Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΙ ΣΤΟ LIFO ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ - ΙΛΑΡΙΩΝΑ ΑΛΦΕΓΙΕΦ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ


Το κείμενό μας με τους προβληματισμούς για την επικείμενη μουσική συνύπαρξη Μίκη Θεοδωράκη και Σεβ. Ιλαρίωνος Αλφέγιεφ αναδημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και τώρα στο δημοφιλές lifo, στην στήλη ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΑ που επιμελείται ο Άρης Δημοκίδης. 
Ο επιμελητής της στήλης κατάλαβε ακριβώς το σημείο αιχμής που θίγω και το ανέδειξε στον τίτλο της δημοσίευσης: 
Είναι ο Μητροπολίτης Ιλαρίων Αλφέγιεφ 'ένας εκ των σημαντικότερων σύγχρονων Ρώσων συνθετών'; 
Με αφορμή την απρόσμενη αθηναϊκή του συναυλία με τον Μίκη Θεοδωράκη: ποιος είναι αυτός Δεσπότης-συνθέτης που κάνει τόσο θόρυβο, ενώ στην πραγματικότητα, μουσικά, δεν είναι και τόσο γνωστός; 
Ο Άρης Δημοκίδης υπομνηματίζει, θα λέγαμε, το κείμενό μου παραθέτοντας την φωτογραφία του Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ και δύο βιντεάκια με αποσπάσματα από τα έργα του Ορατόριο των Χριστουγέννων και Τα κατά Ματθαίον Πάθη
Την ανάρτηση συνοδεύουν 7 μέχρι στιγμής σχόλια - κάποια πολύ εύστοχα - τα οποία αναδημοσιεύουμε εδώ (τηρώντας την ορθογραφία των συντακτών τους). 
Θα αναρτούμε και τα τυχόν επόμενα όπως κάναμε και στο ΒΗΜΑ, όπου ήδη υπάρχουν 17 σχόλια που μπορείτε να δείτε εδώ
Τα σχόλια στο lifo έχουν ως εξής: 
Αρης Κων. 20.9.2012 | 13:20 
Τα πραγματα ειναι αρκετα απλα και αναμενομενα: Ο Θεοδωρακης που βασικα ενδιαφερεται για την εμπορικη εκμεταλευση του εργου του ανεβαζει το "αξιον εστι" για χιλιοστη φορα στο Ηρωδειο και για να πετυχει τον σκοπο του το εμπλουτιζει με ολιγον εθνικ απο τον Ιλαριονα και Ποπ με τον υποτιθεμενο τενορο Φραγκουλη. Ο εθνικ Ιλαριον δεν θα μπορουσε ποτε να γεμισει Ηρωδειο μονος, οποτε μια χαρα του ερχεται η συμπραξη. Ο ποπ τενορος πασχιζει παντα (και με μεγαλη επιτυχια)να καθιερωθει ως τενορος τραγουδωντας σχεδον αποκλειστικα λαικο η ποπ τραγουδι και αποφευγοντας επιμελως την οπερα. Ο δε αγραμματος καλλιτεχνικα ελλην, θα σκεφτει οτι ενα Ηρωδειο με αξιον εστι, πλας εθνικ Ιλαριονα, πλας ποπ και ταχα μου τενορο Φραγουλη(τον πραματικα σπουδαιο λυρικο τραγουδιστη-βαθυφωνο Καβρακο δεν τον πολυεχει ακουστα και σιγουρα δεν θα ετρεχε στο Ηρωδειο για χαρη του) θα ειναι μια ανευ προηγουμενου υπερπαραγωγη που δεν θα πρεπει με τιποτα να χασει
kat@lifo 20.9.2012 | 14:52 
Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι παρακολούθησα το ορατόριο "Τα κατά Ματθαίον Πάθη" του Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ τον περασμένο Απρίλιο στο Μέγαρο και έχω να πω τα εξής: ναι, η μουσική θα μπορούσε να θεωρηθεί "παρωχημένη" με την έννοια ότι δε συντάσσεται με την ρώσικη πρωτοπορία, είναι όμως μια μουσική τόσο ευλαβική και τρυφερή που θεωρώ πως ταιριάζει άψογα με τη θρησκευτική κατάνυξη. Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί κάθε μουσική πρέπει να είναι και καλά "πρωτοποριακή" για να θεωρηθεί ότι αξίζει. Ο ίδιος δε ο Ιλαρίων Αλφέγιεφ μίλησε για λίγο στο τέλος της παράστασης- στα Ελληνικά, παρακαλώ!- και μού φάνηκε ένας πολύ μετριόφρων και χαμηλών τόνων άνθρωπος. Να αναφέρω ότι στη συναυλία πήγα από "σπόντα", θεωρώντας ότι θα ακούσω τα Κατά Ματθαίον Πάθη του Μπαχ, αλλά τελικά έφυγα με μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία, που δεν την περίμενα. 
Nikolaos Vourvachis 20.9.2012 | 15:42 
Ο Μίκης εδώ και καιρό είναι ένας νεκροζώντανος γέρος που δεν έχει τη δυνατότητα να ζει μόνος του, δεν ξέρω αν έχει και τας φρένας για να το κάνει. Κάποιοι των κρατούν στο προσκήνιο , πολιτικά και μουσικά, για να βγάζουν κανα μπαγιόκο. Αυτή είναι η τραγική και μόνη αλήθεια. Κατά τα άλλα κατά τη γνώμη μου η Ελλάδα θα προοδεύσει όταν θα βγάλει από το εικόνισμα αυτόν τον τύπο. 
konstantinap 20.9.2012 | 16:02 
Άρη,  υπάρχει η πρόσφατη ταινία του (κάποτε αγαπημένου μου) Πάβελ Λουνγκίν "Ο Μαέστρος"(νομίζω πως έτσι μεταφράζεται στα ελληνικά) στην οποία πρωταγωνιστεί η μουσική του Ιλαρίωνα. Κι όταν λέω πρωταγωνιστεί το εννοώ: Με κάθε ευκαιρία οι ήρωες αναφέρονται στη μουσική του Ιλαρίωνα που ανεβάζει η ορχήστρα. Όσο για την μουσική, ένας συμπαθητικός, αλλά και φλύαρος αχταρμάς Μπαχ, Γρηγοριανού μέλους και ρώσικης πολυφωνίας. (η μουσική εκτέλεση πάντως είναι κατ' εμέ άπαιχτη). Μετά την ταινία έψαξα για τον εν λόγω κύριο και είδα ότι είναι ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της Ρώσικης Εκκλησίας. Κι ο νοών νοείτο... Ορίστε και το λινκ της ταινίας http://www.youtube.com/watch?v=q131H0hTkf4 
EgoMesa 20.9.2012 | 16:43 
Eγώ βλέποντας βιαστικά την αφίσα, νόμισα πως είναι ο ηθοποιός Χρήστος Λούλης και κάτι θα ερμηνεύσει με κοστούμι 
Tony Piame 20.9.2012 | 18:00 
Παντως τα λαικα του τραγουδια που ερμηνευτηκαν την Δευτερα στο Θεατρο Δωρα Στρατου δωρεαν και το εισητηριο για την εισοδο ηταν φαγητο μακρας διαρκειας για απορους ηταν παρα πολυ καλη κινηση εκ μερους τους. 
AleaJactaEst 20.9.2012 | 23:02 
Το λυπηρο της υποθεσης ειναι οτι εφτασε το Αξιον Εστι να μην μπορει να γεμισει το Ηρωδειο και το οτι οι ερμηνειες,των Κατρακη, Τσακιρογλου, Μπιθικωτση, Μητσια, πλεον γινονται απο τους Φραγκουλη και Ζαλμα. Ισως το Αξιον Εστι δεν εχει να πει κατι πλεον. Ισως να αλλαξαμε τοσο εμεις και δε μας λεει κατι. Σε καθε περιπτωση ειναι κριμα να ευτελιζεται ετσι ενα τετοιο εργο και η ιστορια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails