Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

15.6.2010

Την επανεγγραφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο όνομα του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε σήμερα ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, επιδικάζοντας μάλιστα στο Φανάρι 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 20.000 ευρώ για δικαστική δαπάνη. Έτσι έκλεισε με πλήρη δικαίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου η αντιδικία που προκάλεσε η Τουρκία από το 1997, όταν, με διάφορες μεθοδεύσεις, επιχείρησε να απαλλοτριώσει -χωρίς αποζημίωση- ένα ιστορικό για τη Ρωμιοσύνη κτίριο και το οικόπεδό του, εκτάσεως 25 στρεμμάτων, στην κορυφή του ωραιότερου λόφου του καταπράσινου νησιού της Πριγκήπου. Είχε προηγηθεί στις 8 Ιουλίου 2008 η απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου που καταδίκαζε, επίσης ομόφωνα, την Τουρκία για παράβαση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου (άρθρο 1 πρώτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ).
Νομικά, η σημερινή απόφαση έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί, όπως σημειώνουν έγκυροι κύκλοι, για πρώτη φορά για ένα τόσο σημαντικό κτίριο και με ειδική αιτιολογία, το Δικαστήριο του Στρασβούργου διατάσσει την αυτούσια επιστροφή του διεκδικούμενου ακινήτου, χωρίς να παρέχει στο ηττημένο κράτος την εναλλακτική ευχέρεια να καταβάλει χρηματική αποζημίωση (restitutio in integrum).

Υπενθυμίζεται ότι το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου είχε επισκεφτεί τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο, συνοδευόμενος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο πρωθυπουργός Ερντογάν (απ' όπου και οι φωτό του Νίκου Μαγγίνα). Έκτοτε, έχει κατ’επανάληψη δηλώσει ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί προς την απόφαση του Στρασβούργου, και θα επιστρέψει, χωρίς επιφυλάξεις, το Ορφανοτροφείο στο Πατριαρχείο.
Διευκρινίζεται ότι από πλευράς Πατριαρχείου την υπόθεση χειρίστηκε στο Στρασβούργο ελληνότουρκική υπερασπιστική ομάδα δικηγόρων από τους καθηγητές κκ. Ν. Κ. Αλιβιζάτο και Α. Sakmar και τον λέκτορα κ. Γ. Κτιστάκι.

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails