Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΑΡΤΟΣ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός
Ο γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης ανήκει σαφώς στην άλλη Ελλάδα. Της δημιουργίας, της ευθύνης, της σκληρής δουλειάς. Κι ακόμα, της σεμνότητας, της σοβαρότητας και της ουσίας. Η έκθεσή του "Αρτος" στο Βυζαντινό Μουσείο αποδεικνύει αυτόματα την αλήθεια των λόγων μου. Μια έκθεση υψηλών προδιαγραφών και διεθνούς επιπέδου.


Επέλεξε ως θέμα τον άρτο, τον άρτο που είναι η ζωή μας ή τον άρτο της ζωής μας, για να στήσει μια μακρά λιτανευτική πομπή από εκατοντάδες "ειδώλια" - ας τα ονομάσω έτσι - που μαζί με τις τεράστιες επιβλητικές έως υπερβατικές, θα λέγαμε, φιγούρες που τα πλαισιώνουν, τραβάνε ίσα για τον άρτο τον επιούσιο. 
Ο Παπαγιάννης στην "έκθεση" του άρτου δεν παραλείπει φυσικά και το πρόσφορο, που μας οδηγεί σ' Αυτόν που είναι ο Άρτος ο εκ του ουρανού καταβάς (Ιω. 6:58).


Ο καλλιτέχνης, Ηπειρώτης στην καταγωγή, ενώ είναι ζυμωμένος με την παράδοση, και άρα το πρόσφορο τού είναι άκρως οικείο, συνθέτει τη δημιουργία του με τρόπο μοντέρνο και ελκυστικό. Δεν κραυγάζει την πρωτοπορία του. Αναδύεται αβίαστα από το έργο του. Δεν γίνεται φυσικά "ιεροκήρυκας" της παράδοσης, αλλά αναδεικνύεται μύστης της ζωής και της τέχνης. Δεν κραδαίνει την ελληνικότητα. Την σαρκώνει στις ιερατικές μορφές του με τον πιο φυσικό τρόπο. Η αίσθηση του ιερού είναι διάχυτη παντού, κι αυτό είναι που λείπει εν πολλοίς από την τέχνη σήμερα. Μια πνευματικότητα που διαχέεται χωρίς να επιφέρει σύγχυση ή συμφυρμό. 


Μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου που λήγει η έκθεση του Θ. Παπαγιάννη μπορείτε να σπεύσετε, αγαπητοί συνοδίτες. 
Η τέχνη του Παπαγιάννη δεν είναι ούτε συνθηματολογική ούτε συναισθηματική. Είναι βιωματική και γι' αυτό τολμηρή και αληθινή! 
Π.Α.Α.

2 σχόλια:

αναγνώστης είπε...

Γεια σας. Ωραίο άρθρο. Πραγματικά από τις φωτογραφίες που δημοσιεύεται διακρίνεται η ιερότητα και η μυσταγωγία της έκθεσης. Γίνεται επίσης αντιληπτό ότι πρόκειται για υψηλή ένθεη τέχνη κορυφαίας ποιότητας και έκφρασης. Καλημέρα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Παπαγιάννης στοχάζεται με σεβασμό και καθαρότητα στα σύμβολα ξεκλειδώνοντας όψεις που ξεχάσαμε ή περιφρονήσαμε. Είναι λάτρης της ανθρώπινης μορφής που δοξάζει με τα υλικά του. Είχα δει την τελευταία του έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, στο αίθριο. Ο ίδιος είναι εξαιρετικά προσιτός και φιλικός. Δηλώνω καταγοητευμένος με τη δουλειά του.

Related Posts with Thumbnails