Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

"Απαιτείται απ' τους ακροατές ει δυνατόν νηστεία..."


Τα Παράλογα του Μάνου Χατζιδάκι (1976)
Τραγούδια σε στίχους και πεζά κείμενα του Νίκου Γκάτσου
Στον δίσκο τραγουδούν η Μελίνα Μερκούρη, η Μαρία Φαραντούρη, ο Μίκης Θεοδωράκης ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Ηλίας Λιούγκος. Ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις λέει γι' αυτή την "εθνικού περιεχομένου" εργασία του:
«Τα Παράλογα είναι ένας κύκλος λαϊκών τραγουδιών για σιωπηλή και κατ' ιδίαν ακρόαση. Το θέμα των τραγουδιών είναι η αθάνατη Ελλάδα σ’ όλη την ένδοξη διαδρομή της και γι’ αυτό απαιτείται απ’ τους ακροατές προσήλωση, θρησκευτικότης και ει δυνατόν νηστεία -χωρίς να σημαίνει αυτό ότι Τα Παράλογα πρέπει να ακούγονται μόνο τη Μεγάλη Σαρακοστή.
Τα Παράλογα αποτείνονται σε μια σιωπηλή κατηγορία ανθρώπων που δύσκολα συναντά κανείς στον Ελλαδικό χώρο. Κι εδώ είναι η τόλμη αυτής της εργασίας.
Περιττό να προσθέσω, ότι η συμμετοχή τόσων εθνικών κεφαλαίων σιην ερμηνεία του έργου, καθιστά το δίσκο γνήσια ενθικόφρονα χωρίς αμφισβήτηση για το ήθος και για τους στόχους του. Μουσικά, το έργο ανήκει στις νεότερες αντιλήψεις μου περί τραγουδιού και περί μουσικής. Τα Παράλογα περιέχουν και προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα αίτια αλλά και τα φαινόμενα που προκαλούν, που επιφέρουν μέσα στην Ιστορία μας, τις συχνές περιόδους εθνικής παρακμής και ανυποληψίας. Λες και μια Μοίρα τραγική ορίζει τους καιρούς, τη χρονική διάρκεια και το τέλος μιας αλογάριαστης ελληνικής ασυδοσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails