Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008

ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ


Ακάθιστος στην Αγία Ειρήνη της οδού Αιόλου στην Αθήνα. Μια ακόμα λειτουργική εμπειρία. Δοξάζω τους απολύσαντάς με διότι ξαναζώ στιγμές μοναδικές! Ήμουν αριστερός στην Αγία Ειρήνη πριν 15 χρόνια! Και πηγαίνοντας ξανά και ξανά τον τελευταίο καιρό αισθάνομαι σα να μην πέρασε ο χρόνος...

Απόψε λοιπόν στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου τα πάντα κατά τάξιν. "Το προσταχθέν" αργό. Το "Τη Υπερμάχω" σύμφωνα με το Τυπικό της Μεγάλης Εκκλησίας: Το πρώτο αργόν δίχορον στο αρχαίον μέλος, το δεύτερο στο μέλος του Πέτρου Μπερεκέτη και το τρίτο του Γεωργίου Ραιδεστηνού. Ο κανόνας του Ιωάννου Πρωτοψάλτου έρεε σα γάργαρο νερό. Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος και οι μαθητές του έψαλαν με νεανικό ενθουσιασμό! Κλασικά και τονίζοντας δυναμικά. Τίποτα στην τύχη. Άπαντα μετ' επιστήμης. Το επεσήμανε στο τέλος, σε κατ' ιδίαν συζήτηση, και ο φημισμένος και μουσικολογιώτατος Επίσκοπος Ροδοστόλου κ. Χρυσόστομος, ο Επίσκοπος του Αγίου Όρους που συμπροσευχήθηκε από του ιερού βήματος, και αναγνώρισε αμέσως τα Χαίρε νύμφη και τα Αλληλούια του αγιορείτου Μελετίου του Συκεώτου που ψάλαμε εναλλάξ οι χοροί.

Ο εφημέριος της Αγίας Ειρήνης, ο π. Θωμάς Χρυσικός, απήγγειλε τους οίκους με περισσή τέχνη και ταυτόχρονα με ρυθμό. Δεν πλατείαζε ανόητα όπως κάνουν διάφοροι "καλλίφωνοι" ιερείς, για να επιδείξουν τις μουσικές τους ικανότητες. Υποδειγματικός στον παραδοσιακό τρόπο εκφοράς της εμμελούς απαγγελίας ο π. Θωμάς και ταυτόχρονα μαΐστωρ των ποικιλμάτων και των λεπτών διαστηματικών αποχρώσεων.

Το εκκλησίασμα πυκνό. Ασφυκτικά γεμάτος ο ναός. Η ησυχία και η τάξη εκπλήσσει. Ούτε ο παραμικρός θόρυβος. Λες και η εκκλησία είναι άδεια.

Πριν το "Δι' ευχών" ψάλαμε πανηγυρικώ τω τρόπω το περίφημο "Την ωραιότητα της παρθενίας σου..." στο αργό μέλος και ο π. Θωμάς είπε δυο βαθιές σκέψεις για την Παναγία. Της πρέπει ο 'Υμνος γιατί είναι η ίδια ένας Ύμνος. Και ταυτόχρονα προ του πλήθους των πολλών οικτιρμών του Υιού της "ύμνος άπας ηττάται"!
Σκέφτομαι το του ποιητού: Νίκη όπου έχεις νικηθεί...
Μακάρι να είμαστε οι ηττημένοι από την ομορφιά του Θεού.

Εικόνα: Παναγία του Ακαθίστου, Ιερά Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails