Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΜΙΑ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ...


Χθες το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστου Λαμπράκη (Φίλων της Μουσικής) του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για μια ασυνήθιστη αλλά και ρηξικέλευθη συνεργασία.
Μια πρωτότυπη χορογραφία της Ν. Παπαγεωργίου-Μουράτογλου βασισμένη στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Το έλατο που βιαζόταν να μεγαλώσει» παρουσίασε η Ορχήστρα των Χρωμάτων μαζί με 94 παιδιά, έφηβους και νέους. Η αλήθεια της ζωής του ανθρώπου και της μοίρας του αλληγορικά μεταφέρεται στην ιστορία του μικρού έλατου. Όταν τα φώτα σβήνουν έρχονται οι αναμνήσεις για όσα προσπεράσαμε βιαστικά και όσα υποτιμήσαμε στο κάθε μας παρόν. Μια ανθρώπινη αλήθεια που η αποκάλυψη της γίνεται έναυσμα για να εκτιμήσουμε και να γεμίσουμε ευτυχία την κάθε στιγμή της ζωής μας. Η μουσική συνύπαρξη του Vivaldi «Τέσσερις εποχές - Φύση» και του Petrov «Δημιουργία του Κόσμου - Άνθρωπος» αποδίδει με τις αντιθέσεις της την κοινή τελικά μοίρα του δέντρου και του ανθρώπου.
Η τρυφερή χορογραφία και η άρτια σκηνοθεσία, που έπρεπε να συντονίσει 100 παιδιά και εφήβους, ήταν της Νένας Παπαγεωργίου-Μουράτογλου.
Την Ορχήστρα των Χρωμάτων διηύθυνε ο Μίλτος Λογιάδης, ενώ τους θαυμάσιους φωτισμούς φρόντισε ο Αργύρης Θέος. Το παραμύθι αφηγήθηκε η Ιφιγένεια Κακριδώνη.
Στην παράσταση τα παιδιά ήσαν κυριολεκτικά οι πρωταγωνιστές. Κι έτσι η συνεργασία μια επαγγελματικής ορχήστρας με μη επαγγελματίες, εν προκειμένω παιδιά και εφήβους, επιβεβαιώνει ότι η τέχνη απαιτεί τεχνική τελειότητα, εμβάθυνση, αλλά και ανακάλυψη της κρυμμένης αθωότητας.
Τα μουσικά μέρη στα οποία βασίστηκε η χορογραφία ήσαν τα εξής:
Andrey Pavlovich Petrov: Suite No 3 από το μπαλέτο «The creation of the world», για μικρή συμφωνική ορχήστρα (1975) 1. Creation of Adam 2. The Devil and the Witch 3. Merry Chase 4. Creation of Eve
Αntonio Vivaldi: «Τhe four seasons» Spring – Largo , Summer – Adagio, Autumn – Adagio molto, Winter – Allegro non molto + Largo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails