Στον Εσπερινό των Ονομαστηρίων του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου απόψε, στον ιστορικό ναό της Αγίας Ειρήνης Αιόλου.
Ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού επί τη μνήμη του Αγίου Ιερωνύμου, παρουσία πλήθους αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος και λαού που κατέκλυσε τον ναό για να ευχηθεί στον σεμνό Προκαθήμενο.
Ο κ. Ιερώνυμος περιορίστηκε για τα ονομαστήριά του στον αποψινό Εσπερινό. Δεν θα γίνει αύριο "πολυαρχιερατικό" συλλείτουργο ως είθισται - επ' εσχάτων βεβαίως - στα ονομαστήρια των αρχιερέων, πόσω μάλλον του Αρχιεπισκόπου.
Φέτος ο Μακαριώτατος θα ...αποδράσει των τιμών...
Στον Εσπερινό τους χορούς διηύθυναν ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Λυκούργος Αγγελόπουλος και ο λαμπαδάριος Ιωάννης Τσιοτσιόπουλος.
Τους χορούς πλαισίωσαν διακεκριμένοι ψάλτες, όπως ο παλαιός Κωνσταντινουπολίτης πρωτοψάλτης Κωνσταντίνος Μαφίδης (στην φωτό με τον Λ. Αγγελόπουλο), ο παπα - Χρήστος Κυριακόπουλος, ο Παναγιώτης Κουτράς, ο Γιάννης Αρβανίτης, ο Κώστας Αγγελίδης, ο Βασίλης Γεωργαράς (πρωτοψάλτης στον Μητροπολιτικό Ναό Τριπόλεως) κ.α.
Τα μέλη της ακολουθίας του Αγίου Ιερωνύμου τόνισε υποδειγματικά ο Λυκούργος Αγγελόπουλος.
Ομίλησε ένας σπάνιος κληρικός και πανεπιστημιακός δάσκαλος: ο Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο ιστορικά όσο και θεολογικά στην πορεία του Αγίου Ιερωνύμου. Θα έλεγε κανείς ότι έκανε μια επιστημονική ομιλία, η οποία κατέδειξε την σημασία αυτού του εν πολλοίς αγνώστου Αγίου - έτσι τον χαρακτήρισε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος - σε Δύση και Ανατολή.
Τον Αρχιεπίσκοπο προσφώνησε ποιητικώ τω τρόπω και ο εκ των κληρικών της Αρχιεπισκοπής π. Νικόλαος Φίλιας (φωτό).
Παρέστησαν και εκπρόσωποι των Ρωμαιοκαθολικών.
Η ακολουθία έκλεισε με ευχαριστίες του Αρχιεπισκόπου και με το Πολυχρόνιό του σε ήχο πλ. δ' και μέλος Λυκούργου Αγγελόπουλου.
2 σχόλια:
1. Πολλά τα έτη του Μακαριωτάτου Αθηνών επί τη ιερά μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Ιερωνύμου.
2. Ο Όσ. Ιερώνυμος(+420μ.Χ.) είναι εκ των Λατίνων Πατέρων της Εκκλησίας και δη ο πρώτος "συστηματικός Πατρολόγος" της αρχαίας Εκκλησίας. Έγραψε το De viris illustribus(περί επιφανών ανδρών)στη Βηθλεέμ το 393. Σε αυτό περιλαμβάνει 135 συγγραφείς, και μερικούς αιρετικούς μεταξύ αυτών, τους Ιουδαίους Φίλωνα & Ιώσηπο, τον εθνικό Σενέκα αλλά και τον εαυτό του έχοντας ως πρότυπό του το ομώνυμο έργο του εθνικού Σουετωνίου(β΄αι.μ.Χ.)& κύρια πηγή τον ιστορικό Ευσέβιο. Το έργο του Ιερωνύμου είναι πολύ σπουδαίο και ως σκοπό έχει το να καταδείξει ότι στους κόλπους της η Εκκλησία έχει σοφούς άνδρες. Το έργο του συμπληρώθηκε από τους, επίσης Λατίνους, πρεσβύτερο Γεννάδιο(Μασσαλία 480μ.Χ.), Ισίδωρο Σεβίλλης(615/8μ.Χ.)& Ιδελφόνσο Τολέδου(+667μ.Χ.).
ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟ...ΤΟΣΗ ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΙΑ.... ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ....... ΠΕΙΤΕ ΔΥΟ ΕΥΧΕΣ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ! ΤΖΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ.....
Δημοσίευση σχολίου