Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣ ΝΕΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ


Φίλος της Ιδιωτικής Οδού μας απέστειλε το παρακάτω απόσπασμα από λόγο του Κεμάλ Ατατούρκ στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση μεταξύ 15 και 20 Οκτωβρίου 1927, με το σκεπτικό της αναγωγής στα καθ' ημάς! Όσοι φιλίστορες προσέλθετε!
«…Νέοι της Τουρκίας! Το πρώτο σας καθήκον είναι η διατήρηση και η υπεράσπιση για πάντα της τουρκικής ανεξαρτησίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας. 
Αυτό είναι το μόνο θεμέλιο για την ύπαρξη και το μέλλον σας. Αυτό το θεμέλιο είναι η πολυτιμότερη πηγή δύναμης σας. Στο μέλλον, επίσης, θα υπάρξουν εχθροί τόσο στο εσωτερικό της χώρας σας όσο και στο εξωτερικό, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να σας αποστερήσουν από αυτή την πηγή. Αν μια μέρα κληθείτε να υπερασπισθείτε την ανεξαρτησία και τη Δημοκρατία σας, προκειμένου να εκτελέσετε αυτό το καθήκον, πρέπει να το πράξετε χωρίς να υπολογίσετε τις συνθήκες μέσα στις οποίες ενεργείτε. Αυτές οι συνθήκες μπορεί να είναι εξαιρετικά αρνητικές. Μπορεί οι εχθροί που τρέφουν σχέδια σχετικά με την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία σας να έχουν κερδίσει μια νίκη χωρίς προηγούμενο στην παγκόσμια Ιστορία. Με τη βία και την προδοσία όλα τα οχυρά και τα λιμάνια της ιερής πατρίδας σας μπορεί να έχουν καταληφθεί, όλος ο στρατός να έχει διαλυθεί και κάθε γωνιά της πατρίδας σας να έχει υποστεί εισβολή. Γιατί το πιο τραγικό και φοβερό, ακόμη και από αυτά τα ενδεχόμενα, ακόμη και από το ότι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία της χώρας σας μπορεί να τελούν εν αγνοία και να έχουν σφάλει, είναι το ότι μπορεί να είναι ακόμη και προδότες. Επιπλέον, αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία μπορεί να ταυτίζουν τα προσωπικά τους συμφέροντα με τους πολιτικούς στόχους του εχθρού που κατέχει τη χώρα. Το έθνος μπορεί να έχει πέσει σε απόλυτη ένδεια, στην πιο ακραία οικονομική κρίση. Ίσως να το έχουν συνθλίψει και εξαντλήσει. 
Μελλοντικά νιάτα της Τουρκίας! Ακόμη και με αυτές τις συνθήκες, το καθήκον σας είναι να σώσετε την τουρκική ανεξαρτησία και τη Δημοκρατία! Η δύναμη που χρειάζεστε για αυτόν τον σκοπό βρίσκεται ήδη στο ευγενές αίμα που τρέχει στις φλέβες σας!»

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι δοκούντες άρχειν των εθνών...
Αλίμονο! Όπως την προστάτεψαν "την ιερή "τους" πατρίδα", πέντε χρόνια πριν την ομιλία, ξεριζώνοντας οτι αληθινό υπήρχε "στην ιερή τους πατρίδα".

Ανώνυμος είπε...

Μπορει να ηταν τερας ο Κεμαλ και ηταν τερας ιδιας κοπης με Σταλιν Χιτλερ αλλα ηξερε οτι πετυχαινεις κατι με την ενοτητα και την πιστη σε εναν σκοπο . Και δυστυχως πετυχε πανω στα εκατομυρια οστα των σφαγιασθεντων προγονων μας . Εμεις αντιθετα πολλες φορες στην μακραιωνη ιστορια μας στηριχτηκαμε πανω στο εγωιστικο πιστευω στην ατομικη ικανοτητα αποκλειστικα των ατομων και ετσι δημιουργηθηκαν πικριες διχονιες μιση με αποτελεσματα τραγικα οπως το 1922 οπως οι αμετργτοι εμφυλιοι οπως η δικτατορια του 67 και η κυπριακη τραγωδια του 74 . Και τωρα δυστυχως με την πολλη εξυπναδα και το πολυ τσακαλικι για τετοια αποτελεσματα βαδιζουμε

αναγνώστης είπε...

Συμφωνώ με τις γνώμες των δύο σχολιαστών. Σχετικά με το δεύτερο σχόλιο να συμπληρώσω ότι ο εγωισμός καθώς και άλλα συναφή ψυχικά χαρακτηριστικά είναι εκείνα που χρειάζονται επιμελημένη διαπαιδαγώγηση. Όταν δεν την λαμβάνουν μετατρέπονται σε κοινωνικά πάθη με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται όπου υπάρχουν άνθρωποι και κοινότητες ανθρώπων.
Το μεσημέρι έτυχε να διαβάσω κάτι το οποίο βρίσκω πολύ όμορφο και πολύ ειλικρινές. Ειπώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύριο Ιερώνυμο:
“ Αισθάνομαι αρχάριος μπροστά στο δυσεπίλυτο πρόβλημα της απουσίας μιας παιδείας που να καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, την ικανότητα θεωρητικής σκέψης, τη συνεργασία, την αυτονομία, την ικανότητα σχέσης και του σεβασμού ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους. Ίσως είναι ευκολότερο να λέμε παρά να κάνουμε κάτι για όσα επισημαίνουμε. “
Πηγή: http://www.ecclesia.gr/greek/archbishop/default.asp?cat_id=&id=800&what_main=1&what_sub=21&lang=gr&archbishop_who=2&archbishop_heading=%CC%E7%ED%FD%EC%E1%F4%E1

Ανώνυμος είπε...

Ο δικτάτωρ Μουσταφά Κεμάλ,
ο επιλεγόμενος ΑΤΤΑΤΟΥΡΚ, αφού τα
προηγούμεν χρόνια "καθάρισε" την
χώρα του απ' όλες τις μειονότητες
με τον γνωστό τρόπο [φωτιά και τσεκούρι] είπε στά παιδιά περίπου:
"εγώ σας παραδίδω μία "καθαρή"
και δυνατή πατρίδα.Κρατήστε την
"καθαρή" και δυνατή.
Αυτό έκαναν, γιά πολλές 10ετίες,
οι Κεμαλικοί στρατιωτικοί είτε ως
κυβερνήσεις, είτε πίσω απ'αυτές
τηρούντες κατά γράμμα τίς επιταγές
τού "πατέρα της Τουρκίας"[μεταφρ.
ΑΤΤΑΤΟΥΡΚ ]
Συμφωνώ με τον δεύτερο σχολιαστή
ότι ήταν ίδιας κοπής δικτάτωρ με τον ΣΤΑΛΙΝ.Προκύπτει από τήν επιλογή του ιδίου προσωνυμίου:
"πατέρας της Τουρκίας" ο ένας
"πατερούλης" ο άλλος.
Χρ.Ι.Δρ.

Ανώνυμος είπε...

Απόσπασμα ομιλίας με εθνικιστικές και ρατσιστικές αποχρώσεις…. Τι αναγωγή στα καθ’ ημάς να κάνω; Δείχνετε να επαναλαμβάνετε τη γνωστή καραμέλα: οι «εχθροί» της Ελλάδας (μην είναι άραγε οι Τροϊκανοί και οι Μερκελογερμανοί;) που την επιβουλεύονται και την έχουν «υπό κατοχή»…. Τι κρίμα ε;;; Η χώρα δεν «έχει πέσει»…. Εμείς τη ρίξαμε… Τους εχθρούς της Ελλάδας ψάξτε να τους βρείτε στους καθρέφτες των σπιτιών σας… Να προσεύχεστε να συνεχιστεί αυτή η «κατοχή», επειδή έτσι υπάρχει έστω μία ελπίδα για να γίνει αυτό το μπάχαλο ΚΡΑΤΟΣ!!! «ευγενές αίμα που τρέχει στις φλέβες σας»: Καλό παραμυθάκι, λίγο ξεπερασμένο βέβαια….

Related Posts with Thumbnails