Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ - ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ

Τρισάγιο στο Κοιμητήριο Μεσοχωρίου (28-4-08)


Σήμερα πανηγυρίζει το Φανάρι επί τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στον οποίον είναι αφιερωμένος ο Πάνσεπτος Πατριαρχικός Ναός.
Το τυπικό λοιπόν προβλέπει τρισαρχιερατική Λειτουργία.
Προεξάρχει ο Μητροπολίτης Μοσχονησίων κ. Απόστολος, ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, και συλλειτουργούν ο Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος και ο Επίσκοπος Σιώνιος από την Εκκλησία της Βουλγαρίας.

Οι Πατριαρχικοί χοροί ψάλλουν υποδειγματικά τους κανόνες του Όρθρου: τον Αναστάσιμο και του Αγίου.
Στο τέλος του Όρθρου τελείται αρτοκλασία υπέρ των εν Αμερική και απανταχού της γης τέκνων της Μητρός Εκκλησίας.
Ο Πατριάρχης συμπροσευχόμενος στο ιερό βήμα. Μετά την απόλυση μοιράζει ο ίδιος τα πασχαλινά αυγά στο πολυπληθές εκκλησίασμα.

Το απόγευμα στις 5 πηγαίνουμε στον κοιμητηριακό ναό του Μεσοχωρίου (Ορτάκιοϊ), που τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου Γεωργίου. Χοροστατεί ο Πατριάρχης από το παραθρόνιο. Ψάλλω με τον Κύπριο Κυριάκο Σωφρονίου, που σπουδάζει αυτόν τον καιρό στην Πόλη, και ισοκρατούν οι αδελφοί Ζαφείρη από την Πάτρα.

Σε σύντομη προσλαλιά του ο Πατριάρχης εκφράζει την ικανοποίησή του για την διεξαγωγή εκλογών στις Ρωμαίϊκες Κοινότητες και την ανάδειξη νέων μελών που δίνουν νέα πνοή στη ζωή και δράση των κοινοτήτων.

Μετά τον Εσπερινό μεταβαίνουμε στον τάφο της οικογενείας Παπαλιάρη – τα μέλη της ευεργέτες της κοινότητας του Ορτάκιοϊ – και ο Πατριάρχης διαβάζει τρισάγιο υπό βροχήν!
Κάποιοι Τούρκοι παρακολουθούν από τα γύρω σπίτια με ευλάβεια το τρισάγιο των Ρωμιών.
Χάρηκα που είδα πάλι νέους Ρωμιούς στα ηνία των κοινοτήτων. Άνθρωποι καλλιεργημένοι, ευπρεπείς και ευγενείς. Αποφασισμένοι να κάνουν έργο και να επουλώσουν τις πληγές από τα λάθη του παρελθόντος. Και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτοί οι νέοι συσπειρώνονται γύρω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αφού, όπως μου είπαν, αναγνωρίζουν την ανύστακτη μέριμνα του Πατριάρχη για την εύρυθμη λειτουργία των κοινοτήτων. Κι ακόμα έχουν συναίσθηση του χρέους τους έναντι της ιστορίας. «Ποτέ από το χρέος μη κινούντες».
Φωτό: Νίκος Μαγγίνας

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

για τους αφορισθέντες υπό της ¨σεπτής κορυφής¨ ομογενείς προεστώτες ρωτήσατε κ.Ανδριόπουλε;
χρονιάρες μέρες δεν περισσευει μια λέξη συμπάθειας για τους αδικημένους αυτούς Πολίτες;
μάλλον ομως κατεχόμενος από τον οίστρο της άκρατης πατριαρχολατρείας τα είδατε όλα υπέροχα.
μακάριοι οι στρουθοκαμηλίζοντες!

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ μου ανώνυμε 11.56

1. Πώς είστε τόσο σίγουρος ότι είναι "αδικημένοι" οι επιτιμηθέντες Πολίτες; Ξέρετε την υπόθεση τόσο καλά; Πείτε την και σε μας να τη μάθουμε.
2. Εγὠ δεν εἰμαι εκπρόσωπος κανενός Πατριάρχη, οπότε απευθυνθείτε όπου νομίζετε για να εκφράσετε την συμπαράστασή σας στους "αδίκως..."
3. Αν εγώ κατέχομαι από "πατριαρχολατρεία", εσείς διακατέχεσθε από μίσος στο Φανάρι. Οπότε εκφρἀζουμε τα άκρα και είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Καλό σας απόγευμα
Χριστός Ανέστη από το Φανάρι

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΖΟΝΤΕΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΝΟΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΦΟΡΙΣΘΕΝΤΑΣ ΑΠΟ ΜΕΙΖΟΝΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΤΕΛΕΙΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΝΑ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΑΙΤΡΕΤΙΚΟΤΑΤΗ ΠΑΤΡΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ Ο ΟΙΚΟΣ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥ ΑΦΕΘΗ(ΤΗ ΙΔΙΑ ΑΥΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙ) ΕΡΗΜΟΣ! ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΟΡΘΩΝΩ ΤΟ ΩΣ ΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ..."ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΖΟΝΤΕΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΝΝΟΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΦΟΡΙΣΘΕΝΤΑΣ ΑΠΟ ΜΕΙΖΟΝΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΤΕΛΕΙΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΝΑ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΤΑΤΗ ΠΑΤΡΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ Ο ΟΙΚΟΣ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥ ΗΔΗ ΑΦΕΘΗ(ΤΗ ΙΔΙΑ ΑΥΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙ)ΕΡΗΜΟΣ....! ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!" ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ ΣΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ -ΔΕΙΤΕ ΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ είπε...

Κυριε ανδριοπουλε χαρηκα πολυ που βαλατε μια φωτογραφια που μας απεικονιζει!!!ελπιζω να συναντηθουμε παλι το πασχα εκει!!!αλλιως θα ερθω στον αγγελοπουλο μια μερα!!!να κανω μαθημα και θα μιλησουμε εκει!!!

Related Posts with Thumbnails