μέγα έλεος», είπε ο Μητροπολίτης και εξέφρασε την πίστη ότι «έρχεται αυτή η ώρα. Και έρχεται αυτό το μέγα έλεος. Όχι, γιατί μας αξίζει. Αλλά, γιατί το αποφάσισε ο Θεός, για τους καλούς απογόνους που έρχονται. Να το ξέρουμε αυτό κι έτσι να ταπεινώνουμε λίγο τον νου μας». Υπέδειξε δε ότι, αφού απέτυχαν οι άνθρωποι να βρουν τρόπους ειρηνικής συνύπαρξης σε αυτό τον τόπο, αναλαμβάνει από τα σήμερα ο Χριστός. Και ο Χριστός δεν κάνει λάθη!
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μόρφου Νεόφυτος σημείωσε ότι οι τρεις άγιοι, που κατ’ εξοχήν τιμώνται και αγαπώνται στην Κύπρο, είναι και οι τρείς από την Μικρά Ασία. Ο πρώτος, -ανέφερε- πάνω από τον Άγιο Μάμα, ο Άγιος Γεώργιος, επίσης Καππαδόκης, εκ πατρός του. Ο δεύτερος, ο άγιος Μάμας από την Γάγγρα της Παφλαγονίας και μαρτυρήσας στην Καισάρεια. Η τρίτη είναι μια αγία γυναίκα, παιδομάρτυς και αυτή, η Αγία Μαρίνα από την Αντιόχεια της Πισιδίας, πάλιν της Μικράς Ασίας.
«Όλα αυτά δείχνουν τη σχέση μας με την χριστιανική Μικρά Ασία. Και όλα αυτά δείχνουν τις περιπέτειες της πονεμένης Ρωμιοσύνης και της φυλής μας», τόνισε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος.
Τα πλήρη κείμενα των ομιλιών διαβάστε εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου