Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ...ΛΥΟΜΕΝΗ!

Ο σεισμός της 8ης Ιουνίου που έπληξε Ηλεία και Αχαΐα, είχε ως αποτέλεσμα και τον τραυματισμό πολλών ναών της περιοχής. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ο ιστορικός ναός Παντανάσσης στο κέντρο της Πάτρας. Ο ναός έχει κλείσει και πρέπει να επισκευαστεί, ώστε ασφαλής να παραδοθεί και πάλι στους πιστούς για την λογική λατρεία.
Διαβάζω στον τοπικό τύπο ότι λόγω αυτής της κατάστασης, αποφασίστηκε η εγκατάσταση λυόμενου ναού, στην πλατεία απέναντι από την Παντάνασσα. Διότι οι ενορίτες, λέει, δεν μπορούν να στερηθούν την πνευματική τους ζωή και κάτι άλλα, με συγχωρείτε, αφελή τουλάχιστον.
Μιλάμε για το κέντρο της Πάτρας. Άρα, όσο διάστημα θα είναι κλειστή η Παντάνασσα λόγω των επισκευαστικών έργων, κάλλιστα οι ενορίτες της μπορούν να εκκλησιάζονται στους άλλους ναούς του κέντρου (Ευαγγελίστρια, Άγιο Νικόλαο, Παντοκράτορα κ.λ.π) που απέχουν μόλις λίγα τετράγωνα!
Ας σκεφθούμε ότι οι Ορθόδοξοι σε πολλά μέρη της γης, όπου δεν υπάρχει ναός κοντά στον τόπο διαμονής τους, διανύουν πολλά χιλιόμετρα, έως και τρεις ώρες, οδικώς ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και πεζοπορώντας (φαντασθείτε ζήλος!) προκειμένου να εκκλησιασθούν τις Κυριακές.
Εδώ οι Εκκλησίες μας συνήθως είναι από μισοάδειες έως μισογεμάτες. Στις μεγάλες γιορτές παρατηρείται συνωστισμός. Άνετα, λοιπόν, χωράνε οι ενορίτες της Παντάνασσας στους άλλους ναούς του κέντρου.
Η δαπάνη για το λυόμενο ναό θα μπορούσε να διατεθεί για την αποκατάσταση του ιστορικού ναού, ώστε να λειτουργήσει μια ώρα αρχύτερα και με ασφάλεια. Η Παντάνασσα …λυομένη, δηλ., τσαντίρι δεν τιμά ούτε την τοπική Εκκλησία ούτε την πόλη.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι λες ρε Πάνο;;; Πώς θα τα οικονομούν οι παπάδες τώρα; Να χάσουν το ποίμνιο; Τσαντήρι και πάλι τσαντήρι... Να δω τι θα πει ο Δεσπότης

panagiotisandriopoulos είπε...

Μάλλον δεν είσαι καλά ενημερωμένος φίλτατε ανώνυμε 3:37
Ο Σεβασμιώτατος συγκατατέθηκε ευθύς εξ αρχής στη λύση... τσαντίρι!

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΦΟΒΟΥΜΑΙ ΠΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΒΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝ ΘΕΡΜΩ ΑΠΟΦΑΣΗ...ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΩ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΜΟΝΙΜΟΤΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ(Η ΤΟΠΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΚΑΜΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ...).....ΚΑΙ ΑΡΑ ΑΝ "ΑΝΑΠΑΥΘΟΥΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ" ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟ ΛΥΟΜΕΝΟ -ΔΙΚΗΝ ΣΚΗΝΗΣ- ΟΙΚΗΜΑ, ΦΟΒΟΥΜΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΨΥΓΕΙ Ο ΖΗΛΟΣ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΑΤΗΣ-ΩΣ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΔΟΥΣ ΝΑΟΥ ΑΦΕΝΟΣ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΑΝΑΦΑΝΟΥΝ,ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΛΥΟΜΕΝΟΥ, ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΟΠΤΕΥΣΕΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΟΠΟΤΕ....ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΛΥΘΕΙ Ο ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΝΑΟΣ ΟΥΤΕ ΕΝΟΣ ΠΙΣΤΟΥ ΕΝΟΡΙΤΟΥ ΕΩΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΤΡΕΙΑ!

Πανσές είπε...

άφωνοι και άλαλοι οι πτωχοί τω πνεύματι... και άποροι επίσης...

Πανσές είπε...

να και ένα καλό της πολιτιστικής, που όλο γκρινιάζεις ότι δεν άφησε κάτιστην πόλη...
άνοιξε το δρόμο για pliante θέατρο, θρησκεία,όπως και οι ζωές μας άλλωστε, που μπάζουν από παντού...

Ανώνυμος είπε...

θα πρέπει οι χριστιανοί να αφήσουν και λίγο χώρο για τους άπιστους νεαρούς που παίζουν στην πλατεία...

τάσος

Ανώνυμος είπε...

Η ΗΜΕΡΑ για την Παντάνασσα:
Ο λυόμενος ναός θα είναι επιφανείας 161 τ.μ., θα έχει ύψος τριάμιση μέτρα ενώ το ιερό θα είναι πολυγωνικό ώστε να μην καλύψει σε πλάτος μεγάλο μέρος της πλατειούλας και να μείνει ωφέλιμος χώρος για τους πιστούς. Εσωτερικά θα γίνει η ανάλογη διαμόρφωση και τοποθέτηση του τέμπλου και των εικόνων καθώς και των απαραίτητων επίπλων του ναού. Η κατασκευή του προκάτ ναού έχει ανατεθεί σε Πατρινό εργολάβο ενώ σύμφωνα με την μελέτη, θα μπει και η απαραίτητη μόνωση για τον ήχο καθώς και ο κλιματισμός (ψύξη, θέρμανση) ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα κατά τη λειτουργία του ναού.
Το κόστος της κατασκευής και τοποθέτησης του λυόμενου κυμαίνεται στα 40,000 ευρώ τα οποία και θα καλυφθούν από το ταμείο του ιερού ναού. Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου ο οποίος επικοινωνεί σε τακτική βάση με τους ιερείς και τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου για να πληροφορείται την πρόοδο των εργασιών.
ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ!

Ανώνυμος είπε...

Ξεχάστε τα όλα.
Η αρχαιολογική δεν επιτρέπει όχι λυόμενο αλλά ούτε τέντα να μπει στην πλατεία.

Ανώνυμος είπε...

Ρε σεις πάτε καλά ; Όχι λυόμενο, αλλά και τέντα και χωρίς τέντα θα έκαναν τα πάντα οι παπάδες για να μην χάσου τα τυχερά. Αφήστε τις γελοιότητες οτι δηθεν και τάχα οι πιστοί θέλουν την ενορία τους.
Τα πάντα γίνονται για τα λαλάκια!!!
ΜΥΣΤΗΡΙΑ φίλοι. Αυτά κινούν τα πάντα

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη, ο ΚΟΣΜΟΣ έβαλε την άποψή σου για την Παντάνασσα. Δεν το είδες;

Related Posts with Thumbnails