Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟΝ "ΠΛΟΥΤΟ" ΤΟΥ ΚΟΥΝ



Μια συγκινητική και ουσιαστική συνάμα σύμπραξη μαθητών από την Αθήνα και την Πόλη, φίλοι μου, με φόντο τον μέγα διδάσκαλο του θεάτρου μας Κάρολο Κουν.

Εβδομήντα δύο χρόνια μετά την πρώτη παράστασή του στο Κολλέγιο, το 1936 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, ο Δραματικός Όμιλος του Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών παρουσιάζει τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, σε συνεργασία με τους θεατρικούς ομίλους δύο ιστορικών σχολείων της Κωνσταντινούπολης, την πόλη όπου σπούδασε στα πρώτα νεανικά του χρόνια ο μεγάλος σκηνοθέτης.
Η παράσταση, που εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Καρόλου Κουν, θα δοθεί σε συνεργασία του Κολλεγίου με τη Μεγάλη του Γένους Σχολής και του Ζάππειου Εκπαιδευτηρίου.
Το έργο θα παρουσιαστεί στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών (Στεφάνου Δέλτα 15, Ψυχικό) την Πέμπτη 10 και Παρασκευή 11 Απριλίου, στις 20:00. Η παράσταση θα επαναληφθεί την Πέμπτη, 17 Απριλίου 2008, στις 16:00, στο Θέατρο Muammer Karaca στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης.

Ο «Πλούτος» είναι από τα έργα που ανέβασε ο Κουν με τη θεατρική ομάδα μαθητών που είχε ιδρύσει στο Κολλέγιο την εποχή που εργαζόταν στο σχολείο ως καθηγητής Αγγλικών.
Η μετάφραση είναι του Γιώργη Γιατρομανωλάκη, η σκηνοθεσία της Αγγελικής Γκιργκινούδη και η μουσική του Γιώργου Ανδρέου.
Παίζουν μαθητές από το Κολλέγιο Αθηνών, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Ζάππειο Εκπαιδευτήριο. Τα έσοδα των παραστάσεων θα διατεθούν στα δύο σχολεία της Πόλης.

Η συνάντηση επί σκηνής των μαθητών του Κολλεγίου Αθηνών με μαθητές από σχολεία της Πόλης με σημείο αναφοράς τον Κάρολο Κουν, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι ο κορυφαίος σκηνοθέτης πέρασε και από τους δύο αυτούς χώρους: Από την Κωνσταντινούπολη, ως εσώκλειστος σπουδαστής της αμερικανικής Ροβερτείου Σχολής του Βοσπόρου και λίγα χρόνια αργότερα από το Κολλέγιο, όταν ήλθε πλέον στην Αθήνα, ως καθηγητής και εμπνευστής της θεατρική του ομάδας.

O Κάρολος Κουν γεννήθηκε στην Προύσα στις 13 Σεπτεμβρίου 1908 και φοίτησε στην περίφημη Ροβέρτειο Σχολή της Πόλης την εποχή της ακμής της. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ της κεμαλικής εποχής στη Ροβέρτειο Σχολή φοιτούσαν εκτός από πρίγκιπες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας πολλοί ξένοι κυρίως από τις χώρες της Βαλκανικής, γόνοι υψηλόβαθμων και ευκατάστατων ιδίως από Βουλγαρία και Ρουμανία καθώς Τούρκοι, Αρμένιοι και Ισραηλίτες. Το δε ελληνικό στοιχείο υπερείχε και ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Μεταξύ των καθηγητών της Σχολής υπήρχαν και πολλοί Έλληνες μεταξύ των οποίων ο Μιχαηλίδης, ο Κωνσταντίνου, ο Σαββίδης, καθώς και ο αρχαιότερος όλων ο Λοΐζος Ηλιού.

Δυστυχώς δεν μπορώ να παρακολουθήσω την παράσταση. Και λέω δυστυχώς γιατί πριν λίγα χρόνια είχα παρακολουθήσει τον «Σιμιγδαλένιο» του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου στο Ζωγράφειο της Πόλης και ήταν μια αληθινή εμπειρία! Οι Πολίτες μαθητές με εντυπωσίασαν με τον… επαγγελματισμό τους, την …κελαδιστή βαριά πολίτικη προφορά τους, την ζωντάνια τους, την καθάρια ρωμαίικη φλέβα τους. Μακάρι να έχω πάλι ανάλογη ευκαιρία.

Θέλω όμως να κλείσω αυτό το σημείωμα με μια αναφορά στις σχολικές εκείνες παραστάσεις του Κουν στο Κολλέγιο. Η θεατρολόγος ΕΛΕΝΗ Δ. ΓΟΥΛΗ γράφει σχετικά:
«Το 1932 ένας νεαρός καθηγητής αγγλικών ανεβάζει με τους μαθητές του στο Κολέγιο Αθηνών τρεις αριστοφανικές κωμωδίες τους «Oρνιθες» (1932), τους «Βατράχους» (1932) και τον «Πλούτο» (1936) στην παράφραση του Χουρμούζη, έργο που είχε πρωτοσκηνοθετήσει δύο χρόνια νωρίτερα με τη «Λαϊκή Σκηνή», το 1934. Οι μαθητικές αυτές παραστάσεις, παρά τον ερασιτεχνικό τους χαρακτήρα συζητιούνται έντονα από την αθηναϊκή θεατρική κοινότητα και συμβάλλουν στο να γίνει ευρύτερα γνωστό το όνομα του νεαρού καθηγητή - σκηνοθέτη, που δεν είναι άλλος από τον Κάρολο Κουν. Οι πρωτόλειες αυτές αναζητήσεις του Κουν πάνω στην αττική κωμωδία αποτελούν σημαντικό σταθμό για την αποκατάσταση του αριστοφανικού έργου».

Ο Κουν εγκαινιάζει το 1957 τον κύκλο των επαγγελματικών αριστοφανικών σκηνοθεσιών του με το Θέατρο Τέχνης, ανεβάζοντας τον Πλούτο στο Πεδίον του Άρεως, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Την μουσική έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails